• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Septembrie , 2014

Locul de popas şi rugăciune din vârful Ţibleşului

Cei care cred în idealul lor, pot înălţa, la propriu, munţii. O demonstrează administraţia locală din Groşii Ţibleşului, care a realizat un monument deosebit pe Vârful Ţibleşului, care a fost sfinţit sâmbăta aceasta.

 

Orice urcuş ascunde în vârf o răsplată şi la picioare o jertfă. „Axioma” este perfect adevărată şi pentru monumentul din vârful Ţibleşului, un loc de rugăciune şi popas care a fost sfinţit sâmbătă, 30 august, de către un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul, vicarul Mitropoliei de la Cluj. Povestea monumentului a pornit cu o idee şi a continuat cu multă muncă.

 

Primarul Nicolae Buzo explică: „Am fost la o întâlnire de Ziua Muntelui la Durău în Neamţ, pentru că sunt membru al Forumului Montan din România. Și, întorcându-mă de la Simpozion, m-am gândit să intru pe la Piatra Fântânele, la Mănăstire, la părintele Gavril, pentru că este fiu

de-al satului Groşii Ţibleşului. Când am ajuns, el stătea la masă cu părintele Andrei de la Vad, şi ei discutau că a mai fost pe Căliman o cruce şi acum discutau cum să facă să ridice şi pe vârful Ţibleşului o cruce. Când am ajuns, a zis: „vai, domn primar, uite cum lucrează Măicuţa Sfântă, că tocmai vorbeam că trebuie să vorbim cu primarul din Groşii Ţibleşului să vedem dacă putem face sau nu treaba asta”. Aveau nevoie să discute cu mine, pentru că locul este pe teritoriul administrativ al comunei noastre, exact la limita cu judeţul Bistriţa. Le-am spus că ne implicăm. Prima dată am făcut potecă de acces. Apoi am început să scoatem bucăţi de piatră care au fiecare în jur de 70 de kilograme. Și a dat Domnul că la o întâlnire, comandantul comandor de la Baza Aeriană Câmpia Turzii a auzit ce vrem să facem şi, pentru că avea de făcut nişte ore de zbor, a zis că le face în zona aceea, şi cu un drum ne aduce şi nişte materiale. Și a adus.

Aşa a dat Dumnezeu, că altfel trebuiau urcate pietrele în spate. Și uite că acum monumentul este deja gata. Monumentul acesta l-am ridicat în vârful Ţibleşului. Altfel spus, am înălţat multele de la 1839 m, la 1844 m, pentru că s-a realizat un monument de 5 metri”.

 

Lucrarea este realizată de protosinghelul Gavril Horţ, părintele slujitor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa, împreună cu ceăţenii din localitatea Groşii Ţibleşului, şi administraţia locală în frunte cu primarul localităţii.

Monumentul este din piatră şi are arcada din lemn, iar locul unde este amplasat monumentul este un loc de popas şi rugăciune în vârful Ţibleşului: „Este o cruce în mijloc, cu arcadă şi mai multe elemente. Monumentul se poate vedea cu binoclul inclusiv din Groşii Ţibleşului, cu toate că este construit la o distanţă de 20 km. Pentru a se ajunge la acest monument se poate merge cu o maşină de teren până la un refugiu, după care am amenajat o potecă de urcat pe munte, timp de aproximativ o oră. Lucrarea este una de anvergură, deoarece pentru ridicare s-au folosit 17 tone de piatră şi lemn. Și cu toate că a fost o lucrare extrem de dificilă, s-a finalizat într-o săptămână şi jumătate. Au participat efectiv la lucru şi vreo 30 de oameni din Groşii Ţibleşului. Dintre aceştia, vreo 12 împreună cu preoţii nu au coborât de pe munte de luni până sâmbătă. Monumentul nu a fost intitulat într-un fel anume, ci îl ştie deja lumea ca Monumentul din Vârful Ţibleşului”, spune primarul.

 

Monumentul a fost sfinţit sâmbătă, cu ocazia „Întâlnirii cu fiii satului”, practic un triplu eveniment: hramul bisericii, o sărbătoare locală şi inaugurarea monumentului. Nicolae Burzo explică: „de când sunt primar, totdeauna la întâlnirea cu fiii satului am avut câte un subiect sâmbăta. Ba o lansare de carte, la un CD, iar acum a dat Domnul să putem sfinţi acest monument. Iar după sfinţire vreau să ofer o masă la vreo 200 – 300 de persoane pe Valea Ţibleşului într-un loc frumos. Sigur că a meritat efortul să ridicăm acest monument pe vârful Ţibleşului. Pentru că se spune că cerul s-a apropiat de noi prin Iisus Hristos, iar noi ne apropiem de cer prin munte”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.