• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Managerul celui mai dificil proiect al judeţului: Drumul Baia Sprie-Bârsana

Este avocat cu experienţă şi curând s-a alăturat echipei preşedintelui Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu. Marin Brăgaru, administratorul public al judeţului Maramureş, vorbeşte într-un interviu acordat GAZETEI despre atribuţiile sale, despre probleme şi proiecte prioritare.

 
 
 

Reporter: Ce înseamnă, pe înţelesul tuturor, această funcţie de administrator public al judeţului?

Marin Brăgaru: Este o funcţie mai nou înfiinţată, atribuţiile sunt stipulate generic de către lege, asta însemnând coordonarea aparatului de specialitate a Consiliului Judeţean. Mai este un aspect important, posibilitatea delegării calităţii de ordonator principal de credite. În cazul de faţă, prin dispoziţia preşedintelui, mi se atribuie coordonarea aparatului de specialitate a Consiliului Judeţean Maramureş precum şi câteva servicii ale Serviciului public „Centrul Judeţean de Informare Turistică Maramureş Infoturism”, ale Serviciului public Centrul de Informare, Consiliere şi Formare „Pentru Voi” şi coordonarea activităţii serviciului de administrare a drumurilor judeţene, realizat prin gestiune delegată de S.C. Drumuri-Poduri S.A. De asemenea, mi se deleagă exercitarea calităţii de ordonator principal de credite în perioada în care preşedintele Consiliului Judeţean lipseşte din judeţ mai mult de 3 zile, precum şi pe perioada concediilor de odihnă sau pentru incapacitate temporară de muncă.

 

Rep.: Cum a fost pentru dumneavoastră trecerea în sectorul public?

M.B.: Am mai lucrat în sectorul public, dar e un domeniu vast, cu multe problematici. Nu e o trecere uşoară, dar meseria de avocat asta înseamnă, o manageriere a intereselor clienţilor, care au fost de tot felul, inclusiv instituţii publice. Nu e greu, dar e grea modalitatea limitată de exercitare a activităţii, pentru că acolo aveam o mai mare libertate, aici sunt numeroase acte normative pe care trebuie să le respecţi în ceea ce priveşte dicizia.

 

Rep.: Despre problema dureroasă a drumurilor din judeţ?

M.B.: La momentul acesta pe drumurile judeţene mai întâi s-a avut în vedere ca ceea ce se repară să se repare bine. Până acum din fondurile actuale s-a încercat măcar să se facă o recondiţionare de calitate. Ceea ce ne doare pe toţi e acel drum, Baia Sprie-Bârsana, în care am fost numit manager de proiect şi de care voi răspunde. Deocamdată este gata proiectul tehnic, se va depune la Cluj, după care va fi verificat şi sperăm că până în toamnă dăm drumul la procedura de achiziţii publice. La începutul anului ne dorim să începem execuţia şi să o finalizăm la anul.

 

Rep.: Aţi preluat cel mai dificil proiect al judeţului.

M.B.: Pot să spun că mi l-am şi dorit. E o provocare, dar e şi un lucru care trebuie făcut. Toată lumea e cu ochii acolo. Trebuie făcut şi terminat anul viitor, altfel îl suportăm din bugetul propriu, asta e sancţiunea. Trebuie să facem, pentru că, pentru noi îl facem şi pentru copiii noştri. Dar merge greu, pentru că e procedura lungă şi trebuie urmată pas cu pas.

 

Rep.: S-au schimbat mult soluţiile tehnice?

M.B.: S-au completat. S-a lărgit mult proiectul. Să vedem cum ne încadrăm cu finanţarea, pentru că cresc şi costurile.

 

Rep.: Cum vedeţi Maramureşul în contextul regionalizării?

M.B.: Maramureşul are locul lui special pentru noi. Dacă Maramureşul va fi cuprins într-o regiune cu scopul de a folosi mai bine fondurile europene, va fi ok. Dacă doar aşa se va face o regionalizare ca să se stabilească un aparat de specialitate anume, nu va fi bine. Eu zic că oricum ne vom menţine identitatea şi vom continua în viitorul apropiat, indiferent dacă se va produce regionalizarea, noi vom încerca să facem în continuare ceva pentru Maramureş.

 

Rep.: Ce înseamnă pentru CJ Maramureş pregătirea pentru viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene?

M.B.: Avem o listă destul de amplă. Încă nu s-a făcut publică şi nu s-a discutat chiar în amănunt. Am discutat împreună cu direcţiile de specialitate să facem o anumită planificare, era o necesitate, aşa ceva nu a existat.

 

Rep.: Ce v-aţi propus ca şi reţele de transport externe? Avem nişte proiecte ţinute la sertar, gen Baia Mare-Satu Mare-Vaja?

M.B.: Acestea ţin mai puţin de administraţia publică a judeţului. Sunt nişte proiecte la nivel naţional care trebuie promovate de politicienii de la centru. Avem parlamentari. Există şi o contribuţie a preşedintelui CJ, care are un cuvânt de spus. Sunt necesare aceste proiecte, noi deocamdată încercăm să punem la punct drumurile judeţene şi proiectul despre care tot discutăm aici este cel al intrărilor în judeţ, care sunt cum sunt şi ar trebui făcute.

 

Rep.: Avem vreun drum în judeţ care să nu aibă nevoie de niciun fel de lucrări?

M.B.: Nu. Cum a spus şi domnul preşedinte, toate au termenele de folosinţă depăşite, ar trebui refăcute integral. Rămâne de văzut în ce ordine. Elementele de la periferia judeţului sunt foarte importante. Sunt multe sate uitate de lume, iar una din cauze e lipsa drumurilor. Trebuie să ne îndreptăm asupra lor. Avem o linie ferată neelectrificată în secolul XXI. Trebuie măcar încercat. Sunt multe poduri în pericol, cum e Podul de la Ardusat.

 

Rep: Au început să apară clauze contractuale mai riguroase în contractele CJ?

M.B.: Da. E ceva ce nu s-a făcut până acum, tuturor le-a fost frică de clauze contractuale riguroase, dar n-avem de ales. Iar noi spunem că executanţi se vor găsi, pentru că dacă n-au nimic de ascuns, n-au de ce să se teamă. Aici ne lasă libertatea şi legislaţia. Eu pe achiziţii publice am avut multe procese şi cauze. Ştiu cum se încurcă o procedură. Ofertantul, mai ales dacă pierde, încurcă procedura. Asta face. Trebuie să ştii să faci totul bine, ca să nu-i laşi pe alţii să te încurce. Se pierde mult timp.

 

Rep.: Cum vedeţi propunerea ca aceste corecţii financiare să fie suportate din buget?

M.B.: Pentru noi e foarte bine. Minunat. Să sperăm că aşa va fi. Deocamdată nu există acest act normativ. Dar aşa cu siguranţă nu ar mai fi atâtea corecţii financiare.

 
 
 

„Maramureşul are locul lui special pentru noi. Dacă Maramureşul va fi cuprins într-o regiune cu scopul de a folosi mai bine fondurile europene, va fi ok. Dacă doar aşa se va face o regionalizare ca să se stabilească un aparat de specialitate anume, nu va fi bine. Eu zic că oricum ne vom menţine identitatea şi vom continua în viitorul apropiat, indiferent dacă se va produce regionalizarea, noi vom încerca să facem în continuare ceva pentru Maramureş”.

Marin Brăgaru

Comentariile celorlalți

opris petru pe 21.07.2013 la 11:57
Insfarsit avem un specialist la consilul judetean sa-i dea domnul putere de munca sa avem si noi drumuri judetene bune. sa ne traiesti marin bragaru

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.