• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

Miercuri, 5 iunie, la Școala Gimnazială Răzoare a avut loc prima din cele șapte întâlniri publice de informare și conștientizare organizate de Asociația Profesională GeoMMed, în cadrul proiectului „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului - cod SMIS 119122”. Un eveniment foarte important pentru disemi­narea informațiilor legate de importanța ariilor protejate, care s-a bucurat de o prezență numeroasă.

 

 
„Lumea ariilor protejate reprezintă cea mai importantă moştenire pe care o putem lăsa generaţiilor viitoare: asigurarea şi în continuare a accesului la natură, la valorile materiale şi spirituale pe care aceasta le deţine (…). O lume lipsită de arii protejate, deposedată de situri naturale sălbatice, ar deveni un mediu extrem de sărăcit”, arăta Adrian Phillips, Preşedinte al WCPA şi profesor de planificare a mediului şi a regiunilor în cadrul Departamentului Planificări Urbane şi Regionale la Universitatea Wales, Cardiff, Marea Britanie.

Desemnarea ariilor naturale protejate este doar un prim pas pentru protejarea valorii lor excepționale, fie că este vorba despre specii de plante și animale sau habitate rare sau valoroase, peisaje deosebite sau valori culturale. În cazul prezenței comunităților, sunt necesare eforturi susținute, pe termen lung, astfel încât conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă să fie adresate ținând cont de nevoile acestora.

Asociația Profesională GeoMMed implementează proiectul „Planificarea managementului conservării biodiversităţii în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpu­şului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpu­şului - Cod SMIS 2014+ 119122”, care are o durată de 30 de luni, începând cu data de 21.06.2018, și este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Opera­țional Infra­structură Mare 2014-2020, valoarea totală a proiectului fiind de 3.479.419,22 lei. Obiectivul principal al acestui proiect este „Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din aria na­turală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului, în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ vizând elaborarea pla­nului de management și infor­ma­rea/conștientizarea factorilor in­te­re­sați cu privire la beneficiile conservării Siturilor Natura 2000”. Iar printre cele trei obiective specifice se numără și „Creșterea nivelului de informare,
educare şi conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța şi rolul ariilor naturale protejate vizate de proiect, evidențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltare economică viabilă, protecția mediului şi menținerea / atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes comunitar”.
Pentru realizarea acestui deziderat au fost gândite o serie de activități specifice, printre care și șapte întâlniri publice în localitățile care se suprapun peste arealul vizat de proiect. Prima dintre acestea a avut loc miercuri, 5 iunie, la Școala Gimnazială Răzoare (orașul Târgu Lăpuș). La eveniment au participat numeroase cadre didactice, repre­zentanți ai autorităților publice locale, ocoalelor silvice, specialiști, proprietari de pensiuni, reprezen­tanți ai centrelor de informare tu­ristică etc., care au primit din partea organizatorilor o serie de materiale de informare și promovare: broșură, pix, tricou, un memory stick USB cu informații despre proiect și un calendar de promovare a valorilor sitului.

În deschiderea evenimentului, ma­nagerul proiectului, Maria Pop a prezentat pe scurt Asociația GeoMMed și a vorbit despre proiectul derulat de aceasta. Apoi, partici­panții au putut viziona un film do­cumentar legat de aria naturală protejată și un filmuleț care prezintă una dintre speciile protejate în arie: Bombina variegate, ambele filme fiind realizate în cadrul proiectului.
Apoi, biologul Călin Ardelean, expertul pe biodiversitate din cadrul proiectului, a vorbit pe larg despre speciile protejate în cadrul ariei, importanța ariilor naturale protejate, precum și amenințările și presiunile la care acestea sunt supuse. De ase­menea a prezentat etapele elaborării planului de management și impor­tanța acestui document pentru aria protejată. La final, au luat cuvântul reprezentanții primăriilor din zonă, ai ocoalelor silvice și școlilor, aducând în discuție o serie de pro­bleme birocratice cu care acestea se confruntă. Asociația Profesională GeoMMed și-a arătat încă o dată toată disponibilitatea înspre dialog, transparență și colaborări cu aceste instituţii, în scopul păstrării ariilor protejate în beneficiul speciilor prioritare, dar și al oamenilor din zonă.
Următoarea întâlnire publică orga­nizată în cadrul proiectului va avea loc în luna august, în comuna Coaș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.