• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Jenant, mişeilor! / Porţi

Paler scria undeva despre cei doi lei scrijeliţi în piatră pe frontonul Porţii Leilor de la Micene, separaţi de o linie verticală. Se pândesc parcă reciproc, stau să se sfâşie şi, dacă n-ar fi acea linie, ai impresia că într-adevăr ar sări unul asupra celuilalt. Însă, când încerci să-i priveşti separat, îşi pierd şi agresivitatea, şi misterul. De fapt, acest desen arhaic demonstrează că o jumătate de adevăr înseamnă uneori o minciună. Numai împreună, separaţi de acea linie verticală, leii de la Micene au sens. Fiecare depinde de celălalt pentru a fi adevărat şi, împreună depind de acea linie verticală.

 

Cam aşa e şi situaţia României. Nici cei care o laudă excesiv, văzându-i doar partea frumoasă, peisajele care îţi iau respiraţia şi olimpicii care câştigă premii la concursurile internaţionale nu au dreptate în totalitate şi nici cei care se plâng de condiţiile de viaţă, de incultură, de nesimţire, de corupţie nu cunosc adevărul pe de-a-ntregul. Pentru că nu privesc în ansamblu „poarta” şi se fac că nu văd linia care desparte cele două „Românii”.

 

De fapt, ambele Românii sunt reale, dar adevărate şi cu sens sunt numai împreună. La fel, şi partea noastră de amărăciune şi de vină pentru situaţia în care suntem. Doar împreună ne definesc. Depind una de cealaltă pentru a defini adevărul întreg, la fel cum depind doi îndrăgostiţi unul de celălalt, o jumătate de dragoste, nefiind de fapt, vorba lui Paler, decât o singurătate întreagă. La fel ca şi singurătatea românilor de pe cele două părţi ale „porţii”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.