• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Septembrie , 2024

ITO Bistrița 2024: Sfânta Liturghie Arhierească și Festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În prima zi a noului an bisericesc, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul celor peste 1.000 de tineri participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată în municipiul Bistrița, în perioada 30 august -1 septembrie.

De la ora 9.30, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Din soborul liturghisitor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Cornel Coprean, inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, pr. Tudor Mudure, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican-Manci, părinții protopopi de Bistrița, Beclean, Năsăud și Gherla, precum și alți preoți din eparhiile componente ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

După citirea pericopei evanghelice rânduite pentru Duminica a X-a după Rusalii (a vindecării fiului lunatic), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus simbolismul și semnificația pentru tineri a unor termeni regăsiți în episodul minunii relatate azi: focul (expresie a riscului asumat la tinerețe), apa (simbol al ispitei abandonului și demoralizării), credința (expresie a viitorului adus la timpul prezent), rugăciunea (simbol al prieteniei continue cu Dumnezeu și al dialogului ca formă vitală și fericită de existență) și postul (semn al disciplinei în formarea caracterului de atleți ai lui Hristos).

De asemenea, ierarhul a mai evidențiat importanța asigurării unui ghidaj spiritual prin identificarea unui părinte duhovnicesc și a unei companii plăcute lui Dumnezeu.

„Când e vorba de tinerețe, suntem într-o vreme în care lucrurile nu sunt clare, dar stăm aproape de Hristos, ne străduim să ne exersăm în lucrarea credinței încercând un plan pentru viața noastră, pe care să-l construim împreună cu Domnul în rugăciune, făcându-L colaborator în fiecare moment. Apoi, apelăm la post în sensul unei înfrânări, unei discipline, unui mijloc prin care devenim robuști spirituali. În același timp, folosindu-mă de cuvântul Sfântului Apostol Pavel, am zis să fiți atenți la dascălii voștri, să furați tot ceea ce este bun de la ei, să stați în umbra lor, iar, în cele din urmă, toate să se desăvârșească prin relația personală cu un părinte duhovnicesc pe care mi-aș dori să-l aveți. Ne bucurăm de această sărbătoare pe care o petrecem la Bistrița și ne dorim ca Liturghia aceasta să fie o vreme de tihnă, o vreme de încurajare, dar, în același timp, o vreme în care să ni se deschidă perspective noi!”, a spus, în acest sens, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, format din eleve ale Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și alți tineri teologi, condus de arhid. prof. dr. Daniel Frumos.

Mulțime de credincioși din Bistrița, dar și din alte zone învecinate, au luat parte la Liturghia arhierească, împreună cu cei peste 1000 de tineri veniți din toate județele Mitropoliei Clujului, însoțiți de preoții și profesorii lor însoțitori.

La momentul rânduit, mulți tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a mulțumit tuturor bistrițenilor pentru ospitalitatea lor și l-a felicitat pe inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, preotul Tudor Mudure, care își va aniversa ziua de naștere peste câteva zile.

La rândul său, preotul Tudor Mudure a mulțumit ierarhului și tinerilor pentru prezență, precum și tuturor partenerilor și sponsorilor datorită cărora organizarea acestui eveniment a fost posibilă.

Festivitatea de încheiere

De la ora 13.00, la Sala Polivalentă din municipiu, s-a desfășurat festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 2024.

La propunerea responsabililor acestui proiect, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat mai multe plachete, în semn de recunoștință și respect, pentru organizatori, sponsori, oficialități și toți cei implicați în buna desfășurare a activităților dedicate întâlnirii. Totodată, fiecare grup a primit câte o diplomă de participare.

În cadrul festivității, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Bogdan Ivan Gruia, a rostit un discurs în care a vorbit despre misiunea specială a fiecăruia pentru care a venit în lume.

Ceremonia s-a încheiat printr-un concert vocal acompaniat de chitară, în interpretarea tinerilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, coordonați de părintele Clapa Ioan. Totodată, la sfârșit, tinerii au intonat din nou imnul ITO BN 2024, după care și-au oferit o îmbrățișare de grup însoțită de promisiunea unei viitoare reîntâlniri.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a adresat un mesaj participanților la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, subliniind frumusețea duhovnicească a Bisericii și rolul esențial al comuniunii în Hristos în viața credincioșilor.

„Am venit cu multă bucurie în suflet, pentru ca să arătăm frumusețea duhovnicească a Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a afirmat ierarhul, exprimând recunoștința și entuziasmul de a fi prezent la acest eveniment important.

El a subliniat că tot ceea ce se trăiește în aceste zile la Bistrița „este sub semnul binecuvântării Mântuitorului Iisus Hristos” și că această întâlnire reprezintă mult mai mult decât un simplu eveniment, fiind „o comuniune în Hristos”.

 

Preasfințitul Timotei a evidențiat unitatea spirituală creată între participanți: „Toți cei care am venit de aici ne-am adunat într-un cuget și într-o simțire”. În continuare, el a descris această adunare ca fiind un „pelerinaj înspre locurile sfinte”, subliniind că orice pelerinaj implică atât o drumeție, cât și o comuniune profundă între credincioși.

 

Sursa: Radio Renașterea

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.