• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 27 Iulie , 2016

Managementul Deşeurilor, pe repede înainte

Cel mai important proiect al judeţului Maramureş, „Sistem de managementul Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” a intrat în etapa „pe repede înainte”. Timpul nu mai permite niciun fel de amânări, iar noul preşedinte al CJ Maramureş, Gabriel Zetea, face eforturi pentru rezolvarea problemelor. Consiliul Local Moisei a adoptat în sfârşit documentaţiile pentru desemnarea operatorului unic, iar la Târgu Lăpuş neînţelegerile sunt pe cale să se rezolve.

 

 

Cel mai important proiect al judeţului Maramureş, atât din punct de vedere a valorii, cât şi a mizei, intră îîntr-o nouă etapă, mult mai rapidă. După numeroase întârzieri şi probleme, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” trebuie implementat urgent. Nu mai există timp de pierdut şi presiunea e uriaşă, nu doar din punct de vedere financiar, ci şi din cauza faptului că, dacă anul viitor sistemul nu va fi funcţional, Maramureşul nu va avea unde să-şi depoziteze deşeurile, actualele rampe fiind închise sau în curs de închidere.

 

Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş recunoaşte că proiectul este întârziat, dar este hotărât să accelereze rezolvarea problemelor: „Acest proiect nu se află într-o situaţie foarte fericită, nu ne aflăm în punctul în care ne-am dori, din nicio perspectivă: nici a stadiului fizic de execuţie a lucrărilor, nici din cel financiar. Proiectul nu înseamnă doar un singur şantier, vorbim de mai multe şantiere, peste tot se lucrează, unele cu lucrări avansate, altele cu lucrări întârziate. Ce nu înţeleg eu este de ce în ultimele luni, fostul manager al proiectului, fără să menţionăm nume pentru că nu căutăm vinovaţi, ştiind de probleme nerezolvate de la Fărcaşa legate de alunecări de teren, de o proiectare proastă a amplasamentului nu a luat măsurile necesare foarte multe luni de zile. Nu s-a venit cu soluţii de proiectare pentru ca executantul să poată recupera din graficul de execuţie. N-am făcut în ultima vreme decât să discutăm cu doamna Breban, noul manager al proiectului, domnul director tehnic Şpan, cu proiectanţii, soluţiile de consolidare a amplasamentului de la Sârbi, optimizarea soluţiilor proiectate acum multă vreme şi la Sighetu Marmaţiei. Discutăm de soluţii de proiectare când ar trebui să vorbim de închiderea lucrărilor.

 

Este un proiect foarte întârziat, am dat termene precise şi echipei CJ şi executanţilor, vorbim de termene săptămâna aceasta-săptămâna viitoare, nu mai vorbim de peste două luni, nu mai avem timpul necesar. Timpul este un lux pe care l-am pierdut de mult. Sunt ceva mai optimist în urma discuţiilor purtate în ultimele săptămâni, cred că executanţii au înţeles importanţa acestui proiect, nu doar din punct de vedere financiar, deşi e cel mai mare proiect ca valoare implementat de CJ, dar de anul viitor nu vom mai avea unde să depozităm deşeuri în judeţul Maramureş. Dacă avem la finalul acestui an toate contractele executate, mai avem un hop mare, selectarea operatorilor care vor lucra pe cele patru zone ale judeţului”.

 

În primăvara acestui an, trei primării au fost excluse din proiectul privind managementul integrat al deşeurilor. Este vorba despre primăriile Moisei, Târgu Lăpuş şi Bocicoiu Mare, pe motiv că nu au adoptat prin hotărâri de Consiliu Local documentaţiile pentru desemnarea prin licitaţie a operatorului unic. Bocicoiu Mare avea un motiv întemeiat: nu avea Consiliu Local valid, dar după alegerile din 5 iunie acest lucru s-a rezolvat, iar primarul Liviu Lazarciuc nu s-a declarat niciodată împotriva proiectului, ci dimpotrivă.

 

La Moisei, lucrurile s-au rezolvat săptămâna trecută. Preşedintele Gabriel Zetea a participat la şedinţa Consiliului Local şi a scris ulterior pe pagina de socializare că: „prima şedinţă de consiliu local la care particip în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş şi mă bucur să anunţ o mare problemă a judeţului rezolvată.

La propunerea domnului primar Şteţcu Toader, Consiliul local din Moisei a aprobat în sfârşit documentaţia necesară demarării licitaţiei pentru identificarea operatorului economic pentru operarea în cadrul Sistemului integrat de management al judeţului.

Mulţumesc consilierilor locali din Moisei pentru înţelegere şi sprijin şi îi asigur şi de suportul meu personal în următorii ani pentru proiectele comunităţii locale!”.

 

La Târgu Lăpuş, problema era mai încâlcită, acolo există un sistem funcţional şi eficient pentru colectarea deşeurilor, realizat prin fonduri europene şi apreciat la nivel ministerial, iar autorităţile locale au dorit să-l păstreze, dar să rămână totodată în proiectul judeţean de management al deşeurilor. Prin hotărârea adoptată de Consiliul Local Târgu Lăpuş, s-a aprobat: „Menţinerea calităţii de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş în vederea implementării proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor Maramureş”.

Se aprobă delegarea activităţii de transport deşeuri la Staţia de transfer Târgu Lăpuş, zona 4, la Depozitul de deşeuri Sârbi, către ADI pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş.

Activitatea de colectare şi transport a deşeurilor pe cele 7 fracţii se va efectua în continuare de către Serviciul public de salubrizare a oraşului Târgu Lăpuş - operator licenţiat în domeniu, care are în administrare şi gestiune directă activităţile specifice de salubrizare ale oraşului Târgu Lăpuş. Transportul deşeurilor colectate selectiv de către Serviciul public de salubrizare al oraşului Târgu Lăpuş, de la gospodăriile individuale, locuinţele colective, instituţii publice şi agenţii economici din oraşul Târgu Lăpuş, se va face până la Staţia de transfer Tg. Lăpuş, zona 4”.

Ulterior, Târgu Lăpuş a fost exclus din ADI Deşeuri şi a atacat hotărârea în instanţă. Acum se caută o soluţie de compromis.

Gabriel Zetea spune că: „Sper că neînţelegerile cu Târgu Lăpuş s-au rezolvat, vom cere câteva puncte de vedere la Autoritatea de Management la Bucureşti, sper să fie o soluţie de compromis, o soluţie cu înţelepciune luată, adică nici Târgu Lăpuş să nu fie exclus din ADI, să poate continua cu colectarea deşeurilor prin sistem propriu pe raza UAT şi să aibă un contract de depozitare în sistemul mare al judeţului, astfel încât şi ei să-şi retragă plângerile prealabile făcute împotriva hotărârilor ADI şi să nu ajungem în instanţă, pentru că asta ar fi cea mai mare greşeală, pentru că acolo termenele sunt lungi şi proiectul este întârziat”.

 

„Timpul este un lux pe care l-am pierdut de mult. Sunt ceva mai optimist în urma discuţiilor purtate în ultimele săptămâni, cred că executanţii au înţeles importanţa acestui proiect, nu doar din punct de vedere financiar, deşi e cel mai mare proiect ca valoare implementat de CJ, dar de anul viitor nu vom mai avea unde să depozităm deşeuri în judeţul Maramureş”.

Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.