Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mişeilor! Toate-s vechi și nouă toate!
Încă de la sfârșitul anului trecut, revistele de medicină și life-style fac mare tevatură pe tema unei „diete minune” care este prezentată ca fiind cheia succesului în menținerea sănătății și tratarea unor afecțiuni supărătoare (cancer, diabet etc.): dieta intermitentă sau „postul intermitent”. De fapt, marea descoperire a lui Michael J. Wilkinson și a echipei sale de la Universitatea din California, propune o pauză între mese, un „post negru” de cel puțin 10 ore, dar și zile de post de două ori pe săptămână. Desigur, o bătrânică din Maramureș, auzind marea descoperire a cercetătorilor americani, ar pufni în râs și apoi și-ar face cruce. Doar țăranii noștri știu de secole ceea ce lumea bună medicală, doar acum redescoperă: postul este leac pentru suflet și trup. Până la urmă, nu degeaba biserica îndeamnă la post și, pentru cei care pot, și ajun. Și, nu întâmplător bunicii și străbunicii noștri au ajuns la vârste frumoase, fără să meargă niciodată la medic și fără să sufere în viața lor de depresie. Haios și tragic totodată este că studiul cu pricina a avut un impact deosebit și asupra românilor care, până mai ieri, înjurau bătrânele și preoții care îi îndemnau să postească. Dar deh, dacă acum au zis americanii...
Mai rămâne să ne spună cercetătorii că rugăciunea și meditația te scapă de depresie, că munca în aer liber, la câmp, de exemplu, îți păstrează sănătatea, sau că păstrarea legăturilor cu locurile natale, cu tradițiile și obiceiurile îți păstrează identitatea și echilibrul sufletesc.
Nu degeaba spunea Țuțea că „badea Gheorghe, care se sincronizează cu clopotele de la biserică, e laureat al premiului Nobel, pe lângă Kant”.