• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 24 Septembrie , 2020

La Petrova, Convorbiri culturale 2020, ediția a XXXIV-a

Ediția din acest an a Convorbirilor culturale pe­trovene, organizată de Cenaclul de Cultură și Artă „Mihai Eminescu”, Fundația „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilașcu” și Editura „Țara Maramu­reșului” s-a desfășurat în 17 septembrie 2020, după mai multe amânări impuse de criza sanitară. Manifestarea a debutat la Parohia Română Ortodoxă Petrova I cu parastasul de pomenire a voievodului limbii române - Mihai Eminescu și a întemeietorului în­văță­mântului superior stomatologic românesc - Prof. univ. Dr. Gheorghe Bilașcu.

Serviciul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți avându-l ca protos pe prof. univ. Dr. Ioan Bizău, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Preotul paroh Petru Florin Pop a rostit, la rândul său, un cuvânt de bun venit și a dat citire, cu deferența nece­sară, mesajului P.S. Iustin, Episcopul Maramureșului și Săt­ma­rului.
De la locașul de cult toți cei prezenți au descins la pensiunea Răstoaca, unde au fost primiți de către dl Marius Marinca, patronul localului care a găzduit, celelalte puncte din programul zilei, într-o sală de conferințe, decorată voievodal.

Activitatea a debutat cu pre­zen­tarea unui CD cu muzică populară a fraților Georgiana și Adrian Cocârcă, de către referentul cultural prof. Maria Cocârcă; cei doi tineri interpreți fiind instruiți de prof. Vasile Cordea, care îndrumă mai mulți petroveni în tainele cântecului popular autentic local.
Despre CD și realizările în plan artistic ale grupului folcloric din Petrova au mai opinat: preot Petru Florin Pop, dir. Prof. Viorica Nistor, prof. documentarist Maria Leordean și prof. bibliotecar Mihaela Pop.
În continuare, prof. Măricuța Petrovai a prezentat proiectul editorial „Petrova pe coordonatele timpului”, iar împreună cu dl. ge­neral Dr. Alexandru Leordean au prezentat cartea dlui academician Alexandru Surdu „Ordinul cavalerilor marmațieni”. Apărută la edi­tura Ardealul, 2020, lucrarea conține, între altele, rânduri elogioase la adresa unor petroveni binemeritați din trecut, precum Dr. Gheorghe Bilașcu, Dr. Vasile Fi­lipciuc, Dr. Alexandru Filipașcu, dar și a unora de azi, pe care îi onorează: Dr. Ion Petrovai și Dr. Ilie Gherheș.
A urmat prezentarea cărții aniversare a lui Ion Petrovai, membru al Uniunii Scriitorilor din România, „Glasul timpului”, cu recenzia făcută chiar de către prof. univ. Dr. Ioan Bizău, care prin cele afirmate s-a raliat criticilor literari, care l-au asemănat pe poetul petrovean cu Aron Cotruș, Lucian Blaga sau Ioan Alexandru.

Arhitectul Dorel Cordoș a prezentat eseul „Dialog arhitectural între generații, la bisericile de lemn” și i-a invitat pe cei prezenți să vizioneze expoziția cu lucrările sale, cuprinzând proiectele din Maramureșul Voievodal: Bârsana, Săpânța - Peri, Dragomirești, precum și două de viitor, pentru Petrova: pridvorul bisericii Pe­trova Susani și reabilitarea clădirii fostei școli confesionale, din fața bisericii.
Un alt punct din program l-a constitui expoziția de icoane pe sticlă a artistului Ioan Borlean, moment cultural girat de către prof. Ioan Petrovai. S-a făcut o pauză de cafea, ocazie cu care s-au dăruit cărțile prezentate, înnobilate cu autografe, pe fundal muzical de pe CD tocmai lansat.
Manifestările s-au reluat cu „Opinii în dialog”, moderate fiind de către academician Alexandru Surdu, cu suveranitatea și serenitatea cu care ne-a obișnuit. Ca un soi de introducere în dialog, pre­ședintele de onoare al „Aso­ciației «Bogdan Dragoș» a Ur­mașilor Nobilimii Mara­mu­­re­­șene”, a mărtu­risit cum a scris cartea, cum a ajuns pentru prima dată în Maramureș și care este scopul acestei asociații pe care Domnia Sa o patronează. Alături de cei nominalizați, au mai intrat în dialog universitarul Dr. Ștefan Marinca, muzeograf drd. Vasile Timur Chiș, Alexandru Găborean, fostul primar Vasile Dohotar ș.a.
Manifestarea s-a încheiat cu întâlnirea cu primarul ing. Ion Petrovai și cu cinstirea celor invitați, precum și a petrovenilor participanți. Prof. Dr. Ion Petrovai a adus mulțumiri celor care au contribuit la reușita acestei ediții: ec. Nuțu Leordean, ing. Alin Raț, polițist de frontieră Ionuț Zvunca, precum și patronul Palcuș Ioan Basul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.