• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Noiembrie , 2016

Liviu Marian Pop (PSD)

Liviu Marian Pop, senator PSD şi candidat al Partidului Social Democrat Maramureş pentru un nou mandat de senator la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a atras atenţia asupra cifrelor din raportul Comisiei Europene privind abandonul şcolar, cifre îngrijorătoare la nivelul întregii ţări.

 

 

Rep: Cum putem preveni abandonul şcolar şi care este proiectul PSD pentru educaţie?

Liviu Marian Pop: Cifrele din raportul Comisiei Europene privind abandonul şcolar sunt îngrijorătoare. Trebuie să spunem adevărul. Creşterea salariilor şi creşterea nivelului de trai, mai ales în mediul rural şi urban mic, este modalitatea de a preveni abandonul şcolar. De aceea, trebuie să folosim creşterea economică pentru a creşte salariile. Din păcate, guvernul Zero şi PNL blochează legea prin care angajaţii din educaţie ar primi o creştere de 15%.

Dacă Guvernul Zero continuă să guverneze, atunci creşterile salariale vor fi Zero. PSD va pune în aplicare creşterea salariilor cu 15%, dacă românii ne acordă încrederea lor. Bugetul total distribuit educaţiei a rămas cel mai scăzut din Europa – de numai 3% din PIB, în 2014, mult sub media europeană de 4,9%. Ulterior, investiţiile au urcat la 3,7% în 2015, respectiv 3,6% din PIB în 2016, procente inferioare nivelului de 6% din PIB stabilit de Legea Învăţământului 1/2011. În paralel cu aceste creşteri de finanţare, populaţia şcolară s-a redus şi în 2014, iar în 2015-2016, numărul total de elevi şi studenţi a scăzut cu 2,4 % faţă de anul şcolar precedent, la 3,64 milioane. România şi-a asumat o ţintă de reducere a fenomenului de părăsire timpurie a sistemului de educaţie la 11,3% până în anul 2020.

 

Rep: Ce propune Partidul Social Democrat pentru creşterea calităţii actului educaţional?

Liviu Marian Pop: Susţinerea unor politici educaţionale coerente şi a unor programe pentru prevenirea abandonului şcolar, dublate de măsuri de susţinere de continuare a studiilor după clasa a VIII-a în cazul copiilor cu oportunităţi reduse, pot conduce în mod direct la diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a sistemului de educaţie. Toate aceste măsurile trebuie să vizeze şi creşterea calităţii actului educaţional. De asemenea, sistemul nostru de educaţie trebuie să clarifice cât mai repede rolul şi statutul învăţământului profesional şi tehnic şi să promoveze mecanisme şi instrumente mai clare de adaptare a reţelei şi ofertei şcolare la realităţile pieţei muncii. La ora actuală există o prăpastie foarte mare între ceea ce oferă şcoala şi ceea ce solicită piaţa muncii. Prevenirea abandonuluia şcolar şi dezvoltarea competenţelor esenţiale ale adolescenţilor pentru dezvoltarea carierei trebuie să constituie, aşadar, priorităţi ale viitoarelor politici educaţionale din ţara noastră. Forţa de muncă bine calificată şi mai productivă este un element critic pentru a susţine creşterea economică în viitor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.