Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului
Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin Hodea, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala
„Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care au analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2019, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social - filantropic, teologic – educaţional, canonico – juridic şi monahal.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus şedinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale.
Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, structurate pe principalele sectoare de activitate, se prezintă astfel: Evenimentul anului poate fi considerat, pentru eparhia noastră, împlinirea a 25 de ani de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Iustin, eveniment marcat și prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț al Clujului, Maramureșului și Sălajului, la data de 17 aprilie 2019, la Mănăstirea Rohia.
Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:
Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei.
De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 10 schituri. În anul 2019 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 17 clerici, 214 clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 6 preoţi, un preot a trecut la cele veșnice, iar un număr de 4 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.
În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației.
Pe cuprinsul eparhiei noastre mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri şi un sediu de protopopiat. Sunt în lucru 20 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la 3 biserici monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Copalnic Mănăştur (finalizată), biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare și biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Plopiș).
În cadrul „Anului Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor bisericeşti” s-a deschis expoziția: „Chipuri din veac în veci”, ediţia a III-a, la Duminica Ortodoxiei.
În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a 6 titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut 7 titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „GAZETA de Maramureş”.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Craiova, din septembrie 2019, a fost întregită cu un număr de 80 tineri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Iar la Întâlnirea tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurată la data de 5 iulie 2019, în Baia Mare, au participat un număr de 350 de tineri. Tot sub coordonarea sectorului teologic – educaţional, pe întreg cuprinsul eparhiei noastre s-au desfăşurat un număr de peste 250 tabere și școli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat un număr de 10.135 copii și tineri și 700 de voluntari, iar programul „Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat pentru 4.100 de copii și tineri. De asemenea, sectorul s-a preocupat şi de realizarea proiectului „Drumul Catedralelor de lemn”, în care au fost implicaţi un număr de 1.250 de tineri.
Anul 2019 a fost anul care ne-a oferit prilejul, ca și anii precedenți, să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noştri aflaţi în situaţii sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriţi în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noştri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.
Un important proiect al anului 2019 este deschiderea spre funcționare a Centrului de zi pentru bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din Babţa – Protopopiatul Carei.
Episcopia noastră desfășoară prin protopopiate și parohii în fiecare an câteva proiecte sociale cu caracter permanent: Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, proiect care își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru un caz stringent; Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care s-au acordat 76.490 lei, reprezentând ghiozdane şi rechizite pentru un număr de 844 școlari; Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au beneficiat 1.455 de copii și adulți, reprezentând haine și alimente în valoare de 220.708 lei; Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 336.284 lei, de care au beneficiat un număr de 8.676 persoane.
De toate activitățile și proiectele amintite au beneficiat un număr de 10.975 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 633.482 lei. Totalul tuturor activităţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de peste 2 milioane lei, având un număr de peste 20.000 de beneficiari. În anul 2019, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a zecea oară Sfânta Lumină de la Sf. Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa domnului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre. De acest dar
s-au bucurat creştinii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, precum şi cei din ţările Ungaria, Slovacia şi Austria, care au preluat Sf. Lumină de la Aeroportul din Satu Mare.
La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la numeroasele slujbe de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Iustin sau Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural – religioase.
Pentru toate binefacerile revărsate asupra eparhiei noastre se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de preţuire către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre strămoşeşti.
Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei.