• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

Între obedienţă şi „convingere”, argumentele senatorilor liberali care au votat „Ordonanţa plagiatelor”

Acum o săptămână a trecut de Senat legea botezată „ordonanţa plagiatelor”. Deşi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, care a avut loc în aceeaşi zi, s-a decis că votul va fi „împotrivă”, 12 senatori liberali au votat „pentru”, cot la cot cu parlamentari din PSD, ALDE, PMP şi UDMR. Printre aceştia se numără şi doi aleşi din Maramureş: Liviu Titus Paşca şi Ciprian Rogojan. Motivul? Unul a votat după cum i-a dictat viceliderul de grup, celălalt convingerea...   

 

La începutul săptămânii trecute legea cunoscută ca şi „ordonanţa plagiatelor” a trecut de Senat cu 90 de voturi pentru, şase abţineri şi doar 12 voturi împotrivă. Miza acestei legi este uriaşă pentru tăvălugul plagiatelor, deoarece celebrul consiliu CNATDCU (Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) este scos, practic, pe linie moartă.

 

Printre senatorii care au votat alături de majoritatea PSD-ALDE s-au numărat şi 12 senatori liberali din cei 30 prezenţi, asta deşi în aceeaşi zi Biroul Politic Naţional al PNL a decis ca votul să fie „împotrivă”. Mai mult votul era, practic, dat pe cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Iohannis, care o respinsese. Între cei care au votat „pentru” se numără Teodor Atanasiu şi Mariana Câmpeanu, dar şi doi senatori de Maramureş: Liviu Titus Paşca şi Ciprian Rogojan. Ce i-a mânat pe cei doi în „luptă”?

Răspunsurile sunt halucinante. Liviu Titus Paşca spune că a votat aşa cum i-a cerut viceliderul de grup, Mariana Câmpeanu şi, ca să fie sigur că nu greşeşte, şi-a întrebat şi colegul, pe Teodor Atanasiu: „În momentul votului eu mă uit întotdeauna la liderul de grup sau la viceliderul de grup, cum liderul de grup a lipsit, a fost doamna Câmpeanu vicelidera de grup şi ea face semnul cum să se voteze şi a ridicat mâna în sus. Eu stau în stânga domnului vicepreşedinte Teodor Atanasiu şi l-am întrebat cum votăm şi zice ‹‹cum să votăm, votăm pozitiv». Şi a votat şi el alături de mine şi de doamna Câmpeanu. Toată lumea a votat pentru că semnul liderului a fost clar. Noi acolo nu facem după capul nostru.

Întotdeauna şi eu când eram vicelider de grup dădeam mesajul, se votează pozitiv ridicam degetul în sus, se votează negativ, lăsam degetul în jos, şi la orizontală e abţinere. După conştiinţa mea aş fi votat tot la fel pentru că sunt de dreapta şi susţin descentralizarea. Comisia respectivă este o comisie comunistă şi în toată Europa este aşa, vă rog să vă interesaţi. Şi noi unde mergem? Către Est sau către Vest? E o comisie centralizată sub oblăduirea Guvernului, hai să fim serioşi, mergem pe autonomie, aşa e peste tot. Nu de asta am votat aşa, am votat pentru că viceliderul mi-a dat semnalul şi l-am întrebat şi pe Teodor Atanasiu, că eu stau în stânga lui”.

 

Dacă Titus Paşca a votat din obedienţă, Ciprian Rogojan spune că a votat după cum i-a dictat propria convingere: „Am votat din convingere şi m-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor. Doar din acest punct de vedere am votat. Nu ştiu despre discuţia din Biroul Politic (al PNL - n.r.), eu v-am spus din ce punct de vedere am votat. Îmi doresc ca o universitate să aibă dreptul la autonomie şi atâta timp cât acolo se ţin tezele de doctorat trebuie să-şi asume ceea ce se întâmplă în interiorul acestora. Nu m-am dus după nicio recomandare a liderilor de grup. Din câte am văzut în partid, s-a votat şi pentru şi împotrivă”.

Culmea, acum, liberalii contestă la Curtea Constituţională legea care modifică ordonanţa plagiatelor. Şi, mai mult, vor să introducă în Parlament şi un proiect de abrogare a acestei legi care a fost adoptată de Parlament. Dacă judecătorii CCR le vor da dreptare liberalilor, legea nu va mai merge la promulgare. Rămâne de văzut dacă îi va lua cineva la rost pe cei 12 care au votat „pentru” şi, mai ales, cum le va explica liderul de grup senatorilor cum trebuie să voteze în viitor astfel încât să şi înţeleagă.

 

Ca urmare a votului din Senat, CNATDCU (un Consiliu devenit celebru după deciziile de plagiat din cazuri ca Victor Ponta şi Gabriel Oprea) va fi scos din circuitul analizării plagiatelor în lucrările de doctorat, devenind doar instanţă de apel.

În cazul nerespectării standardelor de etică profesională de către şcolile doctorale, Ministerul Educaţiei poate, la ora actuală, să ia mai multe măsuri, precum retragerea calităţii de conducător de doctorate, retragerea titlului de doctor şi retragerea acreditării şcolii doctorale.

În urma modificării legislaţiei, în astfel de cazuri, ministerul va putea doar să retragă acreditarea şcolii doctorale, astfel încât instituţia nu va mai putea

organiza concurs de admitere pentru o nouă sesiune de doctorat.

După votul de luni se schimbă şi mecanismul de sesizare a plagiatelor. Astfel, sesizările privind nerespectarea standardelor de etică profesională pentru titlul de doctor sau atestatul de conducător de doctorate, acordate prin ordin al ministrului educaţiei, sunt transmise comisiei de etică a Senatului universitar, care analizează plângerea şi propune, dacă e cazul, retragerea titlului. Propunerea este transmisă Ministerului Educaţiei care solicită CNATDCU să confirme sau să infirme propunerea comisiei de etică. În baza avizului conform al CNATDCU, ministrul educaţiei retrage titlul prin ordin de ministru, iar instituţia care a acordat diploma o anulează.

Potrivit modificărilor aduse Legii, sancţionarea neregulilor şi încălcărilor de etică universitară făcute în lucrările de doctorat şi în atestatul de abilitare (lucrarea făcută de aspirantul la titlu de conducător de doctorat) ar urma să revină tot comisiei de etică universitară. Măsurile pe care le poate lua comisia în cazul constatării unei încălcări a eticii variază de la avertisment scris, diminuarea salariului, suspendarea pe o perioadă determinată, la destituirea din funcţie de conducere, retragerea titlului doctoral etc.

 

„Eu stau în stânga domnului vicepreşedinte Teodor Atanasiu şi l-am întrebat cum votăm şi zice «cum să votăm, votăm pozitiv». Şi a votat şi el alături de mine şi de doamna Câmpeanu. Toată lumea a votat pentru că semnul liderului a fost clar. Noi acolo nu facem după capul nostru.

Întotdeauna şi eu când eram vicelider de grup dădeam mesajul, se votează pozitiv ridicam degetul în sus, se votează negativ, lăsam degetul în jos, şi la orizontală e abţinere. După conştiinţa mea aş fi votat tot la fel pentru că sunt de dreapta şi susţin descentralizarea”.

Liviu Titus Paşca

 

„Am votat din convingere şi m-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor. Doar din acest punct de vedere am votat. Nu ştiu despre discuţia din Biroul Politic (al PNL - n.r.), eu v-am spus din ce punct de vedere am votat. Îmi doresc ca o universitate să aibă dreptul la autonomie şi atâta timp cât acolo se ţin tezele de doctorat trebuie să-şi asume ceea ce se întâmplă în interiorul acestora. Nu m-am dus după nicio recomandare a liderilor de grup. Din câte am văzut în partid, s-a votat şi pentru şi împotrivă”.

Ciprian Rogojan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.