• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Managerul unui vis al comunităţii din Baia Sprie

Spitalul din Baia Sprie a fost înfiinţat în 1960 prin voinţa şi sprijinul comunităţii. Aşa că, odată cu decizia Ministerului Sănătăţii de închidere a unităţii, din 2011, primarul Dorin Vasile Paşca a propus ca localnicii şi nu numai, să-şi reia vechiul rol jucat în istoria spitalului. Spitalul din Baia Sprie a devenit prima unitate de sănătate din ţară privatizată prin subscripţie publică. Un pionerat care nu se opreşte aici, pentru că noul manager al societăţii Medspria SA, Maria Pop, are obiective îndrăzneţe pentru viitor.

 

Reporter: O scurtă carte de vizită?

Maria Pop: Sunt de profesie jurist şi am o experienţă de 25 de ani în diferite  posturi de conducere şi coordonare. Am profesat în domenii diverse, atât în mediul de afaceri cât şi în domeniul public. Însă în ultima perioadă m-am concentrat pe aria fondurilor europene, proiectele în care m-am implicat au fost  implementate şi finalizate cu succes. Totodată am obţinut şi numeroase competenţe şi calificări în acest domeniu. Din fiecare postură am încercat să aduc o notă de inovaţie, să schimb lucrurile în bine şi să las rezultate vizibile în urma mea. 

 

Reporter: Care au fost argumentele care v-au determinat să acceptaţi funcţia de manager al societăţii Medspria?

Maria Pop: Provocarea şi oportunităţile pe care această unitate le reprezintă. În plus, sunt prezentă în comunitatea din Baia Sprie din 2010, cu diferite proiecte, timp în care am reuşit să cunosc foarte bine comunitatea şi nevoile ei. Ştiu că serviciile medicale de calitate (în prezent acestea sunt la un nivel foarte redus) reprezintă o nevoie principală şi stringentă pentru cetăţenii oraşului, ţinând cont de faptul că Baia Sprie, un fost oraş minier, unde bolile profesionale au o incidenţă mare, nu mai are din 2011 o unitate spitalicească. Acesta a fost şi motivul pentru care primarul Dorin Vasile Paşca şi echipa de iniţiativă locală au căutat soluţii pentru redeschiderea unităţii medicale, sub o formă care să răspundă nevoilor actuale ale populaţiei.   

 

Reporter: Ce priorităţi şi nevoi aţi identificat de la preluarea acestei funcţii?

Maria Pop: Cred că în România modul în care cetăţenii se raportează la sistemul de sănătate este unul greşit înţeles. Din păcate, cei mai mulţi români merg la medic în ultimul moment, crezând că sistemul de sănătate este funcţional şi se adresează doar celor bolnavi. Cred că ar trebui să acordăm mai multă importanţă etapei de prevenţie, campaniilor de conştientizare şi informare, de educare a tuturor categoriilor de vârstă cu privire la modul de abordare a stării de sănătate. De aceea, mi-aş dori ca unitatea medicală Medspria să fie mult mai prezentă în viaţa comunităţii. Am gândit deja câteva proiecte punctuale în care comunitatea să fie implicată direct în activităţile conexe şi totodată să menţinem un dialog deschis cu cetăţenii.

De altfel, modul meu de lucru ca şi manager, dar şi modalitatea în care a fost concepută această unitate este unul participativ, se bazează pe interacţiunea cu comunitatea şi echipa administrativă. Dacă vorbim de priorităţi, pe termen scurt am iniţiat procedura de acreditare a serviciilor „spitalizare de zi”, împreună cu reorganizarea laboratorului de analize medicale, reorganizarea şi diversificarea cabinetelor medicale pe specialităţi.

Următorul pas ar fi crearea unui centru multifuncţional medico-social care să furnizeze servicii tuturor categoriilor sociale. Încerc să obţin încheierea unor contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru diverse servicii, ţinând cont că populaţia are nevoie de servicii medicale gratuite.

Mi-am propus să iniţiez o discuţie cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, pentru a ne susţine şi a găsi împreună o formulă să deschidem un punct de Primire Urgenţe. Avem spaţiu suficient dedicat unei astfel de activităţi şi ar fi păcat să nu-l folosim. M-am gândit că astfel am putea contribui la decongestionarea UPU Baia Mare, preluând cazurile mai uşoare, care provin din localităţile limitrofe şi s-ar reduce astfel timpul de intervenţie.

Pe termen lung, am gândit mai multe proiecte, dar cea mai dragă îmi este ideea înfiinţării unui centru de Cercetare şi Recuperare pe bolile bătrâneţii. Vizăm atât susţinerea din partea acţionarilor, care sunt oamenii comunităţii băispriene, cât şi atragerea de fonduri europene. Îmi doresc ca împreună cu echipa locală, cu comunitatea, să reuşim să aducem această unitate medicală unde era poziţionată înainte de 2010, ca şi importanţă în actul medical pentru nevoile oamenilor. 

 

Reporter: Spitalul din Baia Sprie a făcut pionierat în domeniul sănătăţii, fiind prima unitate medicală redeschisă prin subscripţie publică. Cum îl vedeţi în viitor?

Maria Pop: Îmi doresc ca, aşa cum această unitate s-a născut dintr-o idee unică la nivel naţional, să dezvoltăm proiecte medicale în domenii de nişă, neacoperite suficient. Consider că oamenii din această comunitate merită să vadă dezvoltându-se astfel de proiecte, sunt convinsă că vor aprecia şi se vor implica în mare măsură, cu tot sufletul, pentru transformarea acestui vis în realitate.

 

Reporter: Un mesaj pentru comunitatea din Baia Sprie?

Maria Pop: Să aibă încredere în acest proiect şi în echipa care stă în spatele lui, să gândească pozitiv, să susţină şi să fie receptivi la activităţile pe care le iniţiem şi le propunem lor, spre consultare, dezbatere, aprobare.

 

 

„Îmi doresc ca, aşa cum această unitate s-a născut dintr-o idee unică la nivel naţional, să dezvoltăm proiecte medicale în domenii de nişă, neacoperite suficient. Consider că oamenii din această comunitate merită să vadă dezvoltându-se astfel de proiecte, sunt convinsă că vor aprecia şi se vor implica în mare măsură, cu tot sufletul, pentru transformarea acestui vis în realitate”.

Maria Pop, manager Medspria SA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.