• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 28 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

Lansare de carte la Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei

Evenimentele din decembrie 1989 ne-au oferit mai multe oportunităţi. Între acestea se numără şi activitatea de cercetare şi documentare istorică asupra unor subiecte care până la acea data era interzis a fi abordate.

 

Între aceste preocupări se numără şi teza de doctorat în istorie a domnului Dr. Laurenţiu Batin, intitulată „Armata şi Biserica Ortodoxă în Maramureşul interbelic”. Lucrarea a apărut la Editura Limes din Cluj – Napoca, în 2 volume, şi a fost întocmită sub îndrumarea ştiinţifică a Prof. Univ. Dr. Gheorghe Onişoru, fost preşedinte al CNSAS, cu prefaţă scrisă de Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu – membru al Academiei Române.

 

După 2 ani de muncă asiduă, care a însemnat o documentare de excepţie, hărţi şi fotografii de epocă, cele 2 volume apărute însumează mai bine de 1500 de pagini, pagini care s-au adunat prin cercetarea arhivelor militare, arhivelor fostei Episcopii a Maramureşului şi ale Mitropoliei Bucovinei, precum şi a presei interbelice din Maramureş şi nu numai.

 

Cine parcurge aceste pagini, care alcătuiesc cele două volume, poate constata că acestea nu sunt o simplă bază de date, ci ele scot în evidenţă obiectivitatea interpretărilor evenimentelor petrecute în perioada interbelică care au legătură cu armata regală şi Biserica Ortodoxă din Maramureş, două instituţii vitale ale poporului român, care au avut mult de pătimit din cauza ocupaţiei horthiste.

La acest eveniment cultural, de o asemenea importanţă, desfăşurat marţi 11 octombrie 2016, pe lângă oameni de toate categoriile care au umplut sala de festivităţi a Palatului Episcopal, consemnăm prezenţa Preasfinţiei Sale Dr. Iustin Sigheteanul, a domnului academician Alexandru Surdu – vicepreşedintele Academiei Române, a domnului general Dr. Nelu Pop, a Prof. Univ. Dr. Gheorghe Onişoru – îndrumătorul ştiinţific, a domnului Prof. Dr. Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a domnului Prof. Gheorghe Todincă – directorul Muzeului Maramureşului, precum şi a Prof. Univ. Dr. Petru Dunca – moderator al acestui eveniment.

Toţi cei mai sus amintiţi, în luările de cuvânt, au apreciat la superlativ cele două volume, pentru care autorul a fost nominalizat de către Academia Română pentru decernarea premiului Hurmuzaki.

Nu putem încheia relatarea despre acest eveniment decât felicitându-l pe autor pentru această realizare şi să-i mulţumim pentru modul cum a înţeles a sluji cele două instituţii ale neamului nostru românesc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.