• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2019

La Dragomirești a avut loc ediția a XXII-a a Festivalului „Câte flori pe Iza-n sus”

Evenimente culturale, dansuri, cântece și costume populare, așa a trecut prima duminică după sărbătoarea Paștilor, în localitatea Dragomirești, județul Maramureș. Primăria orașului Dragomirești și Consiliul Județean Maramureș au organizat în parteneriat ediția a XXII-a a  Festivalului „Câte flori pe Iza-n sus”.

 

Calendarul celor două zile de festival a reușit sa cu­prindă o serie de evenimente la care a participat un public numeros din plan local, însă au fost prezenți și foarte mulți turiști sosiți din străinătate.

Cei 50 de ani de activitate pe care Ansamblul „Botejunea” i-a împlinit, a reprezentat un bun prilej de a arăta că tradițiile din Maramureș sunt păstrate și promovate cu sfințenie în aceste locuri. Perioada anilor 1969 – 2019 a fost și este oglindită, în continuare, de către cei care astăzi duc tradițiile mai departe. Parada portului popular, concursul ansamblurilor de dansuri populare, pre­zența numeroșilor artiști pe scena festivalului de la Dragomirești a îmbrăcat localitatea în straie de sărbătoare. De asemenea, la eveniment au fost prezente și oficialități ale administrației județene și centrale, care au transmis mesaje de apreciere și susținere locuitorilor orașului Dragomirești, dar și admi­nistrației publice locale.

Vasile Țiplea, primarul din Drago­mirești a prezentat, în câteva cuvinte, artiștii zonali care au urcat pe scena festivalului. Victoria Darvai este prima artistă care dă denumirea festivalului, cu mesajul „Câte flori pe Iza-n sus, / Toate cu mândru le-am pus/”. Acestea sunt celebrele versuri rostite de Victoria Darvai, care a deschis drumul spre cântecul maramureșan, având și un îndru­mător de excepție în persoana Mariei Tănase.
Referindu-se la Ansamblul „Botejunea” care a împlinit jumătate de secol, primarul Vasile Țiplea a amin­tit câteva nume celebre de ar­tiști din Dragomirești, care au cu­cerit, prin vocile lor extraordinare, inimile oamenilor: Nițuca Iuso, Oana Font, Ancuța Șimon etc.
„Văzând acest loc minunat plin de talente, în anul 1969, folcloristul și etnograful Nicoară Timiș a pus bazele Ansamblului de Femei «Bo­te­junea», care anul acesta împlinește 50 de ani de activitate neîntreruptă. Ne-am adunat aici, din toate părțile Maramureșului, în primul rând pentru a cinsti și a omagia aceste peste 150 de femei care, vreme de o jumătate de veac, au dus folclorul din Dragomirești și cel din Mara­mureș peste tot în țară, dar și în străinătate, făcându-l cunoscut în toate colțurile Europei. Mai mult, au cântat de-a lungul acestor 50 de ani, alături de artiști consacrați precum Frații Petreuș, Florentina și Petre Giurgi, Frații Florea, marele ceteraș Ioachim Făt, regretatul Tudorovici și mulți alții. Iar acum, pentru această ediție a festivalului am pregătit un spectacol de neuitat, cu cele mai importante voci ale Maramureșului”, a arătat primarul din Dragomirești, Vasile Țiplea.
 

Gabriel Zetea: „Un lucru important pentru Dragomirești este că Valea Izei intră în reabilitare”
 

Prezent la ediția a XXII-a a Festiva­lului „Câte flori pe Iza-n sus”, preșe­dintele Consiliului Județean Ma­­­ra­mureș, Gabriel Zetea a adus mul­țumiri edilului Vasile Țiplea că a ales ca instituția județeană să fie par­tener al acestui proiect cultural, iar sigla CJ Maramureș să se regă­sească pe afișul evenimentului, ală­turi de noua siglă a orașului Dra­­go­mirești. Totodată, a felicitat pres­tația extraordinară a Ansamblului „Botejunea”, care a aniversat 50 de ani de activitate. La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, dar și consilieri județeni.

„Cifrele aniversare sunt simboluri care trebuie marcate așa cum se cuvine, iar acest lucru se regăsește în Dragomirești, aici unde, chiar dacă în anul 2016, atât eu, cât și primarul Vasile Țiplea am pornit la drum cu echipe diferite, astăzi munca în administrație, viziunea și proiectele comune ne găsesc împreună. Pro­iectele începute cu trei ani în urmă vor fi finalizate până la sfârșitul acestui mandat, lucru pe care l-am cerut, de altfel, tuturor adminis­trațiilor din Maramureș. Experiența activității din administrația publică ne arată că locuitorii acestui județ nu mai au răbdare și doresc ca pro­iectele propuse să fie duse la bun sfârșit.
Apreciez foarte mult înțele­gerea și unitatea care există la nivelul Consiliului Local, iar pe acest fond, orașul Dragomirești a reușit să be­neficieze de alocări financiare importante atât de la nivel județean, cât și guvernamental. Un lucru foarte important pentru orașul Dragomi­rești este acela că Valea Izei intră în reabilitare, iar lucrările la drumul județean încep în acest an. Și așa cum Vasile Țiplea, ca un admi­nistrator profesionist al comunității a dat asigurări că proiectele începute de el în Dragomirești vor fi duse la bun sfârșit, așa pot să dau și eu asigurări că drumul județean va fi finalizat în termenii stabiliți”, a arătat șeful administrației județene, Ga­briel Zetea.

 


„Cifrele aniversare sunt simboluri care trebuie marcate așa cum se cuvine, iar acest lucru se regăsește în Dragomirești, aici unde, chiar dacă în anul 2016, atât eu, cât și primarul Vasile Țiplea am pornit la drum cu echipe diferite, astăzi munca în administrație, viziunea și proiectele comune ne găsesc împreună”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.