• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Martie , 2017

Majorările salariale „ard” bugetele locale

În aceste zile, consiliile locale dezbat bugetele pe acest an. Pe lângă întârzierile foarte mari, bugetele pe 2017 sunt influenţate
de o serie de prevederi legislative. Cel mai mare impact îl au majorările salariilor bugetarilor din acest an. Creşterile salariale lasă unele primării fără bani suficienţi pentru funcţionare, fără să se mai pună problema dezvoltării.

 

 

 

Formulele seci de calcul ale bugetelor şi, mai ales, majo­rările salariale din sectorul public pun o presiune uriaşă pe bugetele locale, într-un an vital pentru dezvoltarea judeţului, în care primarii ar trebui să se concentreze pe accesarea de fonduri europene. Unii însă nu au nici măcar bani suficienţi pentru funcţionare pentru întregul an, darămite pentru dezvoltare.

Una dintre cele mai grave situaţii se înregistrează în oraşul Cavnic, unde bu­getul va înregistra un minim istoric. Primarul Vladimir Petruţ explică: „Bu­ge­tul local din acest an va fi la limita subzistenţei, dar sperăm ca pe par­cursul anului să fie rectificări pozitive. În 2015 am avut un buget de 12 mi­lioane de lei, din care 6 milioane au mers pe dezvoltare şi 6 milioane pe funcţio­na­re; în 2016 am avut un buget de 8,2 mi­lioane, din care 5,9 milioane au mers pe funcţionare şi 2,3 pe dezvol­tare şi în acest an avem un buget de 5,2 milioane, din care nu putem plăti nici cheltuielile de funcţionare, care se ridică la 7 mi­lioane de lei. Altfel spus, nu pot asigura nici funcţionarea. Acest lucru s-a în­tâmplat din mai multe motive: în primul rând, s-a schimbat formula de repartizare a TVA şi a cotelor defalcate din impozit, şi a doua cauză este creşterea salariilor cu 20%. Noi am primit bani cât o comună, dar foarte multă lume nu înţelege că oraşul Cavnic are un spital, are un liceu, are 2 şcoli generale, 3 grădiniţe, aparatul propriu al primăriei care e foarte vast, noi avem servicii de care beneficiază întreaga zonă”. 

Şi bugetul municipiului Baia Mare a fost afectat de eliminarea unor taxe şi de creşterile salariale. Viceprimarul cu atribuţii de primar, Marinel Rob, a explicat că: „Este un buget care ne afectează din punct de vedere al veniturilor, în sensul că acestea sunt mai mici faţă de anul trecut. O parte din cele 102 impozite şi taxe, care au fost anulate, afectează în mică măsură şi acest buget. S-au majorat şi salariile prin acte normative în vigoare şi, de asemenea, este anul în care lucrăm fără credite. Avem un rest de credit de 4,2 milioane lei, la care avem aprobare la Ministerul de Finanţe pe obiectivele de investiţii, respectiv o atribuire pe Colonia Pictorilor. Restul obiectivelor de investiţii va trebui să le facem prin efort propriu”.

În schimb, Consiliul Judeţean Mara­mu­reş va avea în acest an un buget mai mare decât anul trecut. Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat la ultima şedinţă ordinară a CJ că: „Din sumele alocate Maramureşului în acest an o să beneficiem de un buget ceva mai mare decât cel de anul trecut. Suntem în această perioadă în co­lectarea datelor pentru partea de func­ționare a instituției Consiliului Jude­țean şi a instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean, adică cheltuielile de bază, în principal cele salariale şi de funcţionare curentă a fiecărei inst­itu­ţii”. Preşedintele Zetea a mai spus că bugetul va fi adoptat cel târziu la în­ceputul lunii aprilie.
Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.