Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lansarea unui nou proiect catehetic dedicat tinerilor din parohia ortodoxă Dumbrăvița „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, joi, 19 decembrie 2024, a avut loc, la Centrul pentru Tineri „Sfântul Apostol Andrei” din parohia Dumbrăvița, lansarea Proiectului Catehetic Parohial „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”.
Acest proiect se înscrie în tematica Anului Omagial Centenarul Patriarhiei Române și Anului Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români din secolul al XX-lea, ediția a XVII-a.
Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional, a lansat, în perioada noiembrie 2024 – mai 2025, Concursul Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – Moștenirea unui secol de Patriarhat” pentru copii și tineri.
Părintele Arhidiacon Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului, a participat, ca delegat al Preasfințitului Părinte Iustin, la lansarea acestui proiect al Grupului de Cateheză din parohia Dumbrăvița, unde a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfinției Sale.
Cu această ocazie, părintele inspector a oferit fiecărui coordonator, din partea Părintelui Episcop, câte o carte de învățătură ortodoxă, „Catehismul Creștinului Ortodox”.
Coordonator principal al proiectului este preotul paroh Ciocotișan Bogdan, care colaborează cu profesorii din cadrul Școlii Profesionale Dumbrăvița și peste 25 de copii și tineri.
La finalul evenimentului, a avut loc un recital de colinde susținut de grupul de tineri Datina și Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din Baia Mare, dirijați de părintele lect. univ. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Tot în încheiere, a avut loc vernisajul expoziției de icoane pe sticlă realizate de elevii Școlii Profesionale Dumbrăvița, sub îndrumarea doamnei profesor Nadia Ghiț.
Partenerii proiectului sunt: Școala Profesională Dumbrăvița, Primăria comunei și fabrica UAC Dumbrăvița.
Mulțumiri pentru promovarea editorială și media se adresează: Maramureș TV, Graiul Maramureșului, Gazetei de Maramureș, Maramureș Online, Direct MM, precum și altor colaboratori!
Program-cadru al Concursului Catehetic
„Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”
Decembrie
❖ Lansarea proiectului Centrul After School „Sf. Apostol Andrei”, Dumbrăvița – joi, 19 decembrie 2024 .
Ianuarie
❖ Filmuleț de prezentare a proiectului – 13 – 18 ianuarie.
❖ Cerc de iconografie la casa pictorului Rogojan Gheorghe, Dumbrăvița, ora 18.00 – marți 21 ianuarie.
❖ Cateheza I la biserică, pr. Ciocotișan Bogdan - duminică 26 ianuarie, ora 17.00.
Februarie
❖ Șezătoare la Muzeul Satului Baia Mare, cu meșter popular Marița Grigor din Chiuzbaia – sâmbătă 15 februarie.
❖ Cerc de literatură și poezie la casa lui Vari Aurica – Dumbrăvița, cu poetul Iacob Oniga și prof. Paula Bonaț - marți 18 februarie.
❖ Simpozion la Biblioteca Județeană Baia Mare, invitați: pr. insp. Mihai Pavel – București, Arhid. insp. Vlad Verdeș, dir. Teodor Ardelean, prof. Ilie Gherheș, prof. Cristina Gherheș, prof. Magdalena Tomșa, prof. Lidia Tarța și jurnalista Ioana Lucăcel – vineri 21 februarie.
Martie
❖ Atelier de pictură la Rus, prof. Nadia Ghiț - marți 4 martie, ora 17.
❖ Expoziție de icoane la Biserica din Dumbrăvița – Duminica ortodoxiei – 9 martie.
❖ Cateheza II Biserica Dumbrăvița pr. Ciocotișan Bogdan, ora 17 – duminică 9 martie.
❖ Fotografie pe teren – Biserici de lemn din Țara Chioarului: Săcălășeni, Culcea, Coruia, Plopiș și Cetățele, cu artist fotograf și etnolog Daniel Pop - sâmbătă 22 martie.
❖ Expoziție la Biserica din Dumbrăvița cu fotografiile realizate în cadrul proiectului - 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri.
❖ Excursie la Memorialul durerii și Palatul Episcopal din Sighetu Marmației - sâmbătă 29 martie.
❖ Cateheza III la Biserica din Dumbrăvița – pr. Ciocotișan Bogdan - duminică 30 martie, iar de la ora 17.00 cerc de istorie locală cu scriitor Ștefan Mihali la Casa lui Ileana Vancea din Dumbrăvița.