Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Larisa Cadar, eleva de 10
Larisa Cadar s-a numărat printre cei şapte elevi din judeţ care au luat 10 pe linie la examenul de bacalaureat. Mai mult, Larisa a mai bifat o reuşită în această vară: a fost admisă la Facultatea de medicină şi farmacie din Cluj-Napoca.
Nicolae Iorga spunea că „munca stăruitoare învinge totul”. Iar „axioma” e perfectă valabilă şi pe deplin demonstrată de Larisa Cadar din Unguraş, o tânără de 18 ani, care păşeşte în viaţă cu încredere şi cu convingerea că nimic nu e imposibil atunci când îţi doreşti cu adevărat. Povestea Larisei poate fi exemplu motivant pentru orice elev din mediul rural, nevoit să facă naveta la oraş şi să facă mai multe eforturi decât un elev din mediul urban.
Larisa s-a născut şi a crescut în satul Unguraş, tot aici a urmat ciclul primar, iar în clasa a V-a s-a înscris la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu din Baia Mare: „În clasa a V-a mi-a fost destul de greu până când m-am acomodat. Am fost la profil intensiv engleză şi mi-a fost destul de greu la început în ceea ce priveşte limbile străine, mai ales la engleză. Apoi, din clasa a IX-a am rămas tot la C.N. Vasile Lucaciu, la profilul de ştiinţe ale naturii, biologie. La liceu, acomodarea nu a mai fost dificilă. Am fost premiată în fiecare an, chiar şi în clasa a XII-a am luat premiul II”. Cum Larisa a fost o elevă silitoare, avea un program de învăţat bine pus la punct, deşi naveta i-a luat destul de mult timp: „Mă trezeam la 6.20 să prind autobuzul de 7, ajungeam în oraş în jur de 7.30, aveam cursuri până la 14, uneori până la ora 15. Când ieşeam de la şcoală la ora 14, aveam autobuz la 14.30 de la platou, când aveam cursuri până la 15 era mai dificil că trebuia să stau în oraş până la 16-16.30 Când am fost mai mică, în clasele a V-a şi a VI-a îmi era foarte greu că nu ştiam ce să fac în timp ce aşteptam autobuzul, stăteam în parc cu colegii. La început, în clasa a V-a, când am mers la Lucaciu, am rugat pe cineva care a fost la acelaşi liceu să-mi arate unde să mă dau jos şi ce să fac, că nu ştiam nimic. Apoi m-am obişnuit şi totul a fost bine”.
Pentru examenul de bacalaureat s-a pregătit din timp, a luat meditaţii la matematică şi la chimie, materie din care ştia că are şi examen la admiterea la facultate. Deşi era bine pregătită, spune că notele de 10 au fost o surpriză şi pentru ea: „a fost o surpriză şi pentru mine că am luat 10 la BAC. Am ştiut de mult timp că vreau să dau proba la alegere din chimie, pentru că diriginta mea, Radu Margareta, era profesoară de chimie şi ne pregătea foarte mult. Eu şi la facultate am dat examen din biologie şi chimie. La BAC, probele au fost limba română, matematică şi chimie. Am luat meditaţii la matematică, de prin februarie, însă doar în clasa a XII-a. La chimie am avut meditaţii pentru pregătirea la medicină de prin clasa a XI-a, deoarece pentru medicină e foarte mult de învăţat la chimie.
Când s-au afişat rezultatele eram acasă şi mă uitam pe telefon. Când am văzut pe listă că am luat la română 10, apoi am văzut că şi la matematică şi chimie am luat 10 am fost foarte uimită. Nu m-am aşteptat. La română n-am putut spune dacă e o lucrare bună sau nu, la matematică aveam dubii la un subpunct, la chimie după mine îmi ieşea 9.80-9.90. Dar am fost foarte bucuroasă, şi eu, şi părinţii, prietenii, rudeniile, vecinii, toţi m-au felicitat. Au fost şapte de zece în tot judeţul, de la Lucaciu a mai fost un băiat cu zece. Din Unguraş nu cred că a mai luat cineva 10 la bac”.
Însă, odată cu această reuşită extraordinară, Larisa nu a renunţat la învăţat, dimpotrivă, a început pregătirea pentru admiterea la Facultate: „După bacalaureat am învăţat zilnic, de dimineaţa până seara, şi cu cât mă apropiam de examen, aveam impresia că nu ştiu bine materia. Dar mi-am zis că trebuie să mă calmez, că nu mă ajută această atitudine. Am dat examen la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, eu am dat la medicină generală, iar examenele au fost din biologie şi chimie. Am avut emoţii, până în seara de dinainte de examen am tot citit. A fost şi concurenţă mare, aproape 4 pe un loc. Şi am intrat cu media 8.85”. Pe viitor, Larisa îşi doreşte să studieze la fel de mult şi de bine, să devină un medic bun: „îmi doresc să fiu medic, să termin întâi facultatea şi apoi o să văd pe ce o să mă specializez. Mi-ar plăcea chirurgie sau chirurgie estetică. Acum prioritatea mea e învăţatul, îmi doresc să fie bine şi la facultate”.
Dacă vorbim de pasiuni, Larisa spune că în ultimii doi ani nu prea a avut timp de alt hobby decât învăţatul, dar că i-ar plăcea să facă dans modern: „Nu prea am avut timp de nicio altă pasiune în ultimii doi ani. Mi-ar plăcea să fac dansuri. Am încercat să fac cursuri de dansuri moderne, dar erau seara cursurile, de la ora 7 şi nu prea aveam acces din cauza navetei”.
Cât despre alte sacrificii, eleva de 10 recunoaşte că: „Am renunţat uneori la ieşiri şi petreceri, dar nu prea eram foarte tentată de ele. Nu regret că m-am dedicat învăţatului, ştiam că trebuie să fac asta, nu m-a obligat nimeni, ştiam eu că trebuie să stau acasă, să învăţ”. Larisa îi sfătuieşte pe elevi să înveţe „asta e cheia unui viitor asigurat, a unei vieţi liniştite şi îi mai sfătuiesc să aibă încredere în ei”.