• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Iustin Talpoş, un profesor care iubeşte Baia Mare

Reporter: Ce v-a determinat să intraţi în competiţia electorală pentru Primăria Baia Mare?

Iustin Talpoş: Ideea de a candida la funcţia de primar nu este nouă. În 2012 mi-am depus candidatura la funcţia de consilier judeţean, o candidatură independentă, fără o culoare politică, fiind nemulţumit de actuala clasă politică. Atunci, candidatura mea a fost văzută ca fiind ieşită din contextul politic. Eram un profesor, nu aveam o anumită experienţă managerială, dar am reuşit să obţin la nivel de judeţ un număr semnificativ de voturi. Atunci am înţeles că oamenii doresc altceva! Şi m-am hotărât că în 2016, în funcţie de ce va fi în judeţ, voi merge tot pe candidatură individuală la Primărie sau la CJ. În concluzie, de patru ani mă gândesc la această candidatură.

 

Rep.: Atunci, de ce aţi ales să mergeţi cu Mişcarea Populară şi nu cu alt partid?

I.T.: În primul rând m-am gândit la o echipă de oameni tineri. Am 40 de ani, nici tânăr, nici bătrân. Am şi puterea unui bărbat, am şi aspiraţiile tânărului, dar am şi experienţa necesară pentru a vedea ce se poate face şi ce nu se poate face. Între timp, am ocupat funcţia de director al Şcolii generale „Lucian Blaga”. Şi trebuie să recunosc că a fost o experienţă pozitivă, fiindcă am observat cum se manageriază banul public, cum se fac tot ceea ce înseamnă presiuni, dă lucrarea lui X, dă lucrarea lui Y, sau nu îi da lui ăla că nu e de-al nostru…Am remarcat că banul public este foarte dorit de către toţi! Am mai remarcat că în oraşul acesta sunt firme care lucrează numai cu Primăria şi mai puţin cu mediul privat, ceea ce m-a nemulţumit. Am trecut printr-o campanie, cea din 2012 şi la europarlamentare, în calitate de director.

Am remarcat presiunile la care, direct sau indirect, eram supuşi şi noi, conducători de instituţii de stat. Pot spune că mi s-au oferit posturi călduţe de către două dintre partidele cu o importantă reprezentare în Parlament! Le-am refuzat de fiecare dată! Mi-am dat seama că aceste oferte nu au venit pentru că am o anumită pregătire profesională, ci pentru a nu crea în altă parte competiţie! Acest lucru m-a determinat la sfârşitul lui 2014 să renunţ la funcţia de director, să nu îmi mai depun dosarul. Să spun clar: până aici! Şi să îmi caut un partid cu o echipă tânără şi cu care să merg în faţă. Aşa am ales Mişcarea Populară! Aici am văzut oameni tineri care nu aveau în spate…tot vorbim de scheletele din dulap, oameni care sunt pur şi simplu naturali, nu au o experienţă foarte mare politică, dar nu au în spate mizerii politice de care să ne fie ruşine. Vorbesc efectiv de echipa din Maramureş!

Mi-am creat singur echipa!

Primăria Baia Mare poate părea, pentru mulţi, câştigată de actualul edil! Nici pe departe! Dacă am merge fiecare dintre noi printre cetăţeni să vedem câte nemulţumiri sunt, ne-am îngrozi!

Pe listele electorale o să apară cam 120 de mii de alegători, ceea ce este o absurditate. Nu suntem atâţia în oraş! Faptul că listele nu sunt actualizate arată cât de bine funcţionează anumite instituţii ale statului. Eu spun că în Baia Mare în acest moment nu există mai mult de 80-85 de mii de alegători. Dintre aceştia vor merge la vot un minim de 45 de mii şi un maxim de 55 de mii.

Eu mă bazez foarte mult pe cei care nu au ieşit la vot până acum, pentru faptul că nu s-au regăsit în niciunul dintre candidaţii partidelor care şi acum îşi desemnează posibili candidaţi. Eu sunt unul dintre cei nemulţumiţi, aşa ca şi ei!

 

Rep.: În completarea celor spuse, să vedem cine este Iustin Talpoş, candidatul PMP?

I.T.: Sunt născut în Baia Sprie, am 40 de ani, căsătorit, trei copii.

Sunt în învăţământ din 1999, am 17 ani vechime. Am absolvit Liceul Economic din Baia Mare şi Facultatea de Istorie - Geografie la Universitatea Ştefan cel Mare, din Suceava.

 

Rep.: Cum credeţi că ar trebui să fie oraşul Baia Mare?

