Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mă tot mir / Regionalizarea şi ascensiunea rupturii
De anul viitor o să fim regionalizaţi, respectiv România va fi împărţită în regiuni de dezvoltare, nu se ştie câte, cel puţin deocamdată. Ăştia de la USL au propus un proiect ce presupune înfiinţarea a opt regiuni de dezvoltare, numai că proiectul ăsta va suferi mai multe schimbări. De la schimbările astea va începe un dans politic cu numeroase călcări pe bătături, pentru că fiecare vrea ca ăilalţi să danseze pe muzica lui.
Proiectul ăsta presupune şi un alt mod de gestionare a banilor şi niciunul dintre marii baroni locali, indiferent de partidul din care provine, n-o să accepte ca altul să împartă mălaiul şi el să rişte să rămână ca milogu-n drum, cu mâna întinsă şi cu traista goală.
Nimeni nu crede că Nicuşor Constantinescu, marele grangure din Constanţa, şi Marian Oprişan, marele tartor din Vrancea, o să accepte să fie conduşi de cineva din Brăila, aşa cum a fost gândit proiectul ăsta de regionalizare. Aici sigur o să se schimbe ceva, avantajul lui Nicuşor fiind acela că îl are prin preajmă pe Radu Mazăre, individ care, atunci când nu-i cu dansatoarele de samba prin Rio, poate trage nişte sfori, nu de paraşută.
Parcă nu dă bine nici stabilirea reşedinţei Sud în Călăraşi, ca să nu mai vorbim de faptul că greii din Suceava şi Iaşi n-o să accepte în ruptul capului să se ducă cu cerşitul pe la Piatra Neamţ. Împărţirea asta numai lui Pinalti îi convine. Nici lui Frunzăverde n-o să-i placă să se ducă la Timişoara cu jalba-n proţap, dar acolo e posibil ca lucrurile să fie deja clare. Clujul o să fie reşedinţa regiunii din care o să facem şi noi parte, n-am nici o îndoială, şi la Bucureşti iarăşi lucrurile sunt rezolvate.
Marea problemă o să vină din regiunea Centru, acolo unde reşedinţa va fi la Alba Iulia, dacă proiectul de regionalizare rămâne neschimbat. Braşovul şi Sibiul n-o să accepte cu resemnare situaţia, dar nu ăsta e nodul gordian, ci faptul că în respectiva regiune sunt incluse Covasna, Harghita şi Mureşul. Deja Kelemen Hunor a anunţat că împărţirea în opt regiuni „este un eşec, o tragedie, o catastrofă”. Nu întâmplător a început de curând scandalul cu steagul secuilor.
Abia aştept regionalizarea asta, că am înţeles că regiunile astea îs de dezvoltare, urmarea fiind aceea că din rupţi în cur cum suntem, o să ajungem rupţi în coate, ceea ce înseamnă că ruptura a urcat la un alt nivel.