Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mişeilor! Minunea din Wuhan
Nu, titlul nu e metaforic, nici cinic. Și da, e vorba despre acel Wuhan, din care, la începutul anului 2020, a pornit pandemia care ne-a dat viețile peste cap. În timp ce în restul lumii se fac comitete și comisii care să discute revenirea la normalitate, Wuhanul a sărbătorit, recent, un an de normalitate, după o carantină de 76 de zile. Exact în 8 aprilie 2020, orașul chinezesc, cu 11 milioane de locuitori, ieșea din carantină.
În mai puțin de o lună, raportau, anul trecut, că au reușit să scadă de la 13.000 de infectări pe zi, la mai puțin de 100. Redeschiderea orașului Wuhan, în 8 aprilie, a fost precedată de reluarea treptată a activităților de producție în provincia Hubei, începând cu 11 martie, dată de la care în Wuhan a fost permisă redeschiderea întreprinderilor din domeniul medical, alimentar și agricol. În ziua redeschiderii Wuhan, la nivelul provinciei Hubei, erau raportate ZERO noi cazuri Covid-19. Astăzi, cazurile noi de infectări și decese din cauza covid au rămas tot zero sau insignifiante. De asemenea, Wuhanul a rămas economic în top 10 orașe productive din China și, în timp ce numărul șomerilor a crescut vertiginos în Europa și SUA, în Wuhan s-au creat anul trecut aproape 200.000 de locuri noi de muncă și au fost demarate 11 noi proiecte economice majore. Cum e posibil? Întrebarea e, evident, retorică. Și România a avut 60 de zile de lockdown total și alte câteva lockdown-uri răzlețe sau parțiale, iar revenirea la normalitate e încă departe, cifrele economice sunt sumbre și oamenii tot mai săraci și bolnavi.
De ce nu explică nimeni „minunea de la Wuhan”? Lipsa valurilor doi și trei, a cocoașelor de dromader? De ce Wuhan nu mai are criza sanitară și economică? Nici noi tulpini ale noului coronavirus? Să se fi născut și „normalitatea”, ca și „coronavirusul”, tot în Wuhan?