• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Ianuarie , 2023

Iustin Talpoș, „pa și pusi” de la Conversmin

 Zilele trecute, o informație a trecut oarecum neobservată. Deputatul liberal maramureșean, Călin Bota, a cerut de la tribuna Parlamentului câteva răspunsuri privind situația de la Conversmin. Întrebările au fost adresate ministrului Economiei, Florin Spătaru. Situația de la firma  statului român care se ocupă cu închideri de mine este foarte importantă pentru Maramureș, pentru tot mineritul neferos închis de geniile guvernamentale de la  începutul anilor 2000. Apoi, solicitarea este esențială, având în vedere că la cârma Conversmin era maramureșeanul Florin Talpoș, un profesor de istorie ajuns mare șef la Conversmin, la începutul anului 2021.

În interpelarea lui Călin Bota s-au cerut informații despre directorul general al firmei, Grigore Gîrjoabă. Așa am aflat că Talpoș nu mai este director general la Conversmin.
„Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Grigore Gîrjoabă a fost numit director general interimar la Conversmin în luna noiembrie 2022, iar pe 5 ianuarie 2023, Oficiul Național al Registrului Comerțului a respins împuternicirea acestuia la conducerea companiei care se ocupă de închiderea și conservarea minelor, motivând că noul director are fapte înscrise în cazierul fiscal și, prin urmare, nu poate conduce Conversmin. Această situație face imposibilă desfășurarea în condiții de legalitate a activității companiei Conversmin, companie care are în administrare numeroase mine din județul Maramureș, care se află în stadiul de conservare, fiind periclitată chiar integritatea patrimonială a companiei.
Este obligatoriu ca ministrul Economiei, Florin Spătaru, să ia cât mai repede măsurile care se impun și să pună la conducerea Convers­min o persoană care să corespundă din punct de vedere legal acestei funcții. Sunt convins că printre miile de specialiști cu care se laudă conducerea PSD există și o persoană fără fapte înscrise în cazierul fiscal, care să poată fi numită la conducerea Convesmin”, a spus deputatul PNL Călin Bota.

Inițiativa lui Călin Bota este corectă, având în vedere importanța societății care se ocupă cu închiderile de mină. Dar nu am înțeles de ce nu s-a făcut o interpelare și în cazul lui Florin Talpoș. Profe­so­rașul de istorie a ajuns la conducerea societății, după cum spuneam, la începutul anului 2021.

Am căutat date despre demiterea lui Talpoș sau demisia. Nu am găsit nimic în spațiul public. Pe care i-am întrebat nu știau nimic. Mister.
Până la urmă, am găsit o declarație de avere, ultima a lui Talpoș,  din care a rezultat că ar fi fost director general până prin noiembrie, anul 2022. Sau până spre sfârșitul anului trecut.

Este drept, el era „general” interimar. Dar, după  cum se știe,  a fi director interimar în România nu e o problemă, interimatul se poate prelungi la nesfârșit, iar la final glorios se obține funcția definitivă prin concursuri la fel de glorioase. O astfel de situație se regăsește mai ales în cazul funcțiilor de conducere, la stat, cu salarii generoase, considerate sinecuri politice. Adică, locul în care liderii partidelor de la guvernare își pun fidelii care nu au mai prins locuri în parlament sau la instituțiile publice importante.

Nu ne dăm seama cât de important a fost Talpoș pentru partidele de la putere de a fost parașutat la Conversmin. Cert este că, din punctul nostru de vedere, nu avea pregătirea necesară pentru a ocupa o astfel de funcție. El a terminat fa­cul­tatea din Suceava, specializarea istorie.  Dar în CV-ul lui era trecut ca activitate profesională inginer geolog la EM Șuior în anii 1998-1999. Și apoi a avut intrarea în politică, dar a luat titularizarea ca profesor de istorie și a și predat. Multilateral dezvoltat „băiatu”.

Când am văzut așa tărășenie, ne-am interesat la Suceava, la Universitate și am aflat ce știam, acolo nu este specializare inginerie geologică.  Geologia se studiază doar în trei centre universitare din țară.
În fine, a ajuns unde a ajuns și cam atât. Nu am auzit să se fi întâmplat ceva important pe segmentul de activitate al Conversmin. Și nici în Maramureș, unde minele închise prost de societate anii trecuți sunt adevărate bombe ecologice. Se pare că singura realizare a lui Talpoș în această perioadă, de Conversmin, a fost achiziționarea unei proprietăți pe Litoral. Posibil să  fie o coincidență, dar...


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.