• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2024

Ionel Bogdan, favorit pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare

Baia Mare stagnează, în timp ce toate municipiile din jur, inclusiv Satu Mare, au evoluat. Municipiul Oradea s-a dezvoltat fulminant în ultimii ani, doar în 2023 investind 184 de milioane de euro în dezvoltare. Baia Mare a reușit numai 40 de milioane de euro din fonduri europene în ultimele trei mandate. Fără dezvoltare economică, fără investiții atrase, cu datorii uriașe, clădiri de patrimoniu, culturale și baze sportive aflate în paragină, cu cartierele văduvite de lucrări edilitare necesare și o lipsă a încrederii cetățenilor în autoritatea locală, Baia Mare reprezintă astăzi o uriașă provocare administrativă.


„Maramureșul nu poate ajunge pe primul loc cu Baia Mare situat pe ultimul”

Planul lui Bogdan s-a dovedit unul câștigător pentru Maramureș. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean, a bifat investiție după investiție, a atras sume uriașe din fonduri europene, peste 600 de milioane de euro în contracte de finanțare semnate, în numai 3 ani și jumătate, asta în timp ce administrația PSD din perioada 2016-2020 a atras numai 7,5 milioane de euro. Ionel Bogdan este principalul favorit în sondaje pentru Primăria Baia Mare, cu un procent de încredere uriaș în rândul băimărenilor și al maramureșenilor.

 

Puteați să fiți primul președinte al Consiliului Județean Maramureș care este reales în funcție, niciodată în istoria instituției nu a reușit nimeni această performanță. Ați surprins prin decizia de a candida la Baia Mare, ce v-a determinat să faceți această alegere?

 „Nu a fost o alegere, ci o necesitate. Când am propus planul de dezvoltare pentru Maramureș, nicio secundă nu m-am gândit că Baia Mare, care ar trebui să fie motorul economic al județului, va ajunge la un pas de colaps. Vreau să mă asigur că județul ajunge printre primele din România. Pentru asta candidez la municipiu, să rezolv punctual situația. Pentru mine parcursul impecabil în carieră nu înseamnă funcții și statut, ci ceea ce pot realiza concret pentru comunitate, indiferent de postura în care mă aflu. Sunt un om realizat din punct de vedere personal. Am o familie frumoasă, o soție care mă susține necondiționat și doi copii mici pe care îmi doresc să îi creștem aici, acasă, în cele mai bune condiții. Să ofer tuturor băimărenilor oportunități și facilități, să nu mai numărăm griji și nevoi. Pentru Maramureș am reușit să generez dezvoltare, vreau, pot și voi face asta și pentru Baia Mare”.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă orașul?

 „Nu au fost investiții majore de dezvoltare în ultimii ani, nici lucrări edilitare de anvergură. Cetățenii sunt nemulțumiți de situația din cartiere și zone centrale, investitorii evită să vină din cauza lipsei de încredere în administrație și a scandalurilor de corupție. Baia Mare stagnează de foarte mulți ani, încă numără gropi, în timp ce orădenii numără pasaje și alte investiții majore care au făcut ca Oradea să fie printre cele mai atractive orașe din România. Asta îmi doresc eu pentru Baia Mare, să concurăm cu Oradea economic și infrastructural, ca nivel de dezvoltare. Ilie Bolojan, cel care a fost timp de trei mandate primarul municipiului Oradea și acum este președintele Consiliului Județean Bihor, este mentorul meu în administrație, omul care m-a îndemnat să candidez la Consiliul Județean Maramureș în 2020 și cel care mă susține astăzi să candidez la Baia Mare”. 

Care sunt cauzele acestei stagnări și ce soluții aveți pentru a redresa Baia Mare?

Cauza este dezinteresul, ineficiența administrativă, lipsa susținerii politice, corupția. Din cauza administrației ineficiente, Baia Mare a pierdut 70 de milioane de euro fonduri europene pe care le putea accesa în ultimii ani. O parte dintre fonduri chiar au fost accesate, dar s-au pierdut din cauza indolenței și a nepăsării. Baia Mare este unul dintre cele mai îndatorate orașe din România, cu 27% din buget datorii, mai exact 240 de milioane de lei. Este vorba despre datorii pe partea de funcționare, nu de dezvoltare, adică facturi către prestatori de servicii, cum este salubrizarea, întreținerea zonelor verzi, cheltuieli curente și altele.

Avem nevoie de stabilitate în administrația locală din Baia Mare. Să acoperim datoriile, să dezvoltăm economia și să generăm noi locuri de muncă bine plătite pentru băimăreni, în parcuri industriale de specializare inteligentă. Soluția mea este deja aplicată cu succes la Consiliul Județean Maramureș: o echipă profesionistă care știe să scrie și să implementeze proiecte câștigătoare, cu care am atras fonduri europene considerabile care ne permit să implementăm investiții majore prin care să dezvoltăm județul. Baia Mare are nevoie în primul rând să se recredibilizeze administrativ și de cât mai multe fonduri europene pentru a recupera anii pierduți”.

Care sunt principalele direcții de dezvoltare economică pe care le aveți în vedere pentru Baia Mare?

„Planul meu este să dezvoltăm cel puțin un parc industrial cât mai repede. Avem mai multe opțiuni: strada Europa, zona Aramis/ Maravet sau zona Romplumb pot fi dezvoltate din punct de vedere industrial. Putem găsi o soluție, prin dialog și un parteneriat public – privat. Cea mai bună opțiune consider că ar fi platforma Cuprom, recuperarea acestei zone cu destinație de producție. Am experiența atragerii de fonduri europene, am dovedit asta în ultimii trei ani și jumătate. La nivelul Consiliului Județean Maramureș, dezvoltăm 7 parcuri industriale de specializare inteligentă la Baia Sprie, Fărcașa, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Bogdan Vodă, Mireșu Mare și Giulești.

