Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
La Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia” se estimează participarea a nu mai puţin de 20.000 de spectatori
Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă este în fiecare an o provocare pentru administraţia locală, dar şi pentru partenerul în organizarea acestui eveniment, respectiv Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din municipiu. Festivalul se bucură pentru al treilea an consecutiv de sprijinul studenţilor şi masteranzilor de la unitatea de învăţământ superior din Sighet, care, în frunte cu prodecanul facultăţii, Marin Ilieş, care este şi directorul de festival, vin cu idei inovative şi un concept inedit prin care evenimentul prinde o formă deosebită, ce reuşeşte să atragă pe an ce trece tot mai mulţi spectatori. Aproximativ 30 de grupuri vor face parte din alai şi la ediţia cu numărul 46 a festivalului.
„Noul concept al organizării a avut succes şi feedback-ul pe care l-am primit de la cetăţenii municipiului, de la cei care au venit în Sighetu Marmaţiei în calitate de turişti, a fost unul pozitiv, prezentat într-o formulă nouă, una mai aerisită, mai degajată, mai pe placul celor care astăzi vin la Sighetu Marmaţiei pentru a se bucura de tradiţiile din Maramureş, în primul rând, dar nu numai”, a mărturisit primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.
Organizatorii şi partenerii acestui proiect promit un spectacol nemaipomenit, la care, se estimează, din analizele făcute, participarea a aproximativ 20.000 de spectatori.
Aceştia vor avea oportunitatea de a vedea splendoarea ruralului maramureşean românesc pe timp de iarnă, prin prisma portului popular, a datinilor şi obiceiurilor de iarnă, cu un aport suplimentar, pe aceeaşi tematică, din ţările Lăpuşului, Chioarului şi Codrului, din judeţele Neamţ, Sibiu, Bihor, Botoşani, precum şi din afara României, din Slovacia şi Serbia.
Festivalul este animat la fiecare ediţie de grupuri de locuitori ai satelor Maramureşului, care vor veni să îşi arate datinile şi obiceiurile în forma în care ştiu. Nu sunt grupuri de profesionişti, iar de asemenea cei din alte judeţe ale ţării sau din străinătate sunt cam de acelaşi tip, respectiv grupuri de amatori.
„Dorim să transformăm imaginea oraşului nostru, a Ţării Maramureşului, dar în acelaşi timp să generăm mecanisme viabile de trai, de dezvoltare, stopând în acest fel migraţia valorilor spre alte meleaguri, aşa cum este specific Maramureşului încă de secole. Încercăm să creăm şi să dezvoltăm o identitate valoroasă a ţinutului nostru, a Ţării Maramureşului, a municipiului Sighetu Marmaţiei, considerat de noi centrul spiritual, cultural, mental al Ţării Maramureşului”, a mai explicat Marin Ilieş, directorul festivalului.
Festivalul se va întinde pe parcursul a două zile, respectiv 27 şi 28 decembrie. În prima zi va avea loc parada ansamblurilor tradiţionale şi spectacolul de gală, iar în 28 decembrie va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice pe teme de etnografie şi folclor.
Ziua de 27 decembrie e punctul culminant a unor serii de activităţi culturale, care se cheamă
Decembrie în Maramureş, acolo unde scena pe care evoluează grupurile va fi centrul municipiului, adică însuşi Sighetu Marmaţiei se transformă într-o adevărată scenă. Am încercat în ultimii ani să dau ca exemplu propria persoană la portul popular şi la mândria maramureşeanului de a purta straiele străvechi. Fac un apel pe această cale către toţi cei care vor ieşi în data de 27 pentru a viziona alaiurile să poarte costume tradiţionale”, a specificat Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.
Edilul local a mai adăugat faptul că acest lucru constituie şi un exemplu pentru generaţia tânără, care trebuie să ducă mai departe tradiţiile locului.
Evenimentul este organizat în acest an exclusiv din fondurile proprii ale municipalităţii.
„Suntem datori strămoşilor noştri, părinţilor şi bunicilor pentru că trăim în acest colţ minunat de ţară, numit Maramureş, pentru că suntem în Sighetu Marmaţiei, locul unde converg văile din Maramureşul Istoric, reşedinţa voievodală a Maramureşului Istoric, şi eu cred că prin noi înşine putem da exemplu şi generaţiilor tinere care vin în spatele nostru. Eu cred că trebuie să le arătăm copiilor noştri că trebuie să fie mândri de identitatea lor, că trebuie să promoveze pe mai departe ceea ce am primit noi de la bunici, părinţi şi ceea ce încercăm să le lăsăm lor ca şi moştenire”.
Ovidiu Nemeş, primar Sighetu Marmaţiei
„Ne aflăm în faţa celei de-a 46-a ediţii a evenimentului Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia”, când municipiul nostru se transformă într-o scenă imensă, pe care grupurile, animate de un sentiment comun, defilează într-o paradă în care se etalează valorile tradiţionale ale Maramureşului. Prin sunet şi culoare, prin colinde, prin teatru popular, dans, maramureşenii, grupurile din satele de pe văile Maramureşului se orientează spre centrul municipiului Sighetu Marmaţiei într-un tot unitar, generând o atmosferă, cred eu, unică în România şi poate şi în afară”.
Marin Ilieş, Directorul de festival