• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2014

Istorie, arheologie, artă, muzică şi poezie

Toamna Băimăreană – Sărbătoarea Castanelor a avut/are, în acest an, un program deosebit de bogat, cu numeroase evenimente culturale. Pusă sub semnul aniversării a 685 de ani de atestare documentară, sărbătoarea a debutat, firesc, sub semnul istoriei oraşului.

 

Joi, 25 august, de la ora 11:00, Bastionul Măcelarilor din Baia Mare a fost gazda unei mese rotunde a cărei temă a fost împlinirea a 685 de ani de atestare documentară a oraşului Baia Mare. Despre istoria multiseculară a oraşului, în special despre perioada în care Rivulus Dominarum a avut statutul privilegiat de oraş liber regal, a vorbit Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, iar Dan Pop, şeful secţiei de Arheologie din cadrul muzeului, a prezentat rezultatele ultimelor săpături arheologice realizate în Piaţa Cetăţii, acestea aducând date noi în conturarea istoriei Băii Mari.

 

Prezent la eveniment, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a ţinut să aprecieze munca colectivului de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, lansând în acelaşi timp şi ideea unor proiecte culturale viitoare: continuarea săpăturilor arheologice în mai multe puncte aflate în interiorul perimetrului corespunzător oraşului medieval Baia Mare, realizarea unei monografii a oraşului Baia Mare, ţinând cont de faptul că vechea monografie a fost realizată în anii ’70 ai secolului trecut (aceasta având două dezavantaje: acela că a fost realizată cu terminologia specifică ideologiei epocii respective şi faptul că este incompletă, oprindu-se la jumătatea secolului al XIX-lea), realizarea unei lucrări dedicate personalităţilor care au marcat istoria Băii Mari şi a unui album de fotografii a cărui temă să fie Baia Mare de ieri şi de azi.

Cu acelaşi prilej a fost deschisă o expoziţie temporară ce cuprinde imagini vechi din Baia Mare şi obiecte datând din secolele XIV-XVIII, din colecţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Un concert de muzică medievală instrumentală susţinut de două eleve de la Liceul de Artă din Baia Mare au încheiat acest prim eveniment cultural al Toamnei Băimărene.

 

Ne-am obişnuit ca, în fiecare an, Anuala Artelor, cea mai importantă expoziţie de grup a artiştilor plastici băimăreni, să fie deschisă vineri, de la ora 17:00. În acest an, pentru prima oară, din cauza faptul că preşedintele în exerciţiu al filialei băimărene a UAPR, Laura Ghinea, se află la Pescara, evenimentul a fost amânat pentru duminică, 28 septembrie, la Colonia Pictorilor, de la ora 17:00. Am avut privilegiul de a vedea albumul care va fi lansat în cadrul acestui eveniment şi am convingerea că nu greşesc atunci când afirm că este cel mai frumos album din seria celor care au fost lansate de-a lungul timpului la Anualele Artelor. Pentru aceasta trebuie felicitaţi toţi cei care şi-au adus contribuţia la realizarea acestuia: Consiliul de Administraţie al Filialei Baia Mare a UAPR, Consiliul Local Baia Mare, Laura Teodora Ghinea (coordonator proiect, studiu introductiv, copertă şi concept grafic), Tiberiu Alexa (text critic), Ioan Anghel Negrean (editare text), Adrian Chira (copertă, concept grafic, editare text, DTP&Layout) şi Pecsi Tündé (DTP&Layout). Trebuie subliniat faptul că finanţarea acestui proiect se datorează Consiliului Local Baia Mare şi primarului Cătălin Cherecheş, acesta semnând cuvântul înainte, intitulat simbolic Manifest pentru salvarea unui simbol al Municipiului Baia Mare.

 

Pentru ca Sărbătoarea Castanelor să nu se încheie brusc, luni, la Teatrul Municipal Baia Mare va avea loc cel de-al treilea eveniment din seria Lunea Artelor, eveniment dedicat iubitorilor de muzică şi poezie. Va fi, de fapt, un triplu eveniment, în cadrul căruia se vor lansa un volum de poezii – O carte nouă, de Sorin Poclitaru, apărut la Editura SMArt din Cluj-Napoca, precum şi două discuri: Anii cei mai frumoşi, al binecunoscutului folkist Vasile Mardare, respectiv De dorul ochilor căprui, al tinerei Ştefania Iacob. Manifestarea va avea loc luni, 29 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Municipal Baia Mare.

 

Sorin Poclitaru este un poet din Gura Humorului, pamfletar şi realizator de emisiuni folk la radio Impact FM. A publicat peste 14 volume de poezii şi pamflete. Este preşedintele Asociaţiei Culturale „Folkul acasă în realitate” – F.A.I.R., om de afaceri, iniţiatorul şi finanţatorul mai multor festivaluri de muzică folk, cel mai de succes fiind „Folk Lung”, care a ieşit din tiparele festivalurilor de folk clasice.

 

Vasile Mardare este născut în Botoşani şi trăitor în Timişoara. Fost membru al Cenaclurilor „Totuşi Iubirea” şi „Flacăra”, are 6 discuri editate de-a lungul carierei. Este compozitor şi textierul mai multor cântece ale sale, albumul „Anii cei mai frumoşi”, fiind în totalitate scris şi compus pe versurile sale. Discul are 11 piese şi este produs de Mardare Media Music, în parteneriat cu Asociaţia Culturală FAIR. A avut multe colaborări cu grupul Orizont ’77 şi este susţinătorul mai multor proiecte ale Asociaţiei Culturale Transilvania Folk.

 

Ştefania Iacob din Botoşani, are numai 16 ani şi a lansat deja primul disc folk, De dorul ochilor căprui, cuprinzând compoziţii proprii pe versurile poetului Sorin Poclitaru. Este deţinătoarea Trofeului „Tatiana Stepa” din cadrul festivalului cu acelaşi nume de la Mizil, precum şi deţinătoarea mai multor premii la diferite festivaluri de gen. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.