• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

Inundaţii de nepăsare

De 5 ani, un proiect de importanţă majoră pentru locuitorii celei mai mari comune din judeţ, Poienile de sub Munte, e lăsat de izbelişte. Amenajare râului Cvasniţa care a produs pagube uriaşe în zonă ar necesita vreo 5,5 milioane de lei. Însă până acum a primit doar… 5000 de lei!  

 

În 2008 şi 2010 apele au „desenat” un tablou sinistru în Poienile de sub Munte: 15 case au fost luate de viitură, 27 au fost grav avariate, drumul judeţean a fost rupt în vreo trei locuri, poduri şi podeţe au fost luate de puhoaie.

Localitatea a fost izolată peste trei luni, o treime din infrastructura drumurilor comunale a fost distrusă şi clădiri importante ca şi Centrul Civic, Liceul Tehnologic şi sala de sport au fost avariate. Atunci, toţi guvernanţii au promis măsuri pentru ca dezastrul să nu se mai repete. În 2011 a fost promovat şi un proiect pentru finanţarea amenajării râului Cvasniţa în comuna Poienile de sub Munte, depus la Administraţia Bazinală Someş-Tisa. Dar banii n-au venit nici în 2011, nici în 2012 şi numai Dumnezeu i-a ferit pe oameni de un nou dezastru. Abia în 2013, proiectul estimat l 5.466.901 milioane de lei a fost trecut pe lista de investiţii. Dar, surpriză, suma primită din „generozitatea” Guvernului a fost de… 5000 de lei, bani cu care pot eventual să-şi cumpere pufuleţi pentru provizii în caz de inundaţii.

 

Deputatul Istvan Boniş a cerut explicaţii la minister, dar răspunsul Ministerului Mediului a fost sec şi penibil şi arată că, inundaţiile din zona Poienile de sub Munte au fost „tratate” cu un studiu de fezabilitate, iar autorităţile centrale nu s-au sinchisit să depună nici măcar cererea de finanţare din cauza unor „condiţionări”: „studiul de fezabilitate are indicatorii tehnico-economici aprobaţi, Administraţia Naţională „Apele Române”, beneficiar unic al AXEI prioritare 5- „Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, a transmis propuneri de proiecte ce au în vedere priorităţile naţionale precum şi procedurile şi cerinţele specifice acestei Axe. Având în vedere procesul complex de acceptare spre finanţare a obiectivelor de investiţii propuse de către Administraţia Naţională „Apele Române” condiţionate de:

- Încadrarea acestor propuneri ca măsuri „NO REGRETS” (pe baza analizei JASPERS)

- Întocmirea aplicaţiei de finanţare împreună cu toate documentele anexă solicitate în Ghidul Solicitantului, inclusiv analiza de mediu

- Obligativitatea încheierii lucrărilor şi îndeplinirii în totalitate a obligaţiilor asumate în contract până la data de 31.12.2015 (perioada limită de eligibilitate a cheltuielilor efectuate prin AXA 5 POS Mediu)

- Anunţul consultantului UE de stopare a finanţării de lucrări noi, altele decât cele aflate deja în evaluare, au dus la concluzia că în momentul de faţă nu poate fi vorba de noi aplicaţii de finanţare”. Altfel spus, ministerul se plânge că, pentru accesarea unor fonduri pe care doar Administraţia Naţională Apele Române le poate accesa, deci nu există niciun fel de concurenţă, trebuie deh, completate nişte hârtii. Şi asta e greu probabil şi nerentabil. Aşa că, n-au mai depus nici măcar cererea de finanţare, iar Comisia Europeană, nu le-a dat, evident, banii. Nişte răutăcioşi. Şi ca să fie completă bătaia de joc, la final e plasată şi cireaşa de pe tort: „datorită fondurilor insuficiente pentru anul 2015, obiectivul de investiţii Amenajarea râului Cvasniţa în comuna Poienile de sub Munte, nu i-au fost repartizate fonduri”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.