Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mişeilor! Dreptate, justiție și mascați
Atunci când era vorba despre lucruri care depășeau orice limită a bunul simț, moralei și bunei cuviințe, străbunica mea avea o vorbă: „nici nu-i bine de vorbit despre astfel de lucruri”. În simplitatea lor, țăranii noștri știau, asemeni străbunicii mele, că răul se propagă foarte repede, de aceea nici nu trebuie pomenit. Totuși, atunci când era vorba despre o nedreptate săvârșită împotriva cuiva, bătrâna îmi spunea: „spune, ca să vadă că nu ești ca și ei”. Pentru că uneori, ignorarea, nepăsarea, dezinteresul „oamenilor de bine” face mai mult rău decât faptele „celor răi”.
M-am gândit mult dacă să scriu despre cazul micuței Sorina, luată cu mascații și târâtă, la propriu, de o procuroare, pentru a fi predată, ca un colet, familiei care o adoptase. Am văzut numeroase luări de cuvânt, penibile, în apărarea procuroarei. Și am mai observat că unii dintre „oamenii legii” nu înțelegeau revolta oamenilor.
E simplu. Știu că studenților la drept li se spune din anul I că justiția nu are legătură cu dreptatea, ci cu încadrarea în anumite norme juridice. Dar de câte ori aud sintagma „așa e legea”, îmi plesnește capul. Pe oameni nu-i interesează actele de procedură, percheziția sau executarea silită, textul de lege aplicabil. Nici m[car cine are dreptate…
Revolta oamenilor are leg[tură cu comportamentul unui procuror, un om chemat să apere legea, care bruschează un copil. Dincolo de cazul în sine, care e subiect complex și separat, pe oameni nu-i interesează hotărârea judec[torească, mandatul de percheziție sau ordonanța procurorului.
Pe ei îi intereseaz[ ca legea să fie respectată, aplicată, cu bună credință și decență, cu respectarea demnității umane. Îi interesează ce fac „oamenii legii”. Pentru ceea ce au făcut în cazul Sorinei, nu există nicio scuză și nu trebuie să aibă niciun alt rezultat decât demisia sau demiterea. Și de aceea, revolta oamenilor trebuie să fie un avertisment pentru ei. Oameniii vor spune, tot mai mulți și mai mult, ca să vadă, că nu suntem ca ei.