Vreau să repornim economia municipiului Baia Mare, să oferim locuri de muncă bine plătite pentru băimăreni. Voi susține mediul de afaceri local printr-un set de măsuri de sprijin aplicate la nivelul administrației publice locale. Trebuie să generăm dezvoltarea la nivelul Zonei Metropolitane. De la dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă bine plătite și până la transportul în comun, trebuie să gândim la un nivel superior administrația publică locală.

Aveți în plan atragerea de investitori, ce strategii veți adopta pentru a face orașul mai atractiv pentru investiții?

„Primul mare investitor străin din ultimii 15 ani în Maramureș l-am adus de curând, împreună cu echipa mea, cu Gabriel Bogdan Ștețco, după mai bine de doi ani de discuții și negocieri. Grupul de firme german Karl Mayer își amenajează deja două hale pe platforma IMMUM și urmează o locație și în centrul orașului, dar și o investiție majoră în producție într-o localitate de lângă Baia Mare. Am dovedit concret că sunt capabil să realizez ceea ce îmi propun, fac asta deja la nivelul administrației județene, dar este nevoie urgentă de o nouă abordare și la Primăria Baia Mare. Vom atrage investiții prin credibilitate, investiții în infrastructura economică, edilitară și parteneriatul cu mediul de afaceri local.

Care sunt proiectele majore de infrastructură pe care le aveți în vedere și cum vor contribui acestea la dezvoltarea orașului?

„Primele proiecte majore de infrastructură rutieră le-am generat deja pentru Baia Mare în calitate de președinte al Consiliului Județean, când am văzut că Primăria Baia Mare nu face nimic. În 2020 am început colaborarea printr-un parteneriat dintre Consiliul Județean Maramureș, Ministerul Transporturilor și CNAIR prin care derulăm șapte proiecte majore: Pasajul Italsofa, Pasajul Clubul Văcarilor, Centura mică pe varianta străzilor Europa și Dumbravei în Baia Mare, Varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, Drumul expres Baia Mare - Satu Mare, Centura ocolitoare la Sighetu Marmației și Podul peste Tisa. Astăzi avem deja șantierul în organizare pentru Italsofa, constructor câștigător în urma licitației pentru execuția Pasajului de la Clubul Văcarilor, suntem în avizare de mediu pentru centură și urmează licitația publică pentru execuție, studiul de fezabilitate pentru drumul expres este în lucru la CNAIR, lucrările la Podul peste Tisa evoluează în ritm alert.

Mi-am propus să reconstruim din temelii orașul. Să reabilităm clădirile istorice, de patrimoniu, cele culturale, așa cum facem deja cu succes la județ, cu cele care sunt în subordinea noastră. În Baia Mare trebuie să reabilităm și zonele centrale, dar în paralel să venim cu investiții majore în infrastructura edilitară din cartiere. Să generăm parcuri industriale, să repornim economia, să susținem tinerii să rămână aici, acasă. Avem foarte mult de lucru, iar eu sunt pregătit și îmi asum să fac toate acestea. Desigur, nu peste noapte sau într-un an, ci etapizat, pentru că nu pot rezolva într-un mandat tot ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani”

Cum veți reuși  să realizați toate proiectele majore de dezvoltare, inclusiv reabilitarea clădirilor istorice și a zonelor centrale care sunt în paragină?

„În următorii nouă ani, Baia Mare poate să atragă fonduri europene la modul serios, nu doar 40 de milioane de euro în 15 ani, ci cel puțin 1 miliard de euro în următorii 9 ani. Planul meu este să aduc în Baia Mare în următorii nouă ani, 2024 - 2033, 1 miliard  de euro din fonduri europene pentru relansarea economică, dezvoltarea și reconstrucția din temelii a orașului nostru. Avem nevoie de aceste sume pentru a reconstrui orașul din temelii, pentru a relansa economia și pentru a oferi oportunități copiilor și tinerilor să rămână aici, acasă, pentru toți băimărenii”.


Cum vedeți parteneriatul dintre primarul municipiului Baia Mare și viitorul președinte al Consiliului Județean Maramureș în contextul dezvoltării orașului și a județului?

„Este un aspect vital pentru viitorul municipiului Baia Mare și pentru continuarea dezvoltării județului. Este nevoie de un parteneriat bazat pe seriozitate, încredere, implicare. Să lucrăm împreună, ca o echipă, generând investiții majore care să susțină nu doar Baia Mare, ci și localitățile din Zona Metropolitană, întreg Maramureșul. Îl susținem pe Gabriel Bogdan Ștețco pentru a fi următorul președinte al Consiliului Județean Maramureș. Este șansa Maramureșului istoric de a avea în premieră un reprezentant la vârful administrației județene. Un tânăr ambițios, demn, cu experiență în administrație, care cunoaște foarte bine situația localităților din județ, proiectele de dezvoltare, lucrează cu mine cot la cot de suficient timp încât să pot să spun cu mâna pe inimă că el este omul care poate duce Maramureșul la un nou nivel de dezvoltare. Avem ca model administrația din Bihor, parteneriatul dintre Florin Birta, primarul orașului Oradea și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Avem susținere parlamentară, o echipă de oameni profesioniști care ne sprijină de aproape patru ani să generăm schimbarea în bine, uși deschise la ministere și instituții importante pentru dezvoltarea județului, sprijin politic la nivel local, județean și mai ales național. Vrem, putem și vom pune Baia Mare și Maramureșul pe primul loc!”.

 

CMF: 21240015
  
  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.