Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Istoria migraţiei şi-a trădării
„Blocajul” reprezintă administrarea bugetelor locale conform intereselor PSD. Valoarea acestora spune totul: bugetele locale în România depăşesc anual 10 miliarde de euro. Blocaj înseamnă, în înţelegerea simplă a vicepremierului Dragnea, că aceste bugete nu sunt votate aşa cum doresc aleşii PSD, care nu deţin controlul în toate aceste consilii locale şi judeţene. Peste 83% din consiliile locale din România, conform evaluărilor recente ale IPP la nivelul ultimelor 3 luni, nu reuşesc să se întrunească din lipsă de cvorum sau nou creata majoritate la a cărei formare a contribuit PNL prin ieşirea de la guvernare, respinge pe bandă iniţiativele privind proiecte de investiţii propuse de executivul autorităţii locale. Partidele din opoziţie îi ameninţă cu excluderea pe consilierii dispuşi la compromisuri cu puterea actuală, iar PSD nu îi poate folosi pentru a îşi trece proiectele de hotărâri locale. Actuala situaţie arată disperarea partidului de la guvernare de a folosi inclusiv pârghii juridice pentru a avea controlul politic în administraţia locală”.
Potrivit studiului „Migraţia politică a primarilor din România 2006”, dacă în 2005, Partidul Democrat a înregistrat o creştere de 83 de primari (99 câştigaţi şi 16 pierduţi), în următorul an creşterea a fost spectaculoasă. PD şi-a sporit numărul aleşilor locali cu 211 primari faţă de anul anterior. PD avea 392 de primari aleşi în 2004, alţi 388 de la alte partide şi 6 din alegeri anticipate. PD a atras nu mai puţin de 313 primari PSD (53 în primul an şi 260 în al doilea).
Al doilea câştigător este PNL. Creşterea numărului primarilor PNL a fost constantă: în primul an după alegerile din 2004, PNL a avut o creştere netă de 106 primari (123 câştigaţi şi 17 pierduţi) iar în al doilea an, 2006, o creştere de 103 primari (141 câştigaţi şi 38 pierduţi). Cei mai mulţi primari au venit în aceşti doi ani de la PSD: 163 de primari. PSD a înregistrat pierderi semnificative în 2006, fiind părăsit de 421 de primari în 2006, faţă de 127 în 2005. De remarcat este faptul că din cei 63 de primari care migraseră la PSD imediat după alegerile locale din vara lui 2004, doar 39 au rămas la acest partid, restul de 24 alegând să migreze mai departe după ce PSD a pierdut alegerile generale, în toamna aceluiaşi an.