Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Löic Thetio, cele 68 de lecţii de omenie ale unui cavaler francez
Ioana LUCĂCEL
Mircea CRIȘAN
Ar fi putut să facă ocolul pământului de trei ori și, cu siguranță, ar umple străzile unui oraș ca și Baia Sprie dacă ar aduna toate darurile aduse de 27 de ani pentru comunitățile maramureșene. Dar Löic Thetio n-a făcut niciodată astfel de calcule. Pentru „românul de la Atlantic”, preşedintele Asociaţiei Umanitare SOLIDARITÉ PLOEMEUROUMANIE, binele face parte din normalitate, iar grija pentru ceilalți face parte din el. Într-o lume care ne învață prin toate mijloacele cum să avem grijă de noi, el ne învață, practic, cum să avem grijă de ceilalți.
Povestea lui de viață și istoria celor 27 de ani de când ajută constant Maramureșul și maramureșenii valorează mai mult decât orice manual de solidaritate, orice principiu și orice campanie de implicare, pentru că reprezintă o lecție de viață, un exemplu viu, care nu te poate lăsa indiferent. Privindu-l pe „cavalerul francez” și pe soția sa, niciunul foarte tineri și niciunul cu o sănătate de fier, te întrebi, involuntar, „cum e posibil?”. Cum de poate un om să facă mai mult decât o grămadă de instituții și, mai ales, de unde energia, motivația și spiritul acesta de dăruire constant? Vorbind cu el, înțelegi că răspunsul e unul singur: Löic Thetio e un om extraordinar, cu un suflet enorm, în care poartă două națiuni și zeci de mii de maramureșeni. În gândul și inima lui încap suferințele și nevoile tuturor, iar el nu poate fi altfel decât așa: generos, bun, dăruit celorlalți.
La sfârșitul săptămânii trecute, Löic Thetio a făcut a 68-a expediție a solidarității în Maramureș.
Dorin Vasile Paşca, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie MedSpria, iniţiatorul acestui proiect de suflet al băisprienilor, precum şi iniţiatorul colaborării cu Löic Thetio, spune că ajutorul cavalerului francez a constat în aparatură și dotări pentru un cabinet de fizioterapie pentru spitalul din Baia Sprie, inclusiv aparatură electronică.
Ca de fiecare dată, francezul a ajutat și alte comunități maramureşene: Șișești, Copalnic Mănăștur, Groșii Țibleșului, unde a adus ajutoare pentru bolnavi, bătrâni și copii. Iar în luna august, cavalerul francez va sosi din nou în Maramureș încărcat de daruri. Dorin Vasile Paşca spune că, în tot acest timp, ajutorul lui Löic Thetio pentru comunitatea din Baia Sprie a fost vital.
Francezul a sprijinit proiectul redeschiderii spitalului încă de la început și, mai ales, a crezut în acest proiect care părea în urmă cu câțiva ani, doar un vis frumos.
Pentru toate acestea, el a devenit binefăcătorul, partenerul, dar, mai ales prietenul comunității locale, pentru care conducerea MedSpria are întreaga apreciere și recunoștință.