• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Mai , 2022

Jenant mișeilor! Pariu cu umanismul

Din luna aprilie, ONU tot atrage atenția că peste 18 milioane de oameni din regiunea Sahel din Africa riscă să moară de foame. Dar situația a atins cote alarmante și în Burkina Faso, Ciad, Mali şi Niger. Cei pe care malnutriția nu i-a răpus fug. Ceilalți așteaptă să moară. Peste un milion de copii cu vârsta sub 5 ani ar avea nevoie de tratament pentru malnutriție severă. Însă, cel mai probabil nu îl vor primi, pentru că Programul Alimentar Mondial a ajuns la fundul sacului, iar oficialii vorbesc de „lipsă acută de fonduri”. Recent, ONU a deblocat 30 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns la urgențe (Cerf) pentru cele patru ţări, dintre care 6 milioane de dolari pentru Burkina Faso şi câte 8 milioane de dolari pentru Ciad, Mali şi Niger. Prin comparație, doar România a alocat, în 2020, 1,5 milioane de euro pentru salvarea delfinilor eșuați din Ma­rea Neagră...
Și, totuși, liderii umaniști ai lumii pot să doarmă liniștiți, nu își pun mâinile în cap de grija copiilor malnutriți, nu organizează donații și strângere de fonduri. Însă, pentru că sunt responsabili și le pasă de lumea pe care o conduc, se întâlnesc zilele acestea la Davos. Preo­cupați de război, desigur. Și de averile lor uriașe care, în ultimii doi ani, au crescut considerabil pe fondul crizelor multiple, a pandemiei și a războiului. Cu 453 de miliarde de dolari. Doar. Invers proporțional cu populația sărăcită. Și cu cifrele din studii, care arată că numărul persoanelor care trebuie să trăiască cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi ar putea ajunge la 860 de milioane până la sfârșitul anului, un număr echivalent cu populațiile Marii Britanii, Franței, Germaniei şi Spaniei la un loc.
Urăsc comunismul și cred că egalitatea înseamnă să tratezi inegal oameni și lucruri inegale. Dar, în egală măsură, urăsc ipocrizia. Societatea noastră evoluată, umanistă și dezvoltată, care se emoționează și se revoltă dacă un fermier ucide o cioară care îi atacă cultura, pe motiv că e specie protejată, rămâne rece în fața genocidului din Africa.
Există însă și vești bune. La Davos, celebrul Henry Kissinger a spus răspicat că e nevoie de pace în Ucraina, chiar și cu riscul pierderii unor teritorii.
Să vedem dacă se va întâmpla sau forumul de la Davos e doar un mit. Punem pariu?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.