• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Linxy – primul film de animaţie 3D realizat în Maramureș

Mircea CRIȘAN

Povestea primului film de animație 3D, realizat în Maramureș este una educa­tivă, iar subiectul este ca și în toate filmele de profil realizate în schema basmului universal, unde o parte dintre personaje sunt negative, iar altă parte sunt pozitive, ca la final, întotdeauna binele să învingă.
„Laura Tamaș și Andrei Haiduc au reuși să depună un proiect la Centrul Național al Cinematografiei și să obțină sprijin pentru realizarea primului film de animație 3D din partea de Nord a României. Pe Laura o cunosc de vreo 13 ani când a realizat prima revistă de benzi desenate din județul nostru, deci are experiență, fiind absolventă de arte plastice. Personajul principal al filmului este Ager Linxy, un râs, un personaj cu o inimă nobilă, care îi salvează pe cei în pericol. Acest Linxy, plimbându-se prin rezervația marelui Parc din Transilvania descoperă că râul este poluat și peștii sunt morți. Un alt personaj este un iepuraș, Guleraș Alb, care este și o fină ironie la adresa infractorilor cu gulere albe, a celor cu de­lapidări și furtișaguri.

Filmul se adresează copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, deși filmul acesta poate fi văzut și apreciat și de oamenii mari. Subliniez faptul că este primul film de animație umanist, unde personajele capătă viață, nu sunt schema­tice, nu sunt lucrate numai din linii de creion și pe o grafică rapidă. Filmul este unul blând, parcă tocmai să ne facă să simțim că este în conexiune cu spiritul din Transilvania.
Un alt personaj, jucat de Vali Doran, este Lupul Bătrân. Acest personaj este unul aristocrat, are o ținută de nobil, are o demnitate fantastică, este stăpânul pădurilor și, spre surprinderea copiilor, nu este un personaj negativ. Lupul Bătrân este cel care dă o scrisoare de recomandare către un alt personaj, la fel de interesant, Șamanul, care deține de fapt Smaraldul Vieții. Mai exact, personajele pozitive Ager Linxy, liderul de expediție, care reprezintă curajul și generozitatea, ajutat de Pinxy Roz, prietena lui de nădejde, care este o bună infirmieră și un bun comunicator, de Guleraș Alb și Sprinten Jder, care este spontan și care cunoaște toată Rezer­vația, și de Foxy Șosete Negre, care este un vulpoi plin de fler și intuiție, toți aleargă înspre Peștera Liliecilor unde vor intra în posesia Smaraldului Vieții și vor face ca apele să nu mai fie poluate. Numai că apar personajele negative: Kit Bandit, care este tot un fel de râs ca și Linxy, numai că el este egoist, bădăran, viclean, ușor influențabil, cu aspect neglijent al hainelor. Kit Bandit este jucat de Felix Artuche de la Teatrul de Păpuși din Baia Mare. Deci, vocile sunt sincronizate de către mari actori băimăreni: Vali Doran joacă Lupul Bătrân, Max Mascatu (un dihor care nu miroase dar care este un oportunist și îi place să fie în gașcă și ascultă orbește de Kit Bandit, dihor care fură hărțile să ajungă ei primii să ia Piatra de Smarald) este jucat de Andrei Dinu. Un alt personaj, prietena lui Kit Bandit este Zgârie Rău. Linxy este jucat de Vizi Imre”, explică scriitorul dr. Nicoară Mihali.

Personajele au o întâlnire cu Profesorul Bufniță care le dă hărțile și care le vorbește despre Peștera Liliecilor și despre puterea Smaraldului Vieții. „Personajele ajung în Peștera cu Lilieci și aici îl întâlnesc pe Șaman. Șamanul este jucat de Victor Mușețeanu și este un personaj foarte uman, numai că seamănă mai degrabă cu un fel de manechin din magazinele orașului care a reînviat și care face bine omenirii.

A fost foarte important ca acest film să fie rulat pentru prima dată de Ziua Educației la Teatrul de Păpuși din Baia Mare, iar la premieră au fost invitați copiii de la Liceul de Artă, mai ales că acolo se învață arta spectacolului. Acest film care creează un eveniment cultural autentic în Baia Mare a reușit, după trei săptămâni de căutări, să găsească o sală cu doar 200 de locuri, asta dacă ne gândim că în anii ’20 Charlie Chaplin își lansa filmul într-o sală din New York, cu 5 mii de spectatori. Filmul acesta urmează să fie prezentat și în școlile din Maramureș, în general în localitățile mai mari pentru că necesită o tehnică modernă și o linie de sunet performantă.
Mai trebuie spus că Dan Secheli a creat special muzica pentru acest film. El cunoscându-l pe un muzician de film de la Hollywood, Egren Goknar, a realizat muzica pentru acest film. Altfel spus, muzica primului film de desene animate din Maramureș este procesată într-un mare studio din Hollywood, ceea ce este extraordinar”, ne-a detaliat dr. Nicoară Mihali.

Filmul durează 35 de minute. Dar munca din spate este imensă, pentru că fiecare scenă a fost creată pas cu pas. „Mai trebuie spus că filmul acesta nu a schimbat și nu a alterat peisajele din Transilvania. Peisajele vii, reale, nesti­lizate aduc o notă în plus de valoare filmului. Filmul acesta nu are violență, cum din păcate majoritatea filmelor de gen au, ci este mai degrabă un film de aventuri, ca și o căutare de comori. Ba din contră, filmul are momente cât se poate de lirice, sentimentale, apro­piate de filmul artistic. Scena­riul este scris de Laura Tamaș. Zilele acestea filmul va fi prezentat la circa 3 mii de elevi din 14 școli băimă­rene. Cu timpul, copiii își vor putea lua și abțibilduri și vor putea face colecții cu personajele filmului.
Cum să nu încurajăm asemenea inițiative ale unor deschizători de drumuri? Dacă trei dintre copiii care vor urmări filmul vor ajunge creatori de filme de animație, înseamnă că filmul și-a atins scopul. Asta cu atât mai mult cu cât studioul realizatorilor acestui film este extraordinar de bine pus la punct, iar profesorii îl vor putea vizita pe tot parcursul anului cu clasele de elevi, iar aici tinerii vor afla povestea creării filmelor de profil”, a concluzionat dr. Nicoară Mihali.

 

 

„Filmul acesta nu a schimbat și nu a alterat peisajele din Transilvania. Peisajele vii, reale, nesti­lizate aduc o notă în plus de valoare filmului. Filmul acesta nu are violență, cum din păcate majoritatea filmelor de gen au, ci este mai degrabă un film de aventuri, ca și o căutare de comori”.
Nicoară Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.