• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Întâlnire de lucru

Consiliul Judeţean Maramureş şi Agenţia pentru Management Energetic Maramureş, alături de partenerii săi ucraineni: organizaţia non-profit: Centrul pentru Iniţiative Europene, Uzhhorod şi Şcoala pentru Limbi Străine, nr. 5 din Uzhhorod implementează proiectul: „Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED’’, cod proiect HUSKROUA/ 1001/104, finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia – România - Ucraina 2007-2013.

 

Obiectivul general al proiectului este promovarea conceptelor de eficienţă energetică şi energie regenerabilă prin educaţie şi prin activităţi demonstrative în regiuni transfrontaliere, exploatarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei pentru a contribui la protejarea mediului.

 
 

Obiectivele specifice ale proiectului vizează:

 

- crearea a două centre, unul in Baia Mare, celălalt în Uzhhorod, dedicate educaţiei în domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie, unde elevi şi profesori, dar şi comunitatea pot sa înveţe, pot să se informeze, dar şi să se formeze pentru a reduce risipa de energie. Cele două centre vor beneficia de echipamente şi instalaţii profesionale care vor oferi tuturor oportunitatea de a se familiariza cu diverse surse regenerabile de energie, de a monitoriza şi ajusta consumul de energie şi în final pentru a înţelege beneficiile acestora, atât din punct de vedere economic cât şi pentru a proteja mediul înconjurător.

 

- se vor organiza sesiuni de instruire şi formare dedicate personalului ce va activa în aceste centre, iar mai apoi cadrelor didactice şi elevilor pentru a conştientiza necesitatea consumului responsabil de energie. Va fi implicat şi factorul politic, organizându-se sesiuni de creştere a capacităţii şi a cunoştinţelor în domeniu, instruiri ce vor viza factorii de decizie politică din viaţa comunităţii ce au printre atribuţiile lor, şi administrarea unor clădiri publice, mari consumatoare de energie şi evident bani.

 

- conştientizarea comunităţii şi sensibilizarea acesteia în probleme ce ţin de protejarea mediului

 

- întărirea cooperării transfrontaliere şi a schimbului de experienţă cu regiunea parteneră prin schimbul de bune practici şi politici în domeniu.

 

Miercuri 23 septembrie 2015 a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat parteneri din Ucraina: reprezentanţi ai Şcolii nr. 5 Uzhgorod şi ai asociaţiei Centrul pentru Iniţiative Europene din Uzhgorod, alături de parteneri locali: reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş şi ai Agenţiei de Management Energetic Maramureş.

 

În cadrul acestei întâlniri, s-au analizat paşii făcuţi de fiecare partener, greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului şi s-a evaluat felul în care evenimentele ce s-au derulat anul acesta în Ucraina au afectat buna implementare a acestuia. De asemenea, s-a stabilit planul de acţiune pentru viitoarele activităţi din cadrul proiectului.

 

În cursul întâlnirii a avut loc şi o vizita la şantierul viitorului Centru EDED din Baia Mare, partenerii ucraineni fiind impresionaţi de amploarea lucrărilor şi de echipamentele performante de producere a energiei ce vor fi instalate în cadrul centrului.

 

Cea mai importantă etapă în implementare a proiectului este reprezentată de realizarea centrelor dedicate educaţiei în domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie, unul în Baia Mare şi unul în Uzhgorod. Centrul din Uzhgorod este aproape finalizat partenerii ucraineni aflându-se la etapa dotării centrului cu seturi educaţionale, iar Centrul din Baia Mare este în lucru, lucrările de construcţie fiind preconizate a fi finalizate până la sfârşitul lunii octombrie 2015.

 
 

Mihaela Liţe, Manager proiect

Biroul Relaţii Externe

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.