• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Leopold I, un aristocrat internaţional

Născut într-o familie germană, combatant în armata ţaristă în 1813, locuitor al Marii Britanii începând cu 1816 şi căsătorit cu o prinţesă franceză în 1832, Leopold a fost un aristocrat internaţional care a devenit rege al Belgiei în 1831, aproape dintr-o întâmplare. La moartea lui Leopold I al Belgiei, survenită pe 10 decembrie 1865 la Laeken, Belgia a fost frământată de grave dezbinări politice, sociale, culturale şi lingvistice, pe care fiul şi succesorul său, Leopold al II-lea, nu va izbuti să le soluţioneze.

 

Primul rege al Belgiei, Leopold I, s-a născut la 16 decembrie 1790, la Coburg, în Bavaria. A fost fiul cel mai mic al ducelui suveran Francis, duce de Saxa-Coburg-Saafeld şi a celei de a doua soţii a acestuia, contesa Auguste de Reuss-Ebersdorf. Leopold a devenit prinţ de Saxa-Coburg-Gotha.

La vârsta de cinci ani a fost numit colonel al regimentului imperial Izmailovski din Rusia. Şapte ani mai târziu, a devenit general-maior. După ce, în 1806, trupele franceze au cucerit ducatul de Saxa-Coburg-Saafeld, Leopold a plecat pentru scurt timp la curtea lui Napoleon Bonaparte. Acolo a refuzat gradul de aghiotant oferit de împăratul Franţei şi s-a dus în Rusia condusă de ţarul Alexandru I. În calitate de colonel al unui regiment de cavalerie rusă a participat la bătăliile de la Lützen, Bautzen şi Leipzig, împotriva trupelor lui Napoleon. În timpul acestor bătălii a primit titlul de mareşal al Rusiei. 

 

Leopold s-a căsătorit cu prinţesa Charlotte, fiica regelui George al IV-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Pe 5 noiembrie 1817, Charlotte a născut un copil mort. A doua zi a murit şi ea. Dacă ar fi trăit, ar fi devenit regină a Regatului Unit, iar Leopold şi-ar fi asumat rolul pe care mai târziu l-a avut nepotul său, prinţul Albert de Saxa-Coburg şi Gotha ca prinţ consort şi nu ar fi fost ales niciodată rege al belgienilor. În data de 2 iulie 1829, Leopold s-a căsătorit cu actriţa Karoline Bauer, fără ceremonie religioasă sau publică. Karoline a fost numită contesă de Montgomery. Căsătoria dintre cei doi s-a încheiat în anul 1831. 

Născut într-o familie germană, combatant în armata ţaristă în 1813, locuitor al Marii Britanii începând cu 1816 şi căsătorit cu o prinţesă franceză în 1832, Leopold a fost un aristocrat internaţional care a devenit rege al Belgiei în 1831, aproape dintr-o întâmplare. În august 1830, urmând exemplul parizienilor, locuitorii oraşului Bruxelles s-au revoltat; a fost format imediat un guvern provizoriu, care pe 4 octombrie a proclamat independenţa Belgiei. În noiembrie a fost ales un Congres Naţional, cu rolul de a elabora o Constituţie.


În 1828, uniunea dintre catolici şi liberali pusese capăt unei perioade de treisprezece ani de domnie olandeză; la Congresul de la Viena din 1815, Belgia, care fusese anexată de Franţa în 1795, a fost reunificată cu Olanda sub autoritatea lui Wilhelm I de Orania. Dar diferenţele de ordin lingvistic şi religios, ca şi aspiraţiile liberale ale unei mari părţi a burgheziei belgiene au culminat cu revoluţia din 1830. Marile puteri europene nu puteau lăsa însă populaţia să decidă singură asupra propriului său destin.

 

Conferinţa de la Londra a recunoscut pe 20 decembrie 1830 independenţa Belgiei, iar protocolul din 20 ianuarie 1831 a stabilit neutralitatea noului stat şi i-a retrasat frontierele. În plus, deşi congresul îi oferise deja coroana ducelui de Nemours, al doilea fiu al regelui francez Ludovic-Filip, Marea Britanie s-a opus şi l-a obligat pe acesta să refuze. La propunerea lui Joseph Lebeau, ministrul belgian al Afacerilor Externe, care şi-a dat seama că soarta ţării sale depinde în primul rând de britanici, prinţul Leopold de Saxa-Coburg a fost ales rege al Belgiei, cu 152 de voturi din 169. Leopold a acceptat să devină rege al belgienilor cu condiţia ca mai întâi să fie reglementată problema frontierelor şi cea a datoriilor Belgiei.

 

Pe 21 iulie 1831 a depus jurământul solemn pe Constituţie şi astfel Belgia a devenit monarhie constituţională şi a intrat în rândul statelor independente. Dar misiunea noului rege, aceea de a proteja independenţa proaspăt cucerită, nu a fost una prea uşoară. Imediat după încoronare, ţara a fost invadată de trupele lui Wilhelm I, care nu a recunoscut tratatul din 1831. La 2 august 1831, în timp ce intra în oraşul Liège, Leopold a aflat că Ţările de Jos au reînceput războiul împotriva Belgiei. Noul rege a apelat la Joseph Lebeau pentru a cere ajutorul Franţei şi Marii Britanii, deoarece Constituţia îi interzicea să ceară el personal ajutorul forţelor străine fără aprobarea Parlamentului, care, la acea dată, nu fusese încă ales.

