Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
ÎPS Justinian, un an printre îngeri
Pentru ÎPS Justinian, moartea nu însemna marele „punct al existenţei”, ci doar o virgulă, momentul întâlnirii cu Dumnezeu, cel pe care l-a slujit întreaga viaţă şi momentul în care urma să ajute şi mai mult oamenii, „certându-se” cu Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. În 30 octombrie 2016, ÎPS Justinian a plecat la fel cum a venit în lume: duminica, în timpul Sfintei Liturghii, în dangătul clopotelor.
În urmă cu un an, Maramureşul a pierdut un păstor bun, dar a câştigat un sfânt şi un mijlocitor. De atunci, ÎPS Justinian ne aşteaptă, aşa cum a promis, la Poarta Raiului şi îşi doarme somnul de veci la poarta Mănăstirii Rohia, locul pe care l-a considerat „Raiul său” pământesc. Dar învăţăturile, faptele şi mai ales rugăciunile părintelui nostru au rămas vii şi au ecou, de dincolo de moarte.
PS Justin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a iniţiat o serie de acţiuni de cinstire a memoriei ÎPS Justinian, dintre care, cea mai importantă este înfiinţarea Fundaţiei care poartă numele Arhiepiscopului nostru drag. Sub egida Fundaţiei „Arhiepiscopul Justinian”, vor fi tipărite cele mai importante pasaje din caietele pe care ÎPS Justinian le-a scris întreaga viaţă, o adevărată comoară de 195 de caiete cu gânduri, reflecţii şi date importante din istoria bisericii şi episcopiei noastre.
La împlinirea acestui an, preoții și monahii sunt îndemnați ca în toate bisericile și mănăstirile eparhiei noastre să săvârșească,
Duminică, 29 octombrie 2017, slujba de pomenire și să fie trase clopotele. Iar luni, 30 octombrie 2017, se va săvârși Sf. Liturghie, începând cu ora 9.00, la Mănăstirea Rohia, locul unde își doarme somnul de veci Arhiepiscopul Justinian, iar apoi se va săvârși slujba de Parastas la mormântul ierarhului. Tot atunci va avea loc lansarea volumului Reflecţii V din Caietele 183, 188 şi 189 ale ÎPS Justinian, îngrijit de Mircea Crişan. La Mănăstirea Rohia va participa și va sluji, alături de Preasfințitul Părintele nostru Iustin, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.
„Un adevărat tezaur pentru Biserica noastră Ortodoxă”
„Personalitatea bisericească și duhovnicească a Părintelui nostru Arhiepiscop Justinian își arată razele de lumină și după mutarea din viața aceasta la și mai multă viață, adică la viața veșnică.
Arhiepiscopul Justinian a fost un slujitor fidel al Cuvântului lui Dumnezeu, un mare apărător al sfintei și dreptei noastre credințe, un povățuitor și mângâietor al celor mulți, necăjiți, întristați și singuri, un prieten al tinerilor și salvator al sufletelor naufragiate.
Când nu vorbea în public oamenilor despre Dumnezeu, bunătatea, iubirea și iertarea Lui, vorbea cu Dumnezeu despre oamenii pe care-i iubea necondiționat și fără rezerve, numindu-i pe toți «sfinți».
Când dialogul cu Dumnezeu se încheia, așternea pe hârtie gândurile care îl frământau, nelăsând să treacă nimic neconsemnat din tot ce era de folos pentru cei la care era sigur că vor ajunge rândurile pe care le scria. Așa
s-au născut cele 195 de Caiete-jurnal, care sunt un adevărat tezaur pentru Biserica noastră Ortodoxă și care, iată că încep să devină pagină de pateric, pentru că putem spune că însemnările unui arhiepiscop venerabil și iubit de poporul dreptcredincios sunt pagini de pateric – adică povețe, îndemnuri și adesea soluții la problemele dificile ale vieții.
Fundația «Arhiepiscopul Justinian» pe care am înființat-o imediat după plecarea dintre noi a fericitului întru adormire Părintele nostru Justinian este chivernisitoarea moștenirii culturale și spirituale, a tot ce a vorbit, scris, creat și gândit Arhiepiscopul Justinian. Suntem bucuroși că lucrurile se petrec așa cum ne-am dorit și anume, până la publicarea «Operei Integrale Arhiepiscopul Justinian», care este inițiativa noastră și se va face cu purtarea noastră de grijă, continuăm să aducem la lumină și în fața cititorilor pagini din Caietele Arhiepiscopului Justinian care sunt mult așteptate de credincioși și de mult folos duhovnicesc.
Jurnalistul creștin Mircea Crișan, care a fost apropiat Părintelui Arhiepiscop Justinian, și care este și secretarul Fundației «Arhiepiscopul Justinian» a reușit să pregătească cel de-al V-lea volum cuprinzând însemnări din Caietele 183, 188 și 189.
Parcurgând acest volum veți avea bucuria să citiți convorbirea purtată la Mănăstirea Rohia, în 13 iunie 2015, de către Arhiepiscopul Justinian cu Marcel Petrișor și Demostene Andronescu, în care se vede respectul, iubirea și prețuirea de care se bucura ierarhul în fața celor care au pătimit în temnițele comuniste, precum și credința puternică în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și încrederea că nimic nu se poate întâmpla fără ca Dumnezeu să îngăduie și să hotărască pentru binele și mântuirea oamenilor.
Tinerețea sufletească a Arhiepiscopului Justinian era o virtute pe care puțini dintre noi o avem. Iubea mult tinerii și avea răbdare nesfârșită să le vorbească pentru a-i așeza pe cale, pe calea spre Dumnezeu. Întrunirile cu tinerii organizate la Baia Mare și Cluj i-au umplut sufletul de bucurie. A fost foarte fericit când i-am povestit cum s-a desfășurat reuniunea celor peste 6 mii de tineri ortodocși din țară și din Europa, la Cluj, și când i-am spus că avem un tineret creștin care-L mărturisește pe Hristos lumii.
Apreciind în mod deosebit lucrarea Fundației «Arhiepiscopul Justinian», felicităm pe jurnalistul Mircea Crișan și prețuim osteneala lui, dar și râvna deosebită pentru a prezenta în fața cititorilor cel de-al V-lea volum care este, în același timp, și un prinos de recunoştinţă față de Părintele nostru Arhiepiscopul Justinian, deoarece va fi lansat la Parastasul de un an, care va avea loc la Mănăstirea Rohia în 30 octombrie 2017.
Recomandăm deci, cu multă bucurie, și acest volum, nutrind credința că va aduce mult folos duhovnicesc tuturor celor care, având pe Părintele nostru Justinian în gând, vor parcurge paginile lui!”, a scris PS Iustin în prefaţa volumului V din Reflecţii.