• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2014

Manevre militare în Maramureş!

Conflictul din Ucraina şi ştirea oficială a înfiinţării unor baze militare NATO în ţara noastră au generat o serie de zvonuri alarmiste. Buricul târgului vorbea că se va amenaja o bază militară la graniţa cu Ucraina, în Poienile de sub Munte. Autorităţile locale neagă zvonul, în schimb, primarul din Borşa recunoaşte că în zonă au loc manevre militare.

 

Conflictul din Ucraina transformă Maramureşul într-o zonă strategică din punct de vedere militar. În zona Borşa au loc exerciţii militare, cu mişcări de tancuri şi trupe terestre. Mai mult, după ce presa străină a scris săptămâna trecută că NATO intenţionează să construiască cinci baze în Europa de Est, în Polonia, România, Lituania, Letonia şi Estonia, pentru a contracara ameninţarea rusă, s-a vehiculat zvonul că această bază ar urma să fie amplasată în Poienile de sub Munte.

 

Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, confirmă că: „în această vară au fost activităţi militare acolo în zonă. Dar nu ştiu dacă astăzi mai este ceva acolo. Nu au zburat elicoptere, ci au fost mişcări de tancuri şi antrenamente de trupe terestre. Au stat trei săptămâni acolo. Nu ştiu dacă mai au activitate. Într-adevăr, zilele trecute am văzut în Borşa două maşini cu număr de armată. Vara aceasta au fost la Borşa şi trupe româneşti şi trupe americane”.

 

Primarul de Borşa nu e însă panicat şi spune că: „Într-adevăr suntem în pericol, dar în pericol să muncim. Că dacă vor veni americanii în zonă va trebui să muncim să le asigurăm condiţiile. Asta e singura problemă pe care o au maramureşenii din Maramureşul Istoric astăzi. Nu cred că antrenamentele acestea au fost pe teritoriul administrativ al nostru. Este probabil ori pe teritoriul Vişeului ori al Cârlibabei. Dar, dacă mă gândesc bine, nu cred că ar fi trebuit să ceară autorizaţii chiar dacă au făcut antrenamentele pe teritoriul nostru. Pentru că armata e superioară administraţiei publice locale. Oricum, oamenii să stea liniştiţi, că dacă vin americanii pe care-i aşteptăm de 50 de ani va fi foarte bine. Iar dacă vin ruşii, să stea tot liniştiţi că au mai fost o dată şi am scăpat de ei după 50 de ani”, spune primarul.

 

Primarul din Poienile de sub Munte, Ştefan Oncea, spune însă că nu ştie nimic despre o posibilă bază militară pe teritoriul comunei pe care o conduce: „Eu nu am auzit că s-ar intenţiona să se facă o bază militară NATO în zona noastră. Cred că este un zvon pur şi simplu. Dacă dorea să facă aşa ceva Statul, trebuia să fim contactaţi şi noi. Dar Consiliul Local şi Primăria nu ştie absolut nimic cu privire la amplasarea unei baze militare NATO. Dar sincer, nu văd sensul tocmai aici. Pentru aşa ceva este nevoie de teren şi de construcţii specifice militare care să adăpostească inclusiv tehnică. Iar terenul este unul muntos, nu e chiar o zonă unde să se poată construi oriunde. În plus, şi terenul din punctul de vedere al proprietăţii este împărţit în proprietăţi private şi proprietăţi care sunt încă ale statului. Sigur că în asemenea cazuri nu se ţine cont de forma de proprietate. Dar dacă era o chestiune serioasă, am fi ştiut şi noi. Probabil doar s-a discutat pe undeva varianta aceasta, şi de acolo s-au tras anumite concluzii care deocamdată nu se materializează.

 

Nu au fost nici controale din partea armatei care să verifice zona. În afară de poliţia de frontieră care face serviciul pazei frontierei de stat a României cu Ucraina, altceva nu avem. Sperăm să nu se ajungă acolo, dar până la urmă dacă Statul Român, în ideea apărării integrităţii sale teritoriale, într-un anumit context geo-politic-militar, impune o asemenea bază, atunci, indiferent dacă vrea sau nu populaţia, tot se poate face. Că aici nu e vorba că facem un cazino. Dacă sunt lucruri necesare de făcut în interes naţional, le facem. Că nu vrea toată lumea sau nu e de acord, asta e altă poveste”.

 

România va cere, însă, la summit-ul NATO, amplasarea unei baze militare permanente la noi în ţară, în contextul crizei din Ucraina. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, iar analiştii avertizează că o asemenea mutare va provoca un răspuns pe măsură din partea Rusiei. Acum rămâne de văzut dacă şi unde va fi amplasată baza. Cert este că Maramureşul rămâne o zonă nevralgică în noul context extern.

 
 
După 100 de ani
 

În urmă cu aproape un secol, în luna februarie a anului 1915, începeau lucrările la linia ferată Borşa – Prislop-Iacobeni. Pe culmea Prislopului, în 1915, a fost înfiinţată şi o tabăra militară şi un cimitir militar în care au fost îngropaţi zeci de prizonieri ruşi răpuşi de extenuări şi boli, precum şi militari ucişi pe front. Linia Iacobeni – Ţibău- Borşa avea 77 km de linie curentă şi 2 km de linii în staţii şi halte.

 

La Prislop era amenajată o staţie de încrucişare şi revizie cu patru linii de garare, în apropierea unităţii militare, înfiinţată special pentru construcţia, întreţinerea, reparaţia şi exploatarea căii ferate. Tot aici a fost construit un adevărat orăşel de barăci, iluminat cu ajutorul unor generatoare electrice, în care au locuit timp de trei ani peste 560 de oameni. De asemenea, în localităţile Borşa, Cârlibaba şi Prislop au fost înfiinţate tabere militare unde au fost încazarmaţi peste 2000 de soldaţi, care au avut rolul de a consolida linia frontului şi de a apăra linia ferată nou construită.

 
 

Circa 36 de oameni sunt ucişi zilnic, în conflictul din Ucraina, iar în ultima lună cel puţin 1.200 de persoane şi-au pierdut viaţa, numărul victimelor crescând considerabil faţă de luna aprilie, potrivit unui raport al ONU.

 

„Ca urmare a intensificării ostilităţilor dintre cele două state, s-a produs o escaladare a numărului victimelor, acesta dublându-se în ultima lună”, potrivit documentului ONU, obţinut de AFP. Începând cu luna aprilie, 2.200 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma conflictului, printre aceştia numărându-se şi 23 de copii.

Comentariile celorlalți

daniel pe 09.10.2014 la 16:35
stirea este una veridica. si-au amplasat baza la Ruscova, pe valea Dragomirov

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.