I.T.: Aici este principala mea temă pe care o tot repet! Nu văd Baia Mare având o direcţie! Nu ştim înspre ce ne îndreptăm. Până în 1989 ştiam că oraşul este minier şi cu prelucrarea metalelor neferoase Acum, nu ştim, suntem un oraş de servicii, unul în care să face producţie, suntem un oraş pe IT! Nu mai ştim pe ce direcţie mergem, nu ne mai regăsim! Economia oraşului este la pământ. Acesta este adevărul! Dacă scoatem cei doi coloşi, Aramis şi Italsofa, nu avem angajatori în Baia Mare care să aibă câteva sute de angajaţi. La o populaţie de 100 de mii de locuitori să nu ai 3-5 mari angajatori care să poată absorbi forţa de muncă! Este deja o problemă!

De aceea, obligatoriu trebuie identificate terenurile care pot fi puse pentru a face un parc industrial. Este penibil, avem oraşe ca şi Dej care are parc industrial.

Am discutat cu un grup de agenţi economici, care chiar erau interesaţi să vadă cum ar putea investi pe platforma de la fostul IMMUM şi din jur şi mi-au spus un lucru incredibil. Lor le ia mai mulţi bani ca să demoleze ce este acolo şi nu le mai rămâne pentru investiţii. Lor li s-a tot oferit acea zonă de actualul primar şi de către fostul primar. Dar ei nu vor acolo! Şi mi-au spus că Primăria nu vrea să priceapă că ei nu vor acolo. Aveau nevoie de un teren şi li se puteau oferi facilităţi fiscale! În momentul în care tu nu poţi ca Primărie să te deconectezi de tot sistemul acesta comunist care a fost până acum. Nu trebuie să îl pun pe agentul economic unde vreau eu! Eu vreau să îl aduc aici, să îmi creeze locuri de muncă bine plătite, să nu avem un angajat cu studii superioare şi o sută cu studii medii sau cu şcoală generală. Nu reuşim să atragem în oraş oameni cu studii superioare!

Copiii noştri pleacă la studii şi foarte puţini se reîntorc. La ce să se reîntoarcă? În afară de familia şi dorul de casă nu îi mai atrage nimic în oraşul acesta! Oraşul acesta este îmbătrânit. Am câteva date statistice clare! Populaţia peste 50 de ani este aproape jumătate din populaţia oraşului Baia Mare. Este un oraş îmbătrânit! Noi nu mai avem viitor!

Dacă mergem într-un oraş ca şi Cluj, vom remarca următorul lucru, cei între o zi şi 50 de ani reprezintă cam 75% din populaţia oraşului. Pentru noi, situaţia de aici nu este normală.

Eu sunt profesor, prin mâna mea au trecut aproape 10 mii de elevi.

Am foşti elevi cu copii la mine la şcoală şi care îmi spun că au venit înapoi pentru că nu au avut unde merge, dar îşi găsesc foarte greu un loc de muncă. Am vorbit cu altcineva şi mi-a spus că lucrează de cinci ani aici şi nu a reuşit să ia mai mult de 1000 de lei pe lună, fiindcă nu îşi găseşte un loc de muncă bine plătit. Este un lucru grav! Este o problemă a Băii Mari!

Dacă nu înţelegem că va trebui să rezolvăm această problemă, ne vom prăbuşi economic în viitorul apropiat. Privesc cu invidie oraşe ca şi Satu Mare sau Zalău care sunt peste noi din punct de vedere economic. Şi au salariul, în mediu privat mă refer, cu peste 300 de lei ca cel de aici.

Nu este normal! Suntem Baia Mare, avem tot ce dorim lângă noi.

Putem fi o staţiune turistică! Avem tineri care ar veni acasă să lucreze şi să fie acasă!

Dar acum Baia Mare moare! Încet, încet, dar sigur!

 

Rep.: Care ar fi soluţia?

I.T.: Trebuie să vedem câte terenuri sunt. Să vedem care pot fi puse la dispoziţie pentru a face parc industrial, cu autorizaţie de mediu, cu tot. Trebuie să vedem ce facilităţi fiscale le putem oferi celor care vin. Să vedem cum pot absorbi cât mai multă forţă de muncă locală. Aici se poate implica Primăria şi să înţelegem că o facem pentru noi. A! Poate în primul sau al doilea an de la apariţia acelei firme în Baia Mare, Primăria nu poate să obţină foarte mulţi bani de pe urma acesteia. Da! Este posibil. Dar dacă eu reuşesc să mut o parte dintre cei care caută un loc de muncă la aceşti agenţi economici, deja este un câştig. Oamenii vor avea locuri de muncă, o stabilitate, siguranţă. Noi nu avem această siguranţă.

