• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 22 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Septembrie , 2015

MAE s-a trezit în cazul Ion Şiugariu. Degeaba!

Exact în ziua în care podul din Brezno ar fi trebuit să fie botezat cu numele lui Ion Şiugariu, dacă nu era excesul de zel al unui funcţionar, Ministerul Afacerilor Externe a recunoscut, printr-un comunicat, că: „Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război şi genocid”! Penibil! Cine răspunde pentru dezonorarea memoriei eroului?

 
 

Cazul eroului-martir poetul „fascist-antifascist” Ion Şiugariu are o evoluţie din ce în ce mai bizară şi mai penibilă! După ce un funcţionăraş din Ambasada din Slovacia, Radu Coantă, a blocat denumirea unui pod din Brezno după numele eroului martir Ion Şiugariu din Maramureş, considerându-l abuziv şi fără nicio bază „fascist”, deşi el murise în lupta antifascistă, cazul ia o întorsătură şi mai ciudată.

Ca într-un ping-pong kafkian, Ministerul Afacerilor Externe ba se gândeşte să reacţioneze, ba se apără că nu e treaba sa să decidă în acest caz.

 

Vă reamintim că, iniţial, în răspunsul transmis de Coantă primăriei din Brezno, Ambasada din Bratislava, după ce îl făcea pe Şiugariu fascist şi legionar, se scuza că: „În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a numi podul din localitatea Brezno după numele poetului Ion Soreanu Şiugariu, decizia le aparţine exclusiv acestora, nefiind în competenţa Ambasadei de la Bratislava de a interfera în luarea acestei decizii.”

Apoi, după ce stupizenia a „explodat” în presă, MAE iar s-a spălat pe mâini, arătând că: „În urma verificărilor a rezultat că Ambasada a acţionat fără a avea o documentare adecvată şi fără a consulta şi a avea acordul Centralei MAE cu privire la corespondenţa purtată. Precizăm că o fundamentare a unei decizii pe teme precum cea menţionată poate fi realizată numai de instituţiile care au competenţe pe acest domeniu, MAE având doar rolul de a comunica, către parteneri externi, dacă este cazul, opinia instituţiilor de specialitate din ţară.”

 

Ciudat e că MAE a considerat că, „instituţii specializate” înseamnă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR). În baza cărei legi ar putea Institutul Elie Wiesel să dea un verdict în cinstirea eroilor Neamului? N-a mai răspuns nimeni.

 

În schimb, exact în 28 august, când memoria lui Şiugariu ar fi trebuit cinstită la Brezno, MAE a revenit cu un comunicat în care recunoaşte, cu jumătate de gură, că s-a înşelat: „Documentarea realizată de către MAE, inclusiv prin răspunsurile primite din partea instituţiilor solicitate, a evidenţiat existenţa unor informaţii care indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu). Din elementele primite nu a rezultat însă faptul că Ion Şiugariu a fost membru al Mişcării Legionare sau că ar fi fost condamnat pentru crime de război sau genocid. Toate aceste elemente au fost transmise, cu titlu informativ, autorităţilor locale din Brezno, prin intermediul Ambasadei României la Bratislava.

 

În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a denumi podul din localitatea Brezno după numele poetului erou Ion Şiugariu, MAE reiterează faptul că această decizie este de resortul exclusiv al factorilor de decizie locali din Slovacia, ambasada nefiind competentă a interfera în nici un fel în luarea deciziilor de către autorităţile locale slovace.

Asupra acestor elemente partea română a insistat în comunicarea cu autorităţile locale din Brezno, acestea fiind asigurate că autorităţile române vor respecta orice decizie viitoare pe care o vor lua autorităţile locale cu referire la această iniţiativă.

Iniţiativa privind acordarea denumirii podului din localitate după numele poetului erou Ion Şiugariu nu necesită aprobarea sau avizul statului român, ci o decizie în acest sens a consiliului local, autoritatea locală reprezentativă. De asemenea, din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost sesizat Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (corpul de control al ministrului) cu privire la modalitatea de respectare, în acest caz, de către reprezentanţii Ambasadei României la Bratislava a procedurilor de lucru aplicabile.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează preocuparea sa constantă pentru cinstirea memoriei eroilor neamului prin angajarea, în colaborare cu instituţiile abilitate din ţară, în proiecte având acest scop. MAE apreciază intenţia autorităţilor locale din Brezno de a amplasa şi de a dezveli o placă memorială dedicată tuturor eroilor Armatei Române care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea localităţii”.

 

Evident, recunoaşterea acestui fapt nu mai ajută acum pe nimeni. Mai mult, MAE nu a catadicsit să-şi ceară scuze nici soţiei poetului pentru situaţia creată, nici românilor sau autorităţilor din Brezno. Despre măsuri reparatorii sau cinstirea memoriei lui Şiugariu în ţară, prin botezarea unei străzi de exemplu după numele lui, nici nu poate fi vorba.

Mai mult, s-a creat deja un precedent periculos atât prin verdictul dat de un funcţionăraş oarecare, cât şi prin consultarea unor instituţii, cum ar fi Elie Wiesel, care n-ar fi avut nicio atribuţie în acest caz şi care n-ar fi trebuit amestecată în acesta. Ar ajuta în schimb clarificarea modului de aplicare a Legii 217/2015 pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai repete.

 
 
ULTIMA ORĂ

 

Deputatul Călin Matei a făcut o interpelare în acest caz.

 

Vom reveni cu detalii în numărul viitor al GAZETEI.

Comentariile celorlalți

Ilie Zan pe 12.09.2015 la 09:59
Ar trebui ca acel functionaras MAE, platit din banii nostri sa-si dea demisia si sa nu mai reprezinte tara noastra nicaieri in lume.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.