• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Iunie , 2014

ÎPS Justinian, 93 de ani închinaţi lui Dumnezeu, din dragoste de oameni

Cei generoşi îşi răsplătesc apropiaţii cu daruri, cei înţelepţi cu timp, iar cei aleşi

le oferă darul cel mai de preţ: însăşi viaţa. Iar ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului este un om ales. Un OM care i-a dăruit lui Dumnezeu toţi cei 93 de ani ai săi, din dragoste pentru noi, „copiii” săi.

 
 
 

Eroii şi sfinţii n-au vârstă. Pentru ei, timpul se măsoară cu inima: în jerfă şi iubire. Iar pentru noi, timpul lor, se măsoară în bucurie. De aceea, ziua de naştere a ÎPS Justinian, 28 mai, este o zi a bucuriei. O zi în care trebuie să ne amintim că minunile sunt posibile şi că oamenii pot fi „făcători de minuni”. Iar cea mai mare minune este să vezi dragostea, tăria, smerenia şi demnitatea, adunate într-un trup firav, cu suflet tare: Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, ÎPS Justinian Chira.

 

La 93 de ani, înconjurat de autorităţile locale şi judeţene, de arhiereul vicar Justin Hodea Sigheteanul, de preoţi, monahi şi credincioşi, ÎPS Justinian a transmis acelaşi mesaj, pe care nu-l transmite de o viaţă: că datoria principală a unui creştin e fericirea. Duminica trecută s-a citit „Evanghelia orbului”, iar ÎPS Justinian a ţinut să ne amintească faptul că, deşi avem ochi, cei mai mulţi nu vedem. Nici oamenii din jur, nici frumuseţile din jur şi nici ajutorul lui Dumnezeu: „Era un meşter care a construit casele de la Mănăstirea Rohia. Şi după ce se termina lucrul stăteam de vorbă cu echipa de muncitori.

Şi le povesteam despre cer şi stele, despre astronomie. Iar acel meşter, la un moment dat, mi-a spus: „părinte, este pentru prima dată în viaţă când eu am văzut cerul! Am fost copil sărac şi în copilărie am fost slugă şi întotdeauna am dormit afară, iar după ce am crescut am ajuns în armată şi nici atunci nu am văzut cerul. Apoi am fost cioban şi, cu toate că întotdeauna am dormit în natură, eu nu am văzut cerul până acum. Abia acum, când dumneata ai stat de vorbă cu noi, abia acum văd cerul pentru prima dată!”. Iată, aşa se întâmplă cu noi cu toţi! Avem cerul, avem pământul, avem fraţii, avem părinţii, avem toată bogăţia şi frumuseţea posibilă şi imposibilă, şi mă tem că atunci când vom trece de aici în lumea cealaltă vom fi dezamăgiţi. Că mă tem că ne va părea rău după frumuseţile Pământului, care sunt creaţia lui Dumnezeu.

 

Din Evanghelia din Duminica Orbului ne mai rămâne un lucru esenţial. Fariseii şi cărturarii nu s-au bucurat, pentru că erau un neam plin de invidie şi răutate, şi cu toate că Dumnezeu şi-a trimis Fiul în mijlocul lor, aceştia nu l-au primit. Şi din acest motiv, şi când l-au văzut pe orb că umblă liber, l-au întrebat: cum de umbli, că astăzi e sărbătoare? Că era sâmbătă, sabat evreiesc, şi aceştia spuneau că nu este voie să lucreze. Iar orbul a răspuns că cel ce i-a dat lumina ochilor i-a spus să se ducă să se bucure de acel dar de lumină, să meargă la casa lui şi la părinţii lui. Fariseii au întrebat cine este acela? Iar omul a spus că nu ştie, nu-l cunoaşte, nu l-a văzut, că era orb când Iisus fusese în faţa lui. Iar când s-a întors nu l-a mai văzut. Iar mai târziu, Mântuitorul s-a întâlnit cu acel om, care acum era om întreg.

 

Mântuitorul a stat faţă-n faţă cu acest bărbat şi l-a întrebat dacă crede în Dumnezeu. Iar el a rămas foarte mirat de întrebare şi a spus că crede, dar a întrebat unde-i, să-l vadă. Iar Iisus i-a răspuns că este cel ce stă de vorbă cu el, El e Dumnezeu. Aceasta e o revelaţie! Este una dintre marile revelaţii, descoperiri ale lui Dumnezeu, în care Hristos s-a descoperit, s-a declarat că el este Dumnezeu. Orbul s-a închinat ca lui Dumnezeu şi s-a bucurat.

 

Este un Cuvânt de care întotdeauna m-am bucurat! Am vrut să amintesc acest lucru, pentru că în Cuvântul acesta se mai cuprinde ceva. Nu a încetat importanţa acestui Cuvânt, şi anume, pentru că Mântuitorul s-a mâhnit foarte mult şi a mai spus un cuvânt de mare importanţă: mulţi sunt care au ochi de văzut, dar nu văd, mulţi sunt care au urechi de auzit, dar nu aud! Şi mulţi suntem noi toţi, că avem ochi de văzut, dar nu vedem într-adevăr darurile lui Dumnezeu! Ne-a dat urechi şi ascultăm muzică, ascultăm un cor de exemplu. Este o delectare, o desfătare, o petrecere îngerească pentru că numai îngerii din cer cântă aşa de frumos cum cântă oamenii pe pământ. Oamenii cântă, dansează, dar uită că acestea sunt darurile lui Dumnezeu”.

