Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jurnal de carantină. Exclusiv: mărturia unui maramureșean carantinat în Baia Mare
În ultimele zile, foarte multe hoteluri și pensiuni din Baia Mare s-au transformat în spații de carantină. Cum trăiesc cele 14 zile maramureșenii întorși din străinătate? Ce cred ei despre coronavirus și ce planuri au după terminarea epidemiei? Vă prezentăm un interviu exclusiv cu Florin Filip, unul dintre maramureșenii aflați în carantină într-o pensiune băimăreană.
Florin Filip lucrează în Franța, legal, de mai mulți ani. Din cauza epidemiei de coronavirus, a intrat în șomaj tehnic și a decis să vină acasă. Știa că va intra în carantină, la fel ca și ceilalți 50-60 de pasageri ai zborului Paris - Cluj-Napoca. Majoritatea aveau mașini în aeroport și aveau pregătite locuințe în care să stea izolați timp de 14 zile. Însă, după coborârea din avion, li s-a luat temperatura (niciunul nu a avut febră sau alte simptome) și au fost mutați într-o sală separată a Aeroportului. A urmat o așteptare grea, de două-trei ore, și apoi, împreună cu alți pasageri din 4-5 zboruri, au fost duși la Sala Sporturilor din Cluj. După o altă așteptare lungă, în care nu i-a întrebat nimeni dacă le e foame sau sete, au fost triați pe județe și urmau să plece în carantină în județele lor de reședință. Mașinile trimite de ISU Maramureș au ajuns printre primele, dar, după niciun kilometru, mașina care îi transporta a fost lovită de un Matiz și s-a răsturnat. Doi pasageri au suferit fracturi de mână, claviculă sau coaste și au fost duși la spital. Ceilalți și-au continuat drumul după o altă așteptare de circa 3 ore, când a venit o altă mașină să-i preia.
Acum, Florin Filip este carantinat la o pensiune din Baia Mare, împreună cu alte 23 de persoane. Proprietarul pensiunii a intrat și el în carantină. Polițiștii păzesc intrarea, și doar firma de catering care le aduce cele trei mese zilnic intră în curte. Proprietarul aduce mâncarea înăuntru și fiecare își ia caserola de unică folosință. Cei carantinați nu au contact cu nimeni: „Nu ne-a căutat nimeni, e poliția la intrare. Din ce am înțeles, în cea de-a 14 zi, dacă nu avem probleme, plecăm acasă. Am sunat la numărul de telefon destinat persoanelor aflate în carantină și au zis că dacă avem simptome vin să ne caute, dacă nu, nu. Noi nu avem aici nici termometru, dar deocamdată toată lumea e bine. Unui coleg de carantină i-a murit mama și a sunat la același număr de telefon să vadă dacă îl testează și îl lasă la înmormântare, dar i s-a răspuns că nu. În rest, ne uităm la televizor, discutăm, jucăm cărți. E și o familie aici, soț-soție, stau în aceeași cameră, și o femeie care stă în cameră singură. Toți cei de aici spun că au contracte de muncă și după ce se termină pandemia vor să se întoarcă la serviciu. În Franța, situația era cam la fel ca în România. Lumea nu prea iese pe stradă, eu am ieșit doar la cumpărături și de două ori la alergat, dar este poliție pe străzi și verifică declarațiile. Lumea nu știe ce să creadă, sunt tot felul de teorii și de semne de întrebare. Toată lumea se teme de virusul acesta, dar nimeni nu cunoaște pe cineva infectat. Noi mai avem 8 zile de stat aici, apoi ne lasă acasă, dacă nu avem nicio problemă”.