• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 6 Mai , 2020

Interviu cutremurător cu fiica celui de-al doilea mort de Covid-19 din Maramureș

„Intuiția și toate câte s-au întâmplat îmi spun că tatăl meu nu a avut Covid.”

 

Aurel Mereuț, un bărbat în vârstă de 74 de ani, din comuna Fărcașa, imobilizat la pat de mai mulți ani și suferind de mai multe boli grave, a fost declarat oficial a doua victimă a Covid-19 din Maramureș. Bărbatul a fost depistat pozitiv după o săptămână de internare în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Cazul său a generat un adevărat scandal, cu implicații majore în Fărcașa. Toată comunitatea a fost stigmatizată în mediul online, și s-a mers atât de departe încât s-a cerut închiderea fabricii Eaton, unul dintre cei mai mari angajatori din județ (din fericire nu s-a întâmplat asta). Într-un comunicat postat pe facebook, primarul Ioan Stegeran vorbește despre două cazuri grave de discriminare a cetăţenilor din comunitatea pe care o conduce: „Concret: Paul L., 34 de ani, din Tămaia, a suferit un accident la o mână fiind operat la Spitalul Județean, iar în momentul în care a mers la aceeași unitate medicală pentru a fi pansat, a fost, pur și simplu, scos afară din cabinet, iar celor aflați prin preajmă spunându-li-se să se ferească pentru că vine dintr-o zonă infectată.
Al doilea caz: d-l Ioan Eugen G., când s-a prezentat la firma la care lucra în Baia Mare a fost trimis acasă, pentru simplul fapt că soția sa lucrează la Eaton”.
Pentru a aplana isteria, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, s-a deplasat în Fărcașa. La solicitarea autorităților, au fost efectuate 114 teste în comună și, surpriză, niciunul nu a ieșit pozitiv. Primarul Ioan Stegeran a explicat într-un comunicat: „Din cele 114 persoane testate, niciun caz nu a ieșit ca fiind infectat. Am avut grijă ca testele să fie efectuate, în primul rând, de către persoanele care vin cel mai des în contact cu alte persoane. Au efectuat testul: medicii și asistentele de la Centrul de permanență, medicii și asistentele de la cabinetele individuale și farmacie, preoții din comună, asistentele comunitare, directoarea și alte persoane de la școală, angajați ai Primăriei și ai serviciului de Apă-Canal, medicul veterinar, precum și angajați ai firmelor Eaton și Hagero. De asemenea, au fost testaţi și membrii familiei lui Aurel Mereuț, cel care, după o săptămână de stat în spital, a fost confirmat ca fiind infectat cu Covid-19, și care, din nefericire, a decedat ieri, azi fiind înhumat. Toți cei 5 membri ai familiei au avut rezultate negative, ceea ce mă face să cred, cu certitudine, că virusul a fost luat de oriunde altundeva, dar nu din Fărcașa. Și spre marea mea satisfacție, toate celelalte teste au ieșit negative”.
De unde putea luat un bărbat imobilizat la pat virusul, dacă niciunul dintre cei 5 membri ai familiei sale, cu care a intrat în contact, nu erau infectați? Unii s-au întrebat dacă nu cumva din spital. Dar, într-un comunicat, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” arată că, la fel, testele personalului medical cu care bărbatul din Fărcașa a intrat în contact sunt negative. Toate! Mai mult, conducerea spitalului arată că bărbatul a fost izolat de alți bolnavi, încă de la început. Deci întrebarea logică care se pune și la care nu au răspuns încă autoritățile, este: de unde a luat bărbatul noul coronavirus?
Vă prezentăm un interviu în exclusivitate cu fiica lui Aurel Mereuț, Dana. O poveste cutremurătoare, drama unei familii care timp de 2 săptămâni, în timp ce privea neputincioasă cum părintele lor se stinge, a trebuit să lupte cu prejudecățile societății, cu intoleranța, cu lipsa de transparență și omenie, pentru ca, la final, să-și conducă tatăl pe ultimul drum, îmbrăcat în pijamaua de unică folosință din spital, și atent vegheați de poliție.
 

