• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

Invenţie made in Borşa, premiată cu argint la Geneva

Nu are ochelarii cu dioptrii groase, nu e izolat într-un laborator şi nici măcar nu are studii universitare. Adrian Tomoioagă e un inventator atipic şi, pe deasupra, e instructor de parapantă, pilot de elicopter, salvator montan, pilot de ambarcaţiune de mare viteză şi lista poate continua. Într-o lume a stereotipurilor, maramureşeanul a ţinut să demonstreze că, atunci când pui pasiune şi determinare, nu există nu se poate. El a putut realiza un robot care făcut mare vâlvă la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva şi a fost premiat cu medalia de argint. O invenţie realizată sută la sută în Borşa, de o echipă mică şi unită şi sprijinită de întreprinzători locali. Urmează o poveste fascinantă şi mobilizatoare despre curaj, perseverenţă şi reuşită.

 

 

 

Într-o lume în care există cărţi-ghid pentru orice tip de succes, un maramureşean sparge tiparele şi stereotipurile demonstrând că succesul şi reuşita au un singur fel de limite: cele pe care ni le impunem singuri. Adrian Tomoioagă e un cumul de paradoxuri: e autodidact şi se mândreşte cu acest lucru, nu are titluri universitare, dar e un om extrem de inteligent şi documentat; lucrează cu determinare în cercetare, dar iubeşte muntele şi natura şi a reuşit să construiască de la zero, în Borşa, un oraş situat „acolo unde se agaţă harta-n cui”, cu mijloace locale limite, un robot care i-a impresionat pe cei mai mari inventatori ai lumii.

În urma unei cercetări de doi ani şi jumătate, Adrian Tomoioagă, în vârstă de 48 de ani, a inventat un robot autonom de inspecţie şi întreţinere a conductelor de mari dimensiuni. Şi-a înscris invenţia la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, în categoria A, din care au făcut parte alte 62 de invenţii, dintr-un total de 650 venite din 45 de ţări. La final, realizarea maramureşeanului a fost premiată cu medalia de argint. Cea de-a 44-a ediţie a acestui salon recunoscut pe plan mondial s-a desfăşurat în perioada 13-17 aprilie 2016. Robotul a fost prezentat prima dată la finalul lunii martie în cadrul Salonului Pro Invent 2016, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În ce constă această invenţie?

Practic, robotul identifică fisura şi o repară.Cum a ajuns acolo? „Printr-un examen. Am fost examinat de Comisia Ştiinţifică de pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovaţie şi am fost singura persoană fizică care a ajuns acolo. Am ajuns prin mijloace proprii, am transportat tot prototipul ăsta care are 300 de kg, am trecut prin furcile caudine să ajungem acolo. Numai că eu şi echipa mea suntem foarte determinaţi, de fapt acesta este secretul succesului, să nu dai înapoi nicio clipă. Pentru noi, Geneva era o etapă obligatorie şi am ajuns. Am ajuns cu robotul autonom pentru mentenanţa şi inspecţia conductelor de mari dimensiuni. Practic, bagi robotul pe ţeavă şi face tot ce trebuie făcut, vede ce stricăciuni sunt, face detectare, pregătire pentru sudură, sudură, curăţare, uscare, preinspecţie, vopsire, tot ce presupune această operaţiune. Prototipul actual este pentru ţevi de 1,3 metri până la 3,5 metri.

Probabil va fi fabricat în trei tipuri de dimensiuni, am ales să facem prototipul pentru dimensiunea medie, va mai fi un model pentru conducte între 40 cm până 1,30 metri şi unul de foarte mari dimensiuni, de la 3,5 până la 7 metri”. Drumul până la Geneva a însemnat doi ani şi jumătate cu cercetare, proiectare, execuţie şi dare în funcţie, prezentare la diverse expoziţii. O adevărată aventură, dar Adrian Tomoioagă spune că: „Inventica ca atare este o aventură. Nu am dat greş, dar ca în orice proiect revii de o sută de ori la o problemă tehnică, trebuie să găseşti soluţii. Şi am găsit”.  Povestea inventatorului din Borşa nu a început însă odată cu acest robot şi cu siguranţă nu se va termina aici.

 

Adrian Tomoioagă s-a născut la Moisei, într-o familie normală, cu un tată electrian şi o mamă casnică, care i-au dat o educaţie foarte bună. Apoi a urmat Liceul de Matematică şi Fizică din Baia Mare, unde şi-a descoperit aptitudinele pentru ştiinţele exacte, mai ales pentru fizică, unde avea 10 pe linie:„Am avut aptitudini foarte bune la matematică şi fizică, aveam 10 pe linie la fizică, mă scotea la medie cum se zice. În primul rând fizica a fost pasiunea mea încă din copilărie şi micile meşteşuguri m-au atras încă de la grădiniţă”. Prima sa invenţie serioasă a fost făcută acum 10 ani, un procedeu de producere a apei calde menajere care de altfel e brevetat în prezent şi care s-a dat şi în fabricaţie, prin care apa caldă menajeră e de 30 de ori mai ieftină decât în mod normal. Ce înseamnă acest lucru?

