• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 30 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

Lansarea Manualului de istorie, cultură şi identitate locală în Dumbrăviţa

Comuna Dumbrăviţa este prima din judeţ şi probabil din zonă care are un suport de curs pentru „Istorie, identitate şi cultură” locală. Scopul acestui demers susţinut de părintele Bogdan Ciocotişan şi sponsorizat de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS este de a transmite tinerei generaţii zestrea inestimabilă a acestei zonă. Cursul va fi predat la Centrul Afterschool „Sf. Apostol Andrei”, în mod voluntar, de părintele Bogdan Ciocotişan.

 
 

Dacă istoria este cea dintâi carte a unei naţiuni, pentru că reuneşte trecutul, prezentul şi viitorul, atunci, cu siguranţă, suportul de curs de „Istorie, identitate şi cultură locală” va deveni cartea de căpătâi a elevilor din comuna Dumbrăviţa.

 

Cursul lansat săptămâna trecută, de Sărbătorea „Buneivestiri”, cuprinde o sinteză de informaţii utile despre comuna Dumbrăviţa, având ca sursă biografică în special lucrările autorilor Ştefan Mihali, Gheorghe Pricop şi lector universitar Dr. Ilie Gherheş, dar şi documente de la Arhivele naţionale, reunite în 7 lecţii: 

 

Lecţia 1 - Prezentare generală a judeţului Maramureş

Lecţia 2 - Fisculaş - o ţară aparte din Ţara Chioarului

Lecţia 3 - Istoria comunei Dumbrăviţa

Lecţia 4 - Dumbrăviţa - repere demografice 18

Lecţia 5 - Învăţământul

Lecţia 6 - Biserica

Lecţia 7 - Cultură şi pedagogie populară la Dumbrăviţa 

 

Suportul de curs a fost oferit gratuit tuturor elevilor de gimnaziu care învaţă la Şcoala Dumbrăviţa şi, prin contribuţia profesorului de istorie Vasile Dancu, cursul va fi predat şi la Şcoala Rus astfel încât, toţi elevii din comună vor beneficia de informaţiile cuprinse în el.

Mai mult, va fi organizat un concurs, iar câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul sărbătorii comunei. 

 

„Nicolae Iorga spunea ca un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Fără istorie şi tradiţii suntem orfani şi mai săraci. De aceea consider că Manualul de istorie şi identitate locală lansat astăzi este un proiect foarte important, unul despre trecut, dar un proiect pentru viitor, deoarece ne ajută să transmitem către tânăra generaţie zestrea din străbuni. Este o publicaţie unică, despre locul în care v-aţi născut şi în care creşteţi. Mulţumesc părintelui Bogdan, mulţumesc celor care au pus la dispoziţie documentaţia pentru acest manual şi mulţumesc doamnei directoare. Sper să împărtăşiţi acasă aceste informaţii, cu părinţii voştri şi să veniţi spre şcoală cu date noi, în aşa fel încât acest proiect să se dezvolte”.

Iulian Gheorghe, director general UAC Europe

 
 

„Nu ştiu cât aţi reţinut de astăzi şi cât veţi reţine din ce vorbesc. Un elev este capil să se concentreze într-o oră, din 50 de minute, numai 4. Voi sunteţi nişte eroi că aţi depăşit de câteva ori câte patru minute. Eu m-am născut dincolo de Deal în Petrov, dar aveam trei colegi din Dumbrăviţa când eram director la Arhivele Naţionale şi spuneam că s-a răsturnat carul cu arhivari aici la voi în comună. De ce am vrut să vă spun cu ele 4 minute? Cred că dacă aş fi avut acest manual când eram elev nu m-aş fi culcat până nu l-aş fi citit. Sunt tare fericit, le mulţumesc celor care m-au invitat şi celor care mi-au propus să fac istoria acestei zone”.

Lector universitar doctor Ilie Gherheş

 
 

„Mă bucur că lansarea acestui frumos suport de curs a coincis cu sărbătoarea Buneivestiri, o sărbătoare importantă în care omenirea primeşte vestea cea bună a întrupării Fiul lui Dumnezeu în pântecele Mariei. Ne-am împărtăşit la biserică cu Trupul şi Sângele Mântuitorului şi acum am venit la şcoală să ne împărtăşim cu cultura, în special cu cultura noastră locală pentru că acest suport de curs pe care îl avem în faţă ne vorbeşte despre istorie şi cultură locală, trebuie să ştim cine suntem şi ce transmitem generaţiilor viitoare. Avem în mijlocul nostru oameni care se implică, domnul primar, doamna director şi bineînţeles partenerii noştri de la UAC Europe care au făcut posibilă apariţia acestui manual şi distribuirea gratuită la fiecare dintre voi”.

Preot paroh Bogdan Ciocotişan

 
 
 

„Mă bucur că mă aflu azi la lansarea acestui suport de curs, cred că şi prin el şi prin modul în care se va preda vom reuşi să dăm viaţă centrului afterschool care s-a realizat anul trecut. Vreau să mulţumesc, în primul rând, domnului Iulian Gheorghe, părintelui şi doamnei director. Sunt date care vor rămâne în istoria localităţii şi care sunt utile”.

Primar Felician Ciceu

 
 

„Sunt deosebit de bucuroasă şi onorată să avem în cadrul şcolii noastre atâţia invitaţi de seamă care se implică în viaţa şcolii. Acest proiect este foarte important pentru noi deoarece se spune că cea mai bună investiţie este în educaţie, în cunoaştere şi înainte de a deveni cineva trebuie să ştim cine suntem, de unde plecăm. Noi ne mândrim cu tradiţiile noastre, cu istoria noastră, dar dacă nu le cunoaştem nu le putem transmite mai departe”

Magdalena Tomşa, directorul şcolii Dumbrăviţa

 
 

„Întotdeauna mi-a plăcut istoria şi am studiat mai mult istoria locală. Mi-am pus problema mai ales din anii tinereţii, pentru că Dumbrăviţa nu avea nicio carte scrisă despre istoria sa. Am încercat să realizăm în 2011 o lucrare monografică în preajma marii sărbători a 600 de ani de atestare documentară, ceea ce se face astăzi este o iniţiativă foarte frumoasă, foarte bună. Mă bucur că acest suport de curs are şi suportul scrierilor mele de până acum”.

Ştefan Mihali, fost primar şi autorul monografiei locale

 
 

„Este o iniţiativă lăudabilă. Pentru un profesor de istorie este extrem de util să ai un astfel de instrument. O să-l folosesc la un curs opţional şi chiar la un cerc de istorie.”

Profesor Vasile Dancu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.