• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 12 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

Ioan Baltă, reţinut pentru 29 de zile

 

Cazul Ioan Baltă este cel mai fierbinte subiect al săptămânii trecute. Cercetările procurorilor bucureşteni în Maramureş au căzut ca o bombă. Pe fluxul media a apărut informaţia că omul de afaceri Ioan Baltă a fost reţinut. O nebunie mediatică şi informatică.
 
 
În Baia Mare, la sediul firmei XS-SUD, administrată, aşa se ştie, de Ioan Baltă, au descins poliţiştii şi procurorii. Au fost luate acte şi laptopuri. După ora prânzului, se ştia că Ioan Baltă este undeva în ţară, adică nu era reţinut. Spre seară, într-un scurt dialog telefonic cu ziariştii băimăreni, Baltă a afirmat că a fost la Timişoara şi că se îndreaptă spre Bucureşti, fiind citat la poliţiştii de la Investigarea Fraudelor.
 
Vă prezentăm comunicatul emis de poliţişti: „Poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, coordonaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fac zece percheziţii domiciliare şi pun în executare şase mandate de aducere în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Maramureş şi Teleorman. Acţiunea de amploare a Poliţiei Capitalei vizează destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.
Verificările de specialitate ale poliţiştilor Capitalei, efectuate în perioada 2012-2013, au relevat faptul că membrii grupului identificau şi racolau persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe numele cărora erau preluate fictiv societăţi comerciale ce anterior avuseseră activitate economico-financiară.
După preluarea societăţilor pe numele intermediarilor, membrii grupului cumpărau mărfuri în cantităţi mari, pe care le achitau folosind instrumente de plată fără acoperire.Poliţiştii bucureşteni au date conform cărora, prin acest mod de operare, grupul infracţional ar fi înşelat mai multe societăţi comerciale cu suma de peste 750.000 de euro.
De asemenea, s-a stabilit şi faptul că, după comiterea înşelăciunilor, membrii grupului infracţional transportau în diferite localităţi mărfurile cumpărate şi le revindeau fără documente justificative, astfel că cercetările au fost extinse şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
Prejudiciul estimat a fi fost produs prin săvârşirea evaziunii fiscale este de peste 250.000 de euro”, se arată în comunicatul emis de Poliţia Română.
După aceste ştiri, comunicate, 24 de ore au trecut fără a se şti ceva despre caz. În după-masa zilei de joi, a venit şi continuarea. Ioan Baltă şi încă trei persoane au fost reţinute pentru 29 de zile. 
 
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii şi procurorii au întocmit Dosarul nr. 10555/3/2013, care a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în data de 13 martie 2013. Miercuri, în conformitate cu art. 149, ind.1. Cpp, dosarul a fost înaintat judecătorilor cu propunere de arestare preventiva a pârâţilor: Ioan Baltă, Niculae Zanfir, Dumitru Cămăşoiu şi Florin Ionel Bote.
Judecătorii au admis propunerea procurorilor şi au emis mandate de arestare preventivă pe 29 de zile pe numele celor patru inculpaţi. Judecătorul Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti şi purtător de cuvânt al instituţiei a declarat presei băimărene: “Vă confirm faptul că Ioan Baltă se află în arest preventiv alături de ceilalţi trei indivizi care fac obiectul acestui dosar”.
 
Cazul Baltă este interesant deoarece poliţiştii şi procurorii, conform unor surse din cadrul Poliţiei, au făcut o legătură între fraţii Cămătaru. De asemenea, politiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit că Ioan Baltă era liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală din nord-vestul României. Avea legături directe cu clanul fraţilor Cămătaru, valoarea prejudiciului cauzat fiind calculată la circa un milion de euro, conform aceloraşi surse.
 
Ioan Baltă şi firma XS-SUD au avut multe probleme în Maramureş, au avut lucrări pe drumuri importante (DN 18, de exemplu), executate prost. Era un apropiat al unor lideri ai PDL Maramureş şi a fost un critic al liderilor USL. Pentru lucrările executate în Maramureş, Baltă a încasat zeci de miliarde de lei. Pagubele nu credem că sunt calculate. Reamintim că aceeaşi firmă a fost menţionată şi în celebrul caz al finanţiştilor maramureşeni.
 
 
Politiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit că Ioan Baltă era liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală din nord-vestul României. Avea legături directe cu clanul fraţilor Cămătaru, valoarea prejudiciului cauzat fiind calculată la circa un milion de euro, conform aceloraşi surse.
 
„Verificările de specialitate ale poliţiştilor Capitalei, efectuate în perioada 2012-2013, au relevat faptul că membrii grupului identificau şi racolau persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe numele cărora erau preluate fictiv societăţi comerciale ce anterior avuseseră activitate economico-financiară”.
 
Comunicat emis de Poliţia Română

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.