Reporter: Tatăl dumneavoastră suferea și de alte boli?
Mereuț Dana: Da, tatăl meu a avut 74 de ani și multe alte probleme de sănătate. El a stat la pat 3 ani de zile, a avut probleme cu inima, câte nu a avut el, săracul…
 

Reporter: Cum s-a derulat cazul său?
Mereuț Dana: Acum două săptămâni i s-a făcut rău și a început să aibă diaree. A mers la medicul de familie, care i-a dat tratament. Asta a fost miercuri. Joi a fost cum a fost. Vineri, era mai rău. Am chemat ambulanța. Când a venit ambulanța, taică-meu era într-un șoc, i-a scăzut brusc tensiunea, l-am dus la spital pe jumătate mort. El când a fost urcat pe ambulanță avea temperatură 37,2, deci normală. Doar că a venit răul ăsta pe el. Noi l-am mai dus cu ambulanța și de altă dată, s-a mai simțit așa de rău, doar că nu a fost cu diaree. L-au dus la Spitalul Județean din Baia Mare și l-au internat. Asta era în 18 aprilie. Timp de o săptămână, am dat zilnic 4 telefoane. El a fost internat la Nefrologie, pentru că au constat că a făcut un blocaj renal, și paralizie.
 

Reporter: Este posibil să fi luat coronavirusul de acasă?
Mereuț Dana: Nici vorbă de așa ceva. Dacă cineva a respectat regulile de prevenire a Covid-ului, eu cu siguranță am fost aceea. El fiind la pat, nu avea cum să intre cu altcineva în contact, decât cu membrii familiei, iar noi toți, 5 persoane, am fost testați și rezultatul e negativ (eu, mama, fratele meu și familia lui).
 

Reporter: Cum ați aflat că e infectat cu Covid-19?
Mereuț Dana: Mi s-a spus că de la rinichi a pornit totul. A doua zi după internare sun, mi s-a spus că e stabil, că a fost stabilizat. Pe tot parcursul săptămânii eu tot așa am știut că e stabil, că e mai bine, că a mâncat puțin, că diareea i s-a oprit, urina a început să-i fie limpede. Asta am auzit în fiecare zi, că e stabil, că l-au normalizat. Vineri m-au sunat să întrebe dacă sunt de acord cu transfuzie de sânge și să merg a doua zi la spital să semnez. Am mers sâmbătă dimineață la spital să semnez, jos mă aștepta asistenta, am întrebat cum e tatăl meu. Zice: „Acum am venit de la el, e stabil, a mâncat puțin”. Vin acasă și mai sun o dată la spital. Au zis tot așa, că e stabil. Sâmbătă seara, primesc telefon de la DSP prin care sunt anunțată că tata are Covid. Zic: „Poftim? Cum să aibă Covid? Toată săptămâna au zis că e stabil, nu a avut niciun simptom”. Asta a fost în 25 aprilie.
 

Reporter: Când l-au testat?
Mereuț Dana: Au zis că vineri.
 

Reporter: V-au cerut acordul?
Mereuț Dana: Nici vorbă de așa ceva, nici măcar nu am văzut testul. Am sunat din nou la spital, la doamna doctor, să văd ce s-a întâmplat. Era ora 22.30, doamna doctor era de gardă. Zice: „Azi a făcut temperatură și am zis să-i facem testul și, din păcate, a ieșit pozitiv”. Duminică am sunat din nou: „Doamna doctor, totuși, când i-ați făcut testul? Că am văzut în presă că ați scris vineri”. „Vineri”, zice către mine. „Păi, ați zis că sâmbătă. Dacă i-ați făcut testul ieri, l-ați mai ținut până sâmbătă seara la ora 22 în secție, nu a mai infectat pe nimeni în secție?”. Am vorbit cu conducerea spitalului, au zis că avea coronavirusul și s-a declanșat doar vineri. Asta ar fi însemnat ca noi, măcar unul dintre noi, 5 câți suntem aici la casă, că stăm în aceeaşi curte cu 3 apartamente diferite, ar fi trebuit să avem Covid. Am sunat la DSP să-mi facă testul și să-mi trimită o dovadă în ce bază stau acasă. Dacă dvs. ați văzut o dovadă, am văzut și eu.
Au vrut să mă bage în izolare 2 săptămâni, am zis: „De ce 2 săptămâni? Că eu nu am avut contact cu taică-meu de o săptămână”. Au zis: „Ok, aveți dreptate, o săptămână”. Testul nici vorbă să-l facă. Aici a intervenit domnul primar, noi așa am ajuns la test. Noi datorită domnului primar avem testul, altfel am fi fost și în ziua de azi ciumă pentru comună.
 

