• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

Jenant, mişeilor! / (Fărăde)lege

Unii spun că, cu cât societate e mai primitivă, cu atât are nevoie de mai multe legii. Alţii spun că, cu cât e mai corupt statul, cu atât legiferează mai mult. Societatea românească are încă o mentalitate primitivă şi da, Statul e unul corupt, dar în România cred că se legiferează mult din alt motiv. Pentru a acoperi, de cele mai multe ori fărădelegea, nedreptatea şi jaful.

După circul de săptămâna trecută iscat în jurul lui Şova, am văzut la televizor o doamnă care cerea indignată „să se facă dreptate, să se aplice legea”. Evident, puciul cu Şova mi se pare o mârlănie, dar din partea parlamentarilor nu mă aşteptam la altceva, aşa că nu mă pot declara dezamăgită. În schimb, reacţiile unor oameni simpli, care confundă în continuare legea cu dreptatea; adevărul cu DNA şi corectitudinea cu Statul, m-a dezamăgit.

 

Lucrurile sunt mult mai nuanţate decât le rosteşte casnica de la miting şi decât lasă „oamenii legii” să se vadă. În urmă cu câţiva ani, Traian Băsescu a graţiat o bătrână din Săliştea de Sus şi un bătrân de 80 de ani, condamnaţi fiecare la închisoare pentru că deciseseră să-şi facă singuri dreptate în privinţa unei dispute legate de pământ, smulgând ţăruşii ce împrejmuiau lotul pe care-l considerau a lor. A greşit preşedintele, ignorând o sentinţă judecătorească? Au greşit cei doi, sătui de ineficienţa justiţiei? O fi greşit justiţia şi legea?

 

Săptămâna trecută, un magazin a fost închis pentru o lipsă de 50 de lei în casă. Patru oameni nu vor avea bani de Paşte, tone de carne se vor strica, iar statul nu va încasa o lună de zile niciun leu de la acel agent. A greşit patronul pentru că vânzătoarea a dat cuiva greşit restul? A greşit Fiscul care a aplicat legea? E greşită cumva legea?

 

De multe ori, în istorie, prosperitatea, demnitatea şi onoarea s-au scris nu cu „lege” ci cu „fărădelege”. De la Horia, Cloşca şi Crişan, la eroii rezistenţei anticomuniste sau revoluţionarii din 1989, toţi eroii au „încălcat legea”. Pentru că au înţeles că, sunt momente în care, dreptatea n-are nicio legătură cu legea şi statul de drept. 

Acest tip de legi şi de sistem nu trebuie respectat în numele democraţiei, ci dimpotrivă, schimbat în numele ei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.