 

PS Justin Hodea Sigheteanu a spus că: „Este un moment de mare bucurie duhovnicească pentru Episcopia noastră, deoarece data de 28 mai este ziua de naştere a ÎPS Justinian. Şi iată că din mila lui Dumnezeu şi din purtarea Lui de grijă ÎPS Arhiepiscop Justinian a împlinit 93 de ani de viaţă. Pentru acest lucru, noi, Biserica, aducem totdeauna mulţumire lui Dumnezeu, prin această slujbă care se numeşte Te-Deum, de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ÎPS Arhiepiscop Justinian şi asupra Bisericii, Episcopiei noastre, asupra clerului şi poporului lui Dumnezeu.

Clerul şi poporul, au luat lumină, binecuvântare şi har din slujirea ÎPS Justinian pentru că Episcopul este în primul rând Păstorul păstorilor, sau Slujitorul Slujitorilor lui Dumnezeu. Preoţii sunt Păstorii păstoriţilor. Sigur că şi poporul lui Dumnezeu este încredinţat arhiereului, dar Ierarhul lucrează prin cei pe care-i trimite, aşa cum i-a trimis Mântuitorul pe Apostoli. Arhiereul este după chipul lui Hristos, Păstorul cel Bun, iar preoţii sunt după chipul apostolilor.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit bucuria acestei zile. ÎPS Justinian a avut multe încercări în viaţă, a avut multă nevoinţă şi multă suferinţă, dar toate le-a transformat în biruinţă. Pentru că atunci când cineva din apropierea noastră este încercat, se zidesc cei din jur, căci omul se sfinţeşte prin suferinţă. Dar şi cei din jur se sfinţesc văzând răbdarea cu care-şi duce fiecare existenţa, aşa cum Dumnezeu îngăduie. Deci, toţi ne zidim şi luăm lumină şi avem pildă şi model de existenţă şi de viaţă trăită cu demnitate în credinţă şi slujirea Bisericii lui Hristos. Îl rugăm pe Dumnezeu ca ÎPS Justinian să aibă zile binecuvântate şi liniştite şi viaţă, şi pilda vieţii sale să lumineze sufletele tuturor celor care au nevoie de lumina unei vieţi puse în slujba lui Dumnezeu”.

PS Justin i-a oferit Arhiepiscopului un coş cu 93 de trandafiri roşii „pentru că atunci când v-am oferit trandafirii albi am spus că simbolizează nopţile albe pe care le-aţi petrecut în rugăciune pentru noi toţi. Trandafirii aceştia roşii simbolizează cei 93 de ani de jertfelnicie, de slujire responsabilă prin răstignirea propriei vieţi în slujba Bisericii lui Hristos”.

 

Preşedinte CJ, Zamfir Ciceu, însoţit de cei doi vicepreşedinţi i-a oferit un coş cu 93 de trandafiri albi şi o diplomă de onoare. De altfel, chiar de ziua ÎPS, la propunerea lui Ciceu, CJ Maramureş i-a acordat Arhiepiscopului titlul de cetăţean de onoare al judeţului.

 

ÎnaltPreaSfinţitul Justinian le-a mulţumit tuturor şi a mărturisit că: „pentru mine cele mai multe nopţi sunt albe. Şi zilele sunt albe, şi nopţile sunt albe pentru că le trăim şi ne rugăm lui Dumnezeu. Doresc să aveţi parte de toate faptele şi binecuvântările pe care le-am făcut în viaţă, voi, Biserica, Neamul şi toată omenirea! Hristos în mijlocul nostru! Eu nu am cu ce să vă răsplătesc, dar toată viaţa mea, pentru voi, o închin lui Dumnezeu!”.

 
 
 

Cu ocazia împlinirii a 93 de ani, Prea Sfinţiei Sale Justinian Chira, Arhiepiscopul maramureşului şi Sătmarului

 

Întru mulţi ani, ÎnaltPreaSfinţite Justinian!

 

Am considerat întotdeauna că cel mai important dar pe care Dumnezeu l-a dat Maramureşului îl reprezintă oamenii săi. Ei sunt cei care au făcut, prin munca şi rugăciunile lor, din Maramureş, un tărâm binecuvântat, unic în lume. Iar ÎPS Justinian, este unul dintre darurile şi oamenii cei mai de preţ pe care îi avem. Şi totodată, certitudinea că Dumnezeu iubeşte şi ocroteşte acest ţinut.

Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului este păstorul nostru bun, cel care ţine drept stindardul credinţei şi al patriotismului pe aceste meleaguri.

De aceea, ziua de 28 mai este o zi de mare bucurie pentru toţi maramureşenii. 

ÎPS Justinian Chira a împlinit venerabila vârstă de 93 de ani. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl ţină întru mulţi ani cu sănătate şi bucurie!

Întru mulţi ani, ÎnaltPreaSfinţite Justinian!

 

Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei

 
 

Prea Sfinţia Voastră,

 

În această zi de sărbătoare, ne îndreptăm către Dumneavoastră cele mai luminoase gânduri şi cele mai sincere urări de bine. Fie ca Dumnezeu, în nemărginita Sa bunătate, să Vă dea înţelepciune şi să Vă întărească spre a fi încă mulţi ani înainte pastor vrednic şi neobosit pentru numeroasa turmă ce o aveţi sub oblăduire, iar pe parcursul întregii vieţi pământeşti să fiţi sănătos!

Rugăciunile Maicii Domnului şi ale tuturor sfinţilor să vă fie întru deplină veselie duhovnicească!

 

Cu deosebită stimă şi respect, Senator Marius Sorin Bota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.