 

Leopold a luat parte la apărarea drumului spre Bruxelles, la Louvain, fiind ajutat de generalul francez Étienne Maurice Gérard. Armata belgiană a intrat iniţial în derută, dar cu ajutorul francez înaintarea olandezilor a putut fi oprită. Ameninţarea olandeză nu a fost înlăturată însă decât o dată cu semnarea tratatului de la Londra, pe 19 aprilie 1839. În tot acest timp, Leopold a depus eforturi diplomatice deosebite pentru a asigura supravieţuirea noului său stat. Independenţa Belgiei a fost garantată prin ratificarea de către Ţările de Jos a Tratatului celor XVIII Articole, care instituia independenţa noului regat al Belgiei atât faţă de Ţările de Jos cât şi faţă de Franţa.

 

Spre a-şi apăra titlul de rege şi în semn de gratitudine faţă de Franţa, în 1832, Leolopd I s-a căsătorit cu Louise-Marie de Orléans, fiica lui Ludovic-Filip; au avut împreună patru copii prin ale căror mariaje au fost urmărite interesele statului belgian: Louis-Philippe, care a murit înainte de a împlini un an; Leopold, care va deveni rege al Belgiei sub numele de Leopold al II-lea; prinţul Filip, conte de Flandra; Charlotee, care a devenit prin căsătorie împărăteasă a Mexicului.

Influenţa regelui pe plan internaţional a fost ameninţată de Napoleon al III-lea şi de Bismarck, iar Leopold a izbutit să păstreze independenţa Belgiei.

Pe plan intern, stabilitatea statului a fost asigurată prin coalizarea forţelor politice liberale cu cele catolice, alianţă pe care regele a încurajat-o. Sub domnia sa, pe 5 mai 1835, a fost inaugurată în Belgia prima cale ferată din Europa continentală, care lega localităţile Bruxelles şi Malines. Tot sub domnia sa, în 1849, a fost emisă prima marcă poştală din Belgia. O nereuşită a fost faptul că nu a reuşit să treacă prin Parlament legile de reglementare a muncii copiilor şi femeilor. De reţinut că, sub regele Leopold I, Belgia şi-a deschis primul său consulat în Ţara Românească.

 

În 1839, însă, într-o perioadă în care situaţia ţării părea a fi una stabilă, vechile dispute s-au reaprins. Episcopii belgieni au condamnat oficial francmasoneria, iar poziţia lor a fost considerată de liberali o veritabilă declaraţie de război, afectându-l totodată în mod direct pe Leopold, el însuşi francmason. Dar tratatul belgiano-olandez încheiat la Londra în acelaşi an a permis burgheziei din marile oraşe industriale Gand şi Anvers să întărească rândurile liberalilor.

Odată cu înfiinţarea în 1846 a Partidului Liberal şi a Partidului Catolic, Belgia a intrat în era bipartitismului. Până în 1870 ţara a fost guvernată de cabinete liberale, a căror politică a vizat reducerea influenţei de care se bucura Biserica Catolică şi care a provocat repetate conflicte sociale. În 11 octombrie 1850, Leopold I şi-a pierdut soţia care a murit de tuberculoză la vârsta de treizeci şi opt de ani. Împreună cu noua sa metresă, Arcadie Claret de Viescourt, regele a avut încă doi copii: baronul Georges Frédéric von Eppinghoven şi baronul Arthur von Eppinghoven.

 

În 1860 a fost adoptată o politică de liber schimb economic, care a stimulat dezvoltarea economiei afectate de criza din cea de a doua jumătate a deceniului al cincilea. Industria huilei şi cea metalurgică au înregistrat progrese importante, ca şi domeniul bancar, de altfel, dar nivelul de trai al populaţiei a tot scăzut.

La moartea lui Leopold I, survenită pe 10 decembrie 1865, Belgia a fost frământată de grave dezbinări politice, sociale, culturale şi lingvistice, pe care fiul şi succesorul său, Leopold al II-lea, nu va izbuti să le soluţioneze. Leopold I a fost înhumat în cripta regală a bisericii Notre-Dame din Laeken.

 
 

Personalitate marcantă a scenei politice internaţionale

 

Noul rege al Belgiei, membru al unei familii princiare germane, fusese naturalizat britanic după căsătoria din 1816 cu prinţesa Charlotte, unica fiică a viitorului rege George al IV-lea şi moştenitoarea prezumtivă a coroanei britanice. Deşi soţia sa a murit un an mai târziu, prinţul nu şi-a părăsit ţara de adopţie. Datorită aptitudinilor militare de care a dat dovadă în timpul războaielor napoleoniene şi mai cu seamă locul său aparte în diplomaţia europeană, i s-a propus în anul 1830 coroana Greciei, pe care a refuzat-o pentru a o accepta un an mai târziu pe cea a Belgiei.

Leopold I i-a ajutat pe membrii familiei sale să acceadă la tronurile Regatului Unit şi Portugaliei. În felul acesta a devenit unul dintre principalii consilieri ai nepoatei sale, regina Victoria a Marii Britanii, influenţând-o puternic în primii ani de domnie ai acesteia. De altfel, Leopold I a fost cel care a aranjat căsătoria nepoatei sale Victoria, fiica surorii sale, prinţesa Victoria de Saxa-Coburg-Gotha, cu nepotul său, prinţul Albert de Saxa-Coburg, fiul fratelui său, Ernest I, duce de Saxa-Coburg şi Gotha.

În relaţiile externe, Leopold s-a folosit de relaţiile de familie pentru a proteja tânărul regat al Belgiei în faţa ambiţiilor nutrite de Prusia şi Franţa, în special ameninţării reprezentate de domnia lui Napoleon al III-lea al Franţei. Leopold I a ajutat la menţinerea păcii în Europa, în special prin păstrarea neutralităţii în timpul evenimentelor revoluţionare din Franţa, în februarie 1848.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.