Înseamnă că o să găsiţi în magazine nişte cabine de duş care consumă curent electric, echivalentul unui pachet de ţigări pentru o familie pe o lună întreagă, fără panouri solare, fără complicaţii. Cercetarea s-a făcut de 10 ani şi am ajuns la o variantă foarte ieftină, încât să şi-o permită absolut oricine, şi o să se plătească singură prin economie la gaz sau curent”. Adrian Tomoioagă spune însă că „Pasul decisiv spre inventică a fost reprezentat de dascălul meu de la Liceul de matematică-fizică, domnul profesor de fizică Florian Florin. Un geniu în domeniu identificării oamenilor talentaţi. El a fost extrem de supărat în momentul în care mi-am întrerupt studiile pentru că vroia să mă vadă academician probabil”.

Inventatorul e freelancer: „cu mulţi domni din domeniul cercetării din România ne vedem la diverse conferinţe şi am avut numeroase oferte „vino să-ţi termini studiile”, dar sunt autodidact şi sunt mândru de asta. Nu sunt angajat, sunt freelancer. Am avut mai multe firme, lucrez în domeniul tehnic ca şi automatist, de fapt, fac inginerie fără licenţă. Am două invenţii brevetate şi 10 în curs de brevetare. Echipa mea e foarte restrânsă, e asistentul meu pe partea de automatizări şi soft, inclusiv softul e făcut la Borşa. Toată jucăria rulează un soft sub windows, e o chestiune foarte universală. Paul Pop Augustin  e asistentul meu, are imaginaţie şi va da lovitura. Apoi, în spatele meu sunt mai mulţi profesionişti locali, cum ar fi prelucrători prin aşchiere, sudori, la un moment dat o să prezint mult mai detaliat echipa şi capacitatea lor. Au învăţat tot oamenii, discutăm cu ei înainte, cercetare făcută la carte la Borşa Maramureş”.

În prezent, Adrian Tomoioagă lucrează la un procedeu termotehnic legat de încălzirea locuinţelor: „Sunt nervos pe contoare şi facturi. Acest sistem va avea cheltuieli extrem de mici, toată cercetarea mea se axează pe reduceri spectaculoase”. Şi, cu siguranţă, şi această invenţie va fi reuşită: „Suntem determinaţi, insistenţi şi mult mai bine susţinuţi financiar după ce vom vinde câte ceva. După foarte mulţi ani de cercetare, în sfârşit sunt curtat de o mare companie, constructoare de roboţi, care vrea să lucrează conceptul meu într-o fabrică în serie”.Adrian Tomoioagă nu e doar un inventator atipic, ci şi un om care iese din tipare. La fel şi soţia sa: „Soţia mea e tot o avangardistă, e pilot de parapantă, spre deosebire de mine a terminat trei facultăţi la zi, e nutriţionistă şi instructor sportiv. Eu sunt instructor de parapantă, pilot de elicopter, salvator montan, pilot de ambarcaţiune de mare viteză şi câte şi mai câte. Nu sunt modelul acela de inventator cu ochelari groşi care stă numai în laborator. Iubesc zona aceasta, muntele şi ţara aceasta”.

 

Cea de-a 44-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva s-a desfăşurart în perioada 13-17 aprilie, sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Cantonul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI. Conform Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare din România, inventica românească a înregistrat un succes remarcabil şi la ediţia de anul trecut, când inventatorii români au obţinut 28 de medalii (18 de aur, 7 de argint şi 3 de bronz). Ediţia de anul trecut în cifre a însemnat 752 de expozanţi din 48 ţări, dintre care 76% companii, universităţi, organizaţii de stat şi 24% investitori şi cercetători privaţi. Numărul de vizitatori a fost de 59.000 de pe 5 continente.

 

 

Pentru generaţia de tineri dependentă de internet, inventatorul are un sfat simplu: „Internetul în mod cert conţine tot nivelul tehnic actual, trebuie doar schimbate motoarele de căutare şi preocuparea. Internetul e bun pentru a învăţa, nu pentru a distruge neuronii”. Şi despre sistemul de educaţie, Adrian Tomoioagă spune că ar trebui să fie mai axat pe partea practică: „În şcoală mai multă preocupare spre partea practică, fiind Şcoala Altfel săptămâna trecută, foarte mulţi profesori şi-au adus copiii să vadă robotul acesta şi mulţi copiii de clasa a VIII-a au descoperit că dacă ştii fizică poţi să faci lucrurile acestea, văd o utilitate practică în aplicarea cunoştinţelor”.

 

 

„Aş vrea să scot în evidenţă o anomalie politică: am avut o întâmplare şocantă, primarul din Borşa m-a sunat cu două zile înainte să plec la Geneva şi mi-a zis „am auzit că pleci cu o invenţie la Geneva să ne reprezinţi pe noi, România”, să vii la primărie să facem cumva să te sprijinim, că e foarte scump, să găsim nişte fonduri. M-au ajutat financiar şi nu m-am aşteptat, am fost foarte surprins, pentru că politicienii sunt obişnuiţi să ia, nu să dea”. Adrian Tomoioagă

 

 

La categoria A, unde a participat borşeanul, au mai fost înscrise 62 de invenţii dintr-un total de 650, venite din 45 de ţări şi din toate domeniile, la cea dea 44-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, care s-a desfăşurat în perioada 13-17 aprilie 2016. El a mai obţinut un brevet în 2013, unde alături de alţi doi inventatori, profesorul Cornel Ciupan şi  Francisc Gabor Ciurcă, au inventat o instalaţie ecologică pentru cabina de duş, care diminuează de 20 de ori cheltuielile pentru energia electrică utilizată pentru încălzirea apei.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.