• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 29 Aprilie , 2014

Lansarea proiectului „E-VIZA – portal electronic pentru facilitarea procesului de obţinere a vizelor”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat proiectul „E-VIZA – portal electronic pentru facilitarea procesului de obţinere a vizelor", cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013 - AXA PRIORITARĂ 2: Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, COD SIMS 32563.

 
 

Proiectul îşi propune să îmbunătăţească sistemul de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanţilor să îşi întocmească online dosarul de aplicare.

 

Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al MAE a menţionat impactul pe care aceste măsuri le vor avea în ceea ce priveşte turismul, sectorul de afaceri, sistemul universitar, acestea fiind unele dintre domeniile pentru care aplică cel mai des solicitanţii de viză pentru România. Proiectul va aduce beneficii şi pe plan intern, pentru MAE, sistemul E-VIZA conferind consulilor români posibilitatea de a presta un serviciu modern, oferind un instrument de lucru care va permite o mult mai bună gestionare şi soluţionare în timp a cererilor de vize, în condiţiile în care personalul consular este insuficient numeric, iar solicitările consulare din partea cetăţenilor români din afara ţării s-au amplificat semnificativ. Sorin Moise a precizat că sistemul nu va vulnerabiliza în niciun fel chestiuni care ţin de securitatea acordării vizelor pentru România, combinând în mod util cerinţele de siguranţă, securitate şi accesibilitate.

 

Secretarul general al MAE a subliniat faptul că acest sistem informatic reprezintă doar unul dintre demersurile MAE de a aduce serviciul consular la standardele actuale în materie, ca parte a strategiei MAE de a oferi servicii consulare moderne şi rapide, care să reducă timpii de aşteptare, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii străini. Sorin Moise a cerut echipei de proiect să respecte graficul de implementare a sistemului, care va fi monitorizat de reprezentanţii MAE.La rândul său, Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular a menţionat că acest portal va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, reprezentând în acelaşi timp un portal de informaţii pentru aplicanţi, ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghişeu şi reducând astfel durata de aşteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize.

 

Reprezentanţii grupului de companii care au câştigat licitaţia de implementare a proiectului E-VIZA au prezentat arhitectura proiectului, modul şi graficul de implementare al sistemului, format din mai multe aplicaţii, care se vor aplica în 135 de misiuni diplomatice, de către aproximativ 500 de angajaţi MAE.

 

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 7 luni şi va consta în implementarea portalului E-VIZA, extern şi intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcţionări a portalului E-VIZA şi asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE şi secţiunile consulare din străinătate.

 

Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este 16.690.750,84 de lei, din care 14.187.138,21 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European; şi 2.503.612,63 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

 

La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice din administraţia publică centrală, ai mass-media şi ai grupului ţintă al proiectului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.