• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

INVESTIŢIE DE NOTA 10: Sighetul are, de astăzi, un campus şcolar la standarde europene

Municipiul Sighetu Marmaţiei are, începând de săptămâna trecută, un campus şcolar la standarde europene. E printre puţinele din ţară şi este încununarea a câţiva ani de demersuri, încercări şi eforturi deosebite din partea administraţiei locale. Miercurea trecută, pentru prima dată, elevi, dascăli, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi oaspeţi s-au reunit în curtea instituţiei de învăţământ, schimbată de acum radical!

 

Sute de persoane au trecut miercurea trecută pe sub poarta tradiţională din lemn, situată la intrarea în curtea instituţiei. După ce s-a tăiat panglica pentru noul obiectiv cu o valoare de peste 4 milioane de euro, cu toţii şi-au adus aminte de istoria acestui liceu care astăzi formează mii de tineri care reprezintă forţa de muncă în industria lemnului, o industrie specifică municipiului Sighetu Marmaţiei. „La începutul anului 1970 s-a dat în funcţiune sediul de pe strada Dragoş Vodă, numărul 43, cu 18 săli de clasă, 4 ateliere de tâmplărie, unul de sculptură, unul de electricitate şi unul mecanic, internat, cantină şi centrală termică. Din anul 1980 a devenit Liceul Industrial de Prelucrare a Lemnului nr. 1 din Sighetu Marmaţiei, iar acum se numeşte Liceul Tehnologic Forestier”, a povestit Dorel Todea, moderatorul evenimentului.

Această investiţie va veni nu doar în sprijinul elevilor şi al dascălilor, ci şi în beneficiul întregii comunităţi. În acest fel piaţa muncii în industria lemnului va fi mai dezvoltată, municipiul va avea tineri profesionişti în acest domeniu de activitate, iar sighetenii se vor putea mândri cu un campus care beneficiază de toate condiţiile, de la săli de clasă, ateliere de lucru, sală de sport, cantină, teren de fotbal şi internat, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi.„Rezultatul este ceea ce vedem astăzi cu toţii, o şcoală apropiată de standardele europene, care constituie un beneficiu atât pentru elevii şi dascălii acestui liceu, cât şi un plus de valoare pentru întreaga comunitate.

Doresc să aduc mulţumiri tuturor celor implicaţi în realizarea acestui proiect, domnului primar Ovidiu Nemeş, domnului viceprimar Horia Scubli, responsabili din partea Primăriei Sighetu Marmaţiei cu implementarea proiectului, care au fost zilnic trup şi suflet alături de echipă, membrilor Consiliului Local, Ministerului Dezvoltării, constructorilor”, a spus directorul Liceului Tehnologic Forestier, Mariana Şteţca.

 

La rândul lor, elevii Liceului Tehnologic Forestier sunt recunoscători celor care au făcut posibilă îndeplinirea acestui vis şi realizarea unei asemenea transformări a liceului, cu toate clădirile din incintă. Aceştia promit să menţină locul la fel de curat, plăcut şi nou.„Am rămas plăcut impresionaţi de cum am păşit în incinta liceului de verdele crud, armonios, ce ne conferă gânduri paşnice şi echilibrate, de albul imaculat, de linişte, puritate şi un nou început.

Coridoarele liceului ne duc cu gândul la un labirint care trebuie să fie descoperit. Mulţumim din suflet tuturor celor care au făcut tot posibilul ca liceul nostru să fie unul de talie europeană. Vă suntem recunoscători şi vă promitem că vom face tot posibilul să păstrăm aceste spaţii aşa cum le vedem azi”, a declarat Beatrice Oros, reprezentantă a Consiliul Elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Forestier.

Realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Consiliului Local al municipiului Sigehtu Marmaţiei, cel care mereu a spus „Da” atunci când a venit vorba despre aprobarea proiectelor de hotărâre referitoare la această investiţie.

 

„Acest campus este un lucru extraordinar care s-a întâmplat în oraşul nostru, ne bucurăm că iată, din atâtea proiecte din toate zonele ţării, acest proiect s-a putut finaliza la noi şi s-a concretizat munca întregii administraţii şi trecute, şi actuale, legată de acest proiect. Este un lucru extraordinar pentru că avem cea mai performantă unitate de învăţământ de la noi din oraş şi, fără lipsă de modestie, pot să spun că e o unitate care poate performa cot la cot cu unităţi de învăţământ din întreg judeţul”, este de părere consilierul local Ioan Mihalca. Rezultatul final reprezintă un motiv de mândrie mai ales pentru cei care au sperat să vadă acest proiect realizat.„În Consiliul Local s-a găsit întotdeauna un sprijin, toate finanţările au fost aprobate chiar şi în unanimitate, iar eu personal pot să spun că sunt mulţumit chiar dacă unii încearcă să îşi asume mai mult decât ar trebui acest proiect şi uită de unde s-a pornit de fapt, care a fost „izvorul” acestui proiect, dar aceste lucruri probabil contează mai puţin, contează că avem o finalitate şi, iată, ne putem mândri cu acest campus”, a mai subliniat Ioan Mihalca.

 

Drumul până aici nu a fost unul uşor. Au durat ani pentru ca proiectul să ajungă acolo unde trebuie şi să fie pus pe lista priorităţile autorităţilor naţionale. Despre cum a luat naştere acest proiect a vorbit primarul municipiului, Ovidiu Nemeş, la momentul obţinerii ultimului aviz înainte de semnarea contractului de finanţare.„E încununarea unui efort susţinut încă din anul 2007, când ministru era Cristian Adomniţei, unul dintre prietenii mei foarte buni şi pe care la acea vreme, din poziţia de lider al Partidului Naţional Liberal şi de ministru liberal, a reuşit să îl impună în judeţul Maramureş, în Sighetu Marmaţiei, pe o listă a campusurilor care vor fi introduse în strategia de dezvoltare a învăţământului liceal la nivelul României”, a arătat edilul local al municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

 

Primarul Ovidiu Nemeş a sperat de foarte mult timp să vadă realizat acest proiect. Au trecut nu mai puţin de 7 ani până să îşi vadă visul împlinit, iar astăzi acesta a devenit realitate. „Pentru mine e o satisfacţie cu atât mai mare cu cât în mod personal am reuşit să-l introduc prima dată în detrimentul altui oraş din judeţul Maramureş în acel an, în 2007, pe listă. Pot să spun că m-am legat şi sufleteşte de acest proiect şi de aceea am făcut toate diligenţele, pentru ca acest lucru să se întâmple”, a mai precizat Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

 

Proiectul campusului şcolar al municipiului Sighetu Marmaţiei are o valoare de peste 4 milioane de euro şi a fost finanţat prin ADR Nord-Vest. Lucrările au început în martie 2015, iar termenul de execuţie a lor a fost prelungit până la finele lunii februarie 2016, când s-a făcut recepţia acestora. Pe tot parcursul lucrărilor, elevii Liceului Tehnologic Forestier şi-au desfăşurat activitatea în sediul vechii Şcoli Gimnaziale nr. 4, acolo unde condiţiile nu au fost cele mai bune. Astăzi însă îi aşteaptă clădiri nou-nouţe.

 

„Pentru mine e o satisfacţie cu atât mai mare cu cât în mod personal am reuşit să-l introduc prima dată în detrimentul altui oraş din judeţul Maramureş în acel an, în 2007, pe listă. Pot să spun că m-am legat şi sufleteşte de acest proiect şi de aceea am făcut toate diligenţele, pentru ca acest lucru să se întâmple”.

Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.