• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2019

La Centrul Cultural Sighetu Marmației a fost lansată cartea „Folclor muzical din Petrova Maramureșului” a prof. Gheorghe Pop

Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

 

Gheorghe Pop a dirijat între anii 1971-1984 Orchestra semisimfonică a Casei de Cultură și a Sindicatelor din Învățământ, formație de mai multe ori laureată a unor concursuri naționale. În anul 1972 a înființat împreună cu prof. Gheorghe Petrovai, Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, care a obținut titlul de laureat de cinci ori la Festivalul „Cântarea României”, de trei ori la Festivalul „Scoica de Aur” de la Constanța și a participat la Festivalul „Bucuriile Europei” din Iugoslavia, Serbia, Belgrad, în anul 1974 și în Ungaria în 1976.

 

Deși duminică, la prânz, un număr mare de sigheteni și petroveni au ținut să fie prezenți la prezentarea culegerii „Folclor muzical din Petrova Maramureșului” a prof. Gheorghe Pop. La eveniment a fost prezent primarul municipiului, domnul Horia Scubli, care a vorbit des­pre activitatea profesorului, omului de cultură Gheorghe Pop, felici­tân­du-l pentru întreaga activitate. Au adresat felicitări autorului doamna consilier Daniela Oniţa-Ivașcu, Cornel Huban și doamna Petrovai.
Discursul prof. Gheorghe Pop s-a transformat într-o adevărată lecție de folclor și istorie a culturii din Maramureșul voievodal.
Cei doi moderatori, prof. dr. Ioan Dorel Todea și prof. dr. Ion Petrovai au subliniat valoarea cărții și au vorbit despre rolul avut de profesorul, etnomuzicologul, dirijorul Gheor­ghe Pop în viața cultural-artistică a orașului.
Gheorghe Pop a dirijat între anii 1971-1984 Orchestra semisimfonică a Casei de Cultură și a Sindicatelor din Învățământ, formație de mai mul­te ori laureată a unor concursuri naționale. În anul 1972 a înființat împreună cu prof. Gheorghe Petro­vai, Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, care a obținut titlul de laureat de cinci ori la Festivalul „Cân­tarea României”, de trei ori la Festivalul „Scoica de Aur” de la Con­stanța și a participat la Festiva­lul „Bucuriile Europei” din Iugos­lavia, Serbia, Belgrad, în anul 1974 și în Ungaria în 1976. În perioada 1972-1987 a făcut parte din taraful Ansamblului Folcloric „Mara” al Ca­­sei de Cultură din Sighetu Mar­mației, participând la numeroase fes­tivaluri în țară și în Europa. A con­dus orchestra timp de opt ani, a îmbogățit repertoriul acesteia cu me­lodii populare culese din zona fol­clorică a Maramureșului, a con­tri­­bu- ­it la obținerea a numeroase premii.
Din anul 1990 este dirijorul Corului mixt al Bisericii Ortodoxe „Ador­mirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmației. Gheorghe Pop a înființat și dirijat primul grup coral al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, pre­zentând pe parcursul a opt ani concerte pe plan local și județean.
Pe parcursul anilor, prof. Gheorghe Pop a participat ca organizator, dirijor la spectacolele prezentate cu ocazia Zilei Naționale a României, Festivalul datinilor de iarnă, Zilele Culturii sighetene, sărbători și ani­versări locale etc.
Etnomuzicologul Gheorghe Pop a publicat lucrările: „Folclor muzical din Țara Maramureșului” (1982), volum premiat de Academia Româ­nă pentru autenticitate; „Sculați, sculați, boieri mari” (în colaborare cu Pamfil Bilțiu), 1996, cu peste 120 de melodii transcrise pe note, predominând colindele; „180 de Colin­de din ţara Maramureşului”, co­lec­- ţie proprie prelucrată la două şi patru voci – toate locale şi originale, pentru cor mixt de amatori; „140 de Pricesne şi cântări duhovniceşti” – colecţie pentru cor mixt – multe pie­se se află în repertoriul coral; „Folclor muzical din Maramureş” - colecţie de 619 melodii; „Folclor muzical din Petrova Maramu­re­șului”, este autorul unor lucrări care sunt în manuscris.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.