Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Manifestaţii culturale - 690 de ani de la atestarea documentară o municipiului Sighetu Marmaţiei
Anul acesta se împlinesc 690 de ani de la atestarea documentară o municipiului Sighetu Marmaţiei, prilej cu care în municipiu sunt organizate mai multe evenimente culturale. Astăzi a fost organizat un simpozion prin care a fost adus un omagiu unor mari personalităţi care au adus contribuţii la viaţa culturală a Maramureşului Istoric. Este vorba despre etnologul Mihai Dăncuş, poetul Gheorghe Mihai Bârlea şi artistul plastic Vasile Bârlea.
Simpozionul a fost organizat cu ocazia aniversării a zilei de naştere a celor trei personalităţi care au contribuit la îmbogăţirea culturii maramureşene. Prieteni vechi, poeţi şi profesori sigheteni au fost alături de ei la ceas aniversar. Aceştia au primit flori, diplome de excelenţă, dar şi alte cadouri din partea celor prezenţi. Primarul Ovidiu Nemeş şi-a exprimat regretul că nu a putut fi alături de cei trei sărbătoriţi şi le-a transmis un mesaj.
„Domnule Mihai Dăncuş, domnule Gheorghe Mihai Bârlea, domnule Vasile Bârlea, adresez mulţumiri publice pentru tot ce aţi făcut pentru noi sighetenii, vă doresc multă sănătate, putere, inspiraţie şi să vă bucuraţi de tot ce vă oferă viaţa. La mulţi ani!”, a transmis primarul Ovidiu Nemeş.
În timpul simpozionului, la microfon au trecut toţi prietenii celor trei sărbătoriţi şi şi-au amintit de anii de liceu, de facultate şi de primii ani în care s-au făcut remarcaţi. Poveştile prietenilor lor i-au emoţionat până la lacrimi atât pe fraţii Bârlea, cât şi pe etnologul Mihai Dăncuş.
La finalul simpozionului, cele trei personalităţi reprezentative pentru municipiu au luat cuvântul şi au ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru surprizele făcute.
Cei care au participat la simpozionul de astăzi au putut afla întreaga activitate a etnologului Vasile Dăncuş. Acesta a desfăşurat o activitate profesională excepţională, cuprinzând colecţionarea a mii de obiecte muzeale, multe de patrimoniu naţional şi peste 100 de unităţi arhitectonice pentru Muzeul în aer liber de la Sighetu Marmaţiei. De asemenea, publicul a putut afla mai multe despre activitatea desfăşurată de Gheorghe Mihai Bârlea, care este membru a mai multor asociaţii culturale din judeţ şi din ţară, membru fondator al Fundaţiei Academia Civică, membru în Comitetul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului Bucureşti, dar şi despre activitatea lui Vasile Bârlea, care are o vastă experienţă în domeniul conservării şi valorificării obiectelor de muzeu, mai ales în lemn.
„Mulţumesc dumneavoastră că aţi onorat acest eveniment, mulţumesc celor care au vorbit despre noi, felul frumos în care au vorbit şi au spus numai adevărul, poate un pic augmentat, că aşa se face la ceas aniversar”.
Vasile Dăncuş, etnolog