• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 19 Aprilie , 2018

Ioan-Aurel Pop este noul președinte al Academiei Române

Cu 86 de voturi valabil exprimate, la distanță de 30 de voturi de cel de-al doilea clasat, Victor Voicu, preșe­din­tele Ioan-Aurel Pop are un CV impresionant. Este membru al Acade­miei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Ro­mâne, specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină.
Înainte de a deveni rectorul Uni­versității „Babeș- Bolyai”, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institu­tului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie, fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române.
Este autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. Ioan-Aurel Pop a fost ales în unanimitate președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Univer­sitare. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea preşedintelui Românei (2010), Ordinul de Onoare din partea preşedintelui Republicii Moldova (2010), Medalia „Crucea Transilvană” din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului (2014), cu titlul de Comandor al Ordinului Militar de România (2014), cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2015), Medalia „Crucea Şaguniană pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015), Medalia „Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2016), Ordinul „Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Fran­ceze (2016) şi Ordinul „Steaua Italiei” în grad de Comandor din partea Repu­blicii Italiene (2016).
 

Gabriel Zetea: „Ioan Aurel-Pop este un înțelept între înțelepții Academiei Române”
 

Președintele Consiliului Județean Mara­mureș, Gabriel Zetea, salută alegerea făcută de membrii Academiei Române, arătând faptul că, între înaltul for academic și județul nostru a existat mereu o relație de bună colaborare, fostul președinte, Ionel Valentin Vlad fiind numit Cetățean de Onoare al județului Maramureș, titulatură care a fost acordată, cu mai puțin de două luni în urmă, vicepreședintelui Academiei Române, Alexandru Surdu.

 

„Ioan-Aurel Pop este nu doar un savant respectat, ci şi o conştiinţă intelectuală profund ataşată valorilor naţionale, care și-a adus imensa contribuție la propă­şirea culturii și istoriei româneşti. Este un profesor între profesori şi este un reper şi pentru cei mai împliniţi intelectuali ai României. Știu că este iubit de studenţi și este stimat de profesori, iar la realegerea sa în funcția de rector al Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca a obținut toate cele aproa­pe 2000 de voturi exprimate care l-au reconfirmat pentru un nou mandat. Ioan Aurel-Pop este un înțelept între înțelepții Academiei Române, un profesionist care face cinste acestui înalt for, așa cum face cinste și Universității pe care o conduce. Salut alegerea în funcția de președinte a academicianului Ioan-Aurel Pop și îl asigur de întreaga deschidere și colaborare a instituției județene în demararea unor proiecte comune, care să facă cinste atât Mara­mu­reșului, cât și Academiei Române, într-un an atât de important pentru noi toți, Centenarul Marii Uniri. Între Consiliul Județean Maramureș și Aca­demia Română a existat mereu o relație de bună colaborare, parteneriat care sper să continue, în viitor, la fel de intens și la fel de benefic”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.