Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Joc în lătureni, la Onceşti
Conducerea Consiliului Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia „Bogdan Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, a organizat sâmbătă, 12 noiembrie 2016, de la ora 16.00, la Casa de Petreceri a Moroşenilor din localitatea Onceşti, evenimentul cultural de promovare a tradiţiilor străbune „Joc în lătureni”. La acţiunea la care au fost prezenţi peste 800 de participanţi, şi unde portul popular sau elemente ale portului popular au reprezentat intrarea la această frumoasă manifestare, s-au aflat şi membri ai Academiei Române.
A onorat cu prezenţa acţiunea din Onceşti şi vicepreşedintele acad. Alexandru Surdu, preşedinte de onoare al Asociaţiei „Bogdan Dragoş”, care a avut doar cuvinte de apreciere faţă de acest eveniment care îmbină atât de multe semnificaţii ce dau autenticitate Maramureşului. Acesta a asigurat conducerea judeţului de sprijinul şi implicarea Asociaţiei „Bogdan Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, asociaţie care se află sub patronajul Academiei Române, în toate acţiunile viitoare la care vor fi invitaţi să se alăture. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut profesorului universitar doctor Petru Dunca, care a vorbit despre implicarea Asociaţiei „Bogdan Dragoş” în evenimentele judeţului Maramureş. Despre semnificaţia postului, lăsatul secului şi despre tradiţiile maramureşene a vorbit conferenţiar universitar doctor Delia Suiogan, în timp ce semnificaţia religioasă a lăsatului de sec a fost explicată de preotul Adrian Paul, care a încheiat cu o rugăciune rostită de toţi cei 800 de participanţi la eveniment.
Evenimentul aflat la prima ediţie şi-a propus să marcheze lăsatul secului prin prezentarea datinilor şi obiceiurilor specifice localităţilor din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate CJ Maramureş, ai Prefecturii Maramureş, ai mediului academic şi ai mediului de afaceri, primari, consilieri locali şi judeţeni, parlamentari de Maramureş. În cadrul evenimentului a putut fi admirată şi expoziţia de fotografii „Culorile toamnei în Maramureş”, semnată de Ilie Tudorel, dar şi o expoziţie de obiecte de artizanat, precum şi un stand cu produse tradiţionale specifice.
Programul artistic a fost susţinut de „Grupul de copii bifluierari” şi „Grupul de dansatori” din Onceşti, de „Dobaşii” din Vadu Izei, de Ansamblul „Mugurii Codrului” din Băiţa de sub Codru, de Ansamblul „Coconii” din Călineşti, de Ansamblul „Strugurelul” din Cicârlău, de „Urmaşii lui Pintea” din Ocna Şugatag, de Grupul „Moroşanca” şi Ansamblul „Mara”, de reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan”, dar şi de alte ansambluri din Petrova, Giuleşti, Târgu Lăpuş, Năneşti, Recea, Şieu, Groşii Ţibleşului, Dragomireşti, Sighet, Bicaz, Bistra, Bârsana şi Ieud, „Mugurii de Tisa” din Sarasău.
Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a vorbit despre frumuseţea şi unicitatea judeţului, despre faptul că tradiţiile şi obiceiurile noastre sunt printre cele mai valoroase lucruri pe care le avem şi trebuie păstrate pentru generaţiile următoare.
„Maramureşul este unic. Au existat, de-a lungul timpului, multe încercări de a crea similitudini între tradiţiile judeţului nostru şi alte zone de pe glob, dar nu s-a reuşit, pentru că aici trăiesc oameni autentici şi unici. Am moştenit tradiţiile de la părinţii noştri şi avem datoria sfântă de a le păstra intacte pentru copiii noştri, pentru ca ei să se poată bucura de frumuseţea şi unicitatea lor. Maramureşul a pierdut în ultimii 25 de ani foarte multe lucruri: industrii întregi - de la minerit la combinate siderurgice -, uzine, dar nu a putut nimeni să ne ia tradiţiile. De-a lungul istoriei au fost imperii care au încercat să cârmuiască meleagurile noastre şi care le-au interzis strămoşilor noştri credinţa şi valorile autentice, însă nu au reuşit să ne ia obiceiurile, maramureşenii fiind dintotdeauna oameni cu coloana vertebrală dreaptă.
Este datoria noastră, ca administraţie judeţeană în primul rând, de a ne afla în prima linie a bătăliei pentru păstrarea tradiţiilor. Doresc să asigur toate autorităţile locale că vom fi în continuare alături de fiecare dintre ele, pentru a susţine financiar sărbătorile tradiţionale care se desfăşoară în fiecare comunitate maramureşeană. Mulţumesc colegilor din Satu Mare, din Oaş, care au fost alături de conducerea Maramureşului atunci când am susţinut candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 şi doresc să îi asigur atât pe ei, cât şi pe toţi cei ce ne-au fost aproape, că Maramureşul va răspunde prezent oricăror solicitări pe viitor. Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc Academiei Române pentru că răspunde prezent tuturor iniţiativelor culturale care au loc în localităţile Maramureşului, aşa cum nu se întâmplă, cred, în nicio altă zonă din România”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.