• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

Investiție de 5 milioane de euro la Moisei

Comuna Moisei a devenit recent „localitate turistică de interes naţional”, un statut care îi va aduce oportunităţi importante de finanţare. În perioada următoare, în Moisei vor ajunge fonduri în valoare de 5 milioane de euro, astfel că visul primarului Toader Şteţcu de a construi o „Bază de sport, turism și agrement” va deveni realitate.
 


Reporter: Recent s-a schimbat statutul comunei Moisei din punct de vedere tu­ris­tic. Despre ce este vorba mai exact?
Toader Ștețcu: Comuna Moisei a fost declarată „Localitate turistică de interes local”. Asta înseamnă că ne putem dezvolta altfel din punctul de vedere al atra­gerii de turiști, mai ales prin faptul că avem dreptul la până la 5 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului în lo­calitate. Acești bani vin prin Progra­mul Operațional Regional Nord-Vest.

Rep: Cum s-a ajuns să fie declarat Moiseiul „Localitate turistică de interes local”?
T.Ș.: Știți că de când am venit primar principala mea grijă a fost să transform comuna și să asigur condiții optime de dezvoltare. Am știut de la început că singura soluție de dezvoltare pentru moiseieni este să punem accent pe tu­rism, mai ales că noi nu avem industrie. La noi nu se poate face agricultură, pentru că terenul nu este productiv și în afară de creșterea animalelor nu prea erau perspective. Și atunci ne-am spus că pentru viitor salvarea moiseienilor este turismul. Așa că, de 12 ani, am pornit o strategie pentru a pune la punct condițiile care să favorizeze turismul: Casă de Cultură, Primărie nouă, spații de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, apă, canal, creșe, dispensare etc. Practic, am creat toată infrastructura necesară pentru a ajunge în punctul de acum. Așa că am pus la punct documentația, am trimis-o la Agenția Națională de Turism și, în urma analizei documentelor, s-a deplasat o comisie la Moisei pentru a verifica dacă cele semnalate de noi în documentație sunt reale. S-au convins că totul este real, au întocmit un document că într-adevăr îndeplinim condițiile turistice. Am obținut un punctaj mare, că din trei sute și ceva de puncte am avut 270, în condițiile în care minimul era 100 de puncte. Și prin Hotărâre de Guvern comuna noastră a fost declarată localitate turistică. Au fost 10 localități declarate comune turistice prin această Hotărâre de Guvern și două stațiuni balneare. Din Maramureș a fost declarată localitate turistică numai comuna Moisei. Pe țară sunt vreo 54 de stațiuni și 46 de localități care sunt declarate localități turistice. Doar în felul acesta puteam să atragem fondurile de dezvoltare.

Rep: Concret, ce viziune aveți de dezvoltare din punct de vedere turistic?
T.Ș.: Noi am avut parte de două Hotărâri de Guvern, una este cea despre care am vorbit, iar a doua cu privire la terenul de lângă Mănăstirea Moisei, care a fost cedat în anii 70 pentru ar­mată, unde a existat o bază pentru mu­ni­ție. Unitatea militară fiind dezafec­tată, după 6 ani de demersuri, am ob­ținut terenul prin Hotărâre de Guvern. Ni s-a atribuit terenul respectiv, însă există condiția să facem pe el ur­mătorul proiect: „Bază de sport, turism și agrement în comuna Moisei”.
Mai mult, condiția este să facem acest obiectiv în termen de 5 ani de la preluarea imobilului, iar în caz contrar Ministerul Apărării ne ia terenul înapoi. Tocmai de aceea, noi am demarat deja demersurile și am întocmit o documen­tație pentru a organiza un concurs de soluții, să antrenăm cât mai mulți arhitecți. Le spunem în documentația respectivă cam ce am dori pentru a respecta tema, dar să vină cu idei și soluții. Comisia de evaluare va fi formată din arhitecți și reprezentanți ai Ministerului Turismului. Mai exact, am obținut 4,37 hectare de teren, iar în continuarea suprafeței respective are și Primăria încă aproape două hectare.
Pe cele 4 hectare, vom realiza obiectivul respectiv, iar pe terenul Primăriei, pentru că nu ne permite să facem locuri de cazare în cadrul obiectivului, vom concesiona din terenul nostru câte 3 ari la diferiți solicitanți, le vom da un model de căsuțe și fiecare să construiască spații de cazare în jurul obiectivului tu­ristic. Pe noi ne interesează ca turiștii care vin la noi să aibă unde să doarmă, iar cei care vor concesiona teren vor avea parte și de câștig după ce investesc în aceste căsuțe.
Pe cele 4 hectare nu știm exact ce va fi, așteptăm și soluțiile arhitecților. Pe partea cu mănăstirea se va face un gard, acolo vor fi locuri de parcare și pe urmă vom face un parc natural de aventuri cu frânghii, cățărături și trasee de agrement, o bază sportivă cu terenuri pentru toate tipurile de sport și un centru SPA cu bazine acoperite. Avem apă pentru bazine din Izvorul Negru, ni s-a aprobat extinderea de canalizare pentru a putea capta apa din bazine. Înainte de a merge la București, voi discuta și cu Preasfin­țitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului pentru a ne consulta cu privire la acest proiect care se va face în apropierea mănăstirii.

Acest proiect va fi o binefacere pentru moiseieni, o sursă de venit, pentru că aici își vor putea valorifica și produsele din gospodărie, dar aici se va dezvolta și artizanatul. Vor reînvia ocupațiile de a coase, de a țese, de a face pieptare, costume populare, obiecte de artizanat etc. Plus că se vor crea și locuri de muncă. Tot în cadrul proiectului vrem să consolidăm și malurile Izvorului Negru cu zid și, în acest fel, se va lărgi și drumul, pentru a avea condiții optime de a ajunge la acest obiectiv.
Toate acestea vor fi realizabile prin faptul că Moiseiul este declarată localitate turistică, așa avem fonduri de până la 5 milioane de euro, pentru că altfel nu puteam. Dacă nu era declarată comuna „localitate turistică”, nu am fi putut avea acces la acești bani. Este un vis al meu de demult și avem încredere în Dumne­zeu că ne va ajuta să-l realizăm.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.