• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Octombrie , 2014

Jenant, mişeilor! / Prea buni, prea ca la ţară

„Asta-i ţară, mă, să fii şomer cu facultate şi trăieşti în sărăcie şi lipsă de civilizaţie? Că afară n-aruncă nime’ un muc de ţigară pă trotuar şi tăt’ îi curat lună şi bec şi nime nu înjură”. Tânărul gesticula, nemulţumit şi profund ruşinat de apartenenţa la o ţară pentru care se consideră prea bun, apoi s-a îndepărtat înjurând.

În prima fază m-am enervat. Tânărul care înjură România în gura mare, pe stradă, nu e o excepţie. Sunt zeci sute ca şi el, care nu ştiu pentru că nu vor sau pentru că nu le-a spus nimeni ce înseamnă de fapt România. Dacă ar şti, n-ar mai îndrăzni să pronunţe cuvântul „ruşine” şi „necivilizaţie”. O ţară cu cea mai veche scriere din lume şi prima şcoală oficială nu poate fi, în niciun caz, necivilizată. Şi un popor care a inventat de la stilou la cibernetică şi injecţia cu insulină nu poate fi unul de idioţi.

Apoi, m-am gândit să-i spun că vina o poartă el. Un absolvent de facultate care nu merita să termine nici măcar liceul, nu poate ajunge decât şomer.

Apoi, mi-am amintit de o discuţie cu „Nemuritorul” Jacques Vasile Iamandi şi m-am gândit că, într-adevăr, nu el e de vină.

Perioada postdecembristă a reuşit acolo unde comunismul a eşuat: a creat „omul nou”. Omul fără Dumnezeu, fără ţară, fără trecut, fără identitate.

Habar n-avem cine suntem ca şi Neam, în ce credem sau ce simţim. Nimeni nu-i mai învaţă pe tinerii de azi istoria adevărată a Românei şi nimeni nu le explică ce înseamnă principii şi valori. Aşa că, am ajuns să creştem, cu puţine excepţii, o generaţie de frustraţi, de alienaţi, de oameni care, neştiind de unde vin, habar n-au ce vor şi unde ar dori să ajungă.

Culmea, „Nemuritorul Iamandi” se întreabă şi azi, la 86 de ani, dintre care jumătate petrecuţi prin închisoare şi exil, dacă a făcut destul pentru ţară. Şi de fiecare dată răspunde sincer şi hotărât „nu”.

 

Tânărul care înjura pe stradă nu cred că s-a gândit vreodată că are o datorie faţă de ţară sau faţă de altcineva decât propria persoană. El şi alţii asemenea se consideră doar buni. Prea buni pentru ţară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.