Lumea fuge de mediul privat spre munca la stat. E ceva anormal. Doar aici am văzut chestia asta! Preferă să muncească pe un salariu mai mic, dar să aibă siguranţa că salariul acela îi vine lunar şi peste doi ani!

 

Rep.: Care ar fi rolul primarului în toată această problematică?

I.T.: Primarul nu face locuri de muncă! Primarul nu taie pensii. Nu dă pensii! Primarul nu măreşte salarii!

Dar primarul poate să aducă agenţi economici care să creeze locuri de muncă prin aceste facilităţi fiscale, prin aceste oferte. Acesta este rolul, să gospodăreşti acea comunitate. Acea comunitate nu reprezintă doar o sumă de bani, doar nişte mijloace fixe. Comunitatea reprezintă şi resurse umane! Sigur, este o problemă la nivel naţional, pleacă tinerii tot timpul, dar dacă ar găsi aici posibilitatea de a se pune în valoare, nu ar mai pleca.

Eu sunt omul care să construiască. Noi dascălii construim. Preluăm copii şi dăm societăţii oameni.

 

Rep.: Care ar fi principalele propuneri făcute oamenilor din comunitate?

I.T.: Văd Baia Mare ca pe o staţiune turistică! Dar asta presupune să mergem pe o altă abordare. O staţiune turistică trebuie să aibă un loc de plecare, unul de venire. Unul dintre aceste locuri ar fi Aeroportul. Văd Baia Mare ca o metropolă în care localităţile din zonă, într-o viitoare posibilă Baia Mare capitală culturală europeană, să deseneze acest megapolis, să zicem aşa. Ar aduce peste 150 de mii de oameni şi care ar însemna economic o altă putere. De exemplu, staţiunea Izvoarele aparţine de comuna Deseşti şi este în momentul de faţă aproape închisă. Ne bazăm pe ce are oraşul Baia Sprie! Noi trebuie să utilizăm toate aceste resurse naturale în folosul tuturor.

Nu mi se pare normal ca eu, care am mai mult de jumătate din suprafaţa oraşului în zone de pădure, să trebuiască să merg la schi la Cavnic. De ce să merg acolo când aceleaşi condiţii le pot avea aici, la doi kilometri! Asta nu este normal!

Este o problemă a tuturor, nu a primarului. Trebuie să ne gândim cum face acest echilibru între mediu, oameni şi finanţe, încât să putem să progresăm! Asta este viziunea mea. Baia Mare, staţiune turistică!

Trebuie să vedem cadrul legal, să vedem ce presupune impactul asupra mediului. Trebuie să construim nişte pârtii de schi, teren de golf, un teren de biatlon. Putem fi un oraş de servicii. Mi s-a spus, de ce nu aducem IT?! E foarte greu, acum când au invadat Clujul, să-i aducem la Baia Mare. Nu văd cum s-ar putea face chestia acesta în următorii patru ani! Nu îi putem atrage atâta timp cât nu avem ce să le oferim, concret.

În concluzie, trebuie să pornim de undeva şi baza aceasta naturală să o folosim cu discernământ. Avem un Ocol Silvic privat! 99% dintre băimăreni nu au habar că avem şi un Ocol Silvic privat pe lângă Ocolul Silvic Baia Mare. Nu ştim unde se duce profitul de pe acest Ocol Silvic, vorbim de aproape 10 mii de hectare. Să vedem! Cine îl gestionează, unde pleacă banii? Unde se duc lemnele pot verifica cei în măsură, dar problema banilor… Ar fi o sursă importantă pentru bugetul oraşului. Se evită să mi se dea un răspuns la această întrebare. Oare de ce? 

 

 

„Primarul nu face locuri de muncă! Primarul nu taie pensii. Nu dă pensii! Primarul nu măreşte salarii! Dar primarul poate să aducă agenţi economici care să creeze locuri de muncă prin aceste facilităţi fiscale, prin aceste oferte. Acesta este rolul, să gospodăreşti acea comunitate. Acea comunitate nu reprezintă doar o sumă de bani, doar nişte mijloace fixe. Comunitatea reprezintă şi resurse umane! Sigur, este o problemă la nivel naţional, pleacă tinerii tot timpul, dar dacă ar găsi aici posibilitatea de a se pune în valoare, nu ar mai pleca.

Eu sunt omul care să construiască. Noi, dascălii, construim. Preluăm copii şi dăm societăţii oameni”.

 

Iustin Talpoş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.