Reporter: Ce s-a întâmplat în continuare cu tatăl dvs.?
Mereuț Dana: Sâmbătă seară l-au mutat la Spitalul de Pneumoftiziologie, era într-o stare gravă, au încercat să-l restabilizeze. Acolo Covid, Covid, Covid... Nu doresc la nimeni să treacă prin ce am trecut noi.
 

Reporter: El a murit de Covid, așa e trecut în documente?
Mereuț Dana: Da, așa e trecut. El a murit în spital, săracul. L-am mai văzut cu o zi înainte, mi l-au arătat puțin pe cameră, și am zis: „Tati, tati, te rog să fii puternic, te rog rezistă!”. În ziua următoare (2 mai, n.red.) a murit, parcă își dorea să mă mai audă o dată, între noi a fost o legătură foarte puternică. A doua zi a murit, m-au sunat să merg să îl identific și în 24 de ore să-l scot din spital.
 

Reporter: Au fost măsuri speciale?
Mereuț Dana: A fost băgat în doi saci, nu m-au lăsat să-l îmbrac, să-i fac absolut nimic. Tatăl meu era genul de om pedant, tot timpul era la costum, a fost maistru pe comună, a creat modelele la fabrica de sticlă, a fost un om de onoare, respectat, și nici măcar n-am putut să-l îmbrac. Am fost să-l identific, doar capul i l-am văzut, au zis că era cu pijamaua de unică folosință de la spital, asta nu am văzut. Aici s-a terminat tot. În 24 de ore, trebuia să rezolv tot: poliție, preot, tot. Au închis înapoi sacul, l-au sigilat pe loc, au venit cei de la pompele funebre, l-au ridicat, am ajuns în dreptul casei, am zis o rugăciune și am plecat direct la cimitir. 8 persoane cu tot cu preotul. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva, a fost un șoc. Cum să-ți îngropi așa părintele? Intuiția și toate câte s-au întâmplat îmi spun că tata nu a avut Covid. El trebuia să moară de Covid.
 

Reporter: Când au zis că vă dau testul pe care i l-au făcut?
Mereuț Dana: Nu mi-a pomenit nimeni de testul lui taică-meu. Taică-meu nu a mai avut zile, au văzut că nu mai are cine și l-au trecut la Covid. Taică-meu nu merita să moară așa. A fost un stigmat pe întreaga comună. Și eu țin să zic că dacă nu era domnul primar, ce era de capul nostru în comună? Se uita lumea la noi ca la ciumați. Cred totuși că Dumnezeu o să facă dreptate. Bani pentru avocați, de unde? Că te lupți contra vântului, cum se zice. În astea două săptămâni m-am tot rugat să nu fac preinfarct, fratele meu a făcut preinfarct acum o lună și am zis că cineva trebuie să lupte. Până la urmă vor să zică că de acasă a luat infecția. Eu sunt o persoană care crede în Dumnezeu și martor mi-e Dumnezeu, nu mint cu absolut nimic, sunt o persoană sinceră și directă, urăsc minciuna. L-a luat de acasă, de la cine? Eu sunt o persoană singură, nu sunt căsătorită, nu am copii, și am zis să îl protejez pe tata, am luat toate măsurile și pentru că atunci când a izbucnit pandemia m-am panicat și eu. Și toți am avut rezultate negative. Apoi, o săptămână cât a fost internat nimeni nu mi-a vorbit de Covid, ci de bolile despre care știam, enterocolită, infarct, nu au zis nici măcar că ar fi posibil să aibă un Covid. Un bolnav de trei ani pe pat, stând numai pe spate, normal că a avut probleme. N-am putut nici măcar să-mi plâng tatăl cum trebuie, atât de încărcată psihic am fost de situația asta. Şi înmormântarea lui a fost cu poliția. Am fost așteptată în Ardusat de mașina poliției, am intrat în Fărcașa eu, pompele funebre și poliția în spate. Ca în filme.

În loc de concluzie


La o zi de la înmormântarea bărbatului, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan a declarat, la un post național de televiziune, referindu-se la bilanțul oficial din România al deceselor din cauza noului coronavirus, că „sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”.
Moldovan dă de înțeles că bilanțul oficial din România al deceselor datorate Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații - se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de Covid, ia și Covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut - dar vor trebui să fie făcute la un moment dat - sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan.
Și totuși, familia lui Aurel Mereuț are dreptul să știe adevărul. Iar autoritățile au obligația să-l afle și